21 Ağustos 2015 06:51

Varto sabırlıdır, sabretmesini bilir

Paylaş

Mustafa TURHAL
Varto

Varto’da gelişen olaylar sadece bir hafta, on gün içinde gelişen olaylara bağlı değil. Seçim süreci ve seçim sonrası gelişen ve yandaş medyada televizyonlarda devlet yetkililerinin “Kürt sorunu yoktur” açıklamaları buna bağlı olarak “Barış süreci sona ermiştir” açıklamaları  bununla beraber Kürtler üzerinde uygulanan baskı ve savaş  senaryoları. Herkesin yıllarca beklediği umutla bağlandığı Kürt sorununun barış süreci içerisinde anayasayı değiştirerek çözüme kavuşacağını beklerken, tam tersine AKP Hükümetinin İç Güvenlik Yasası’nı çıkarması hem Kürtler hem devrimciler demokratlar aydınlar, farklı inanç ve azınlıklar için tam bir faşist zihniyetli darbe oldu. Gelişen bu senaryo aynı zamanda yıllarca mücadeleyle elde edilen bazı demokratik hakları elinden almak, hükümete karşı demokratik gösteri hakkını kullanmak için sokaklara çıkmak isteyenlerin bu hakkını iç güvenlik yasasıyla tamamen elinden almaktı.
AKP’nin seçimde beklediği başarıyı elde etmemesi, HDP’nin seçimlerdeki başarısı parlamentoya 80 milletvekiliyle girmesi AKP ve Cumhurbaşkanını ciddi anlamda rahatsız etti. Çünkü HDP parlamentoda güçlü muhalefet yapacak. Bu da AKP’nin kendisine hedef koyduğu 2023 projesini altüst edecek. AKP seçimden sonra böyle bir tablo ile karşılaşacağını çok iyi biliyordu. Bu sebepten İç Güvenlik Yasası’nı parlamentoda kendisinin çoğunlukta olduğu süreç içerisinde yasallaştırarak yürürlüğe koydu.
AKP Hükümeti seçimlerde kaybettiklerini geri almak için Türkiye halkları üzerinde yeni  senaryolar yazmaya ve uygulamaya başladı. Bunlardan biri IŞİD tehdidi, ikincisi Kürtleri bu  senaryonun içine dahil edip Türkiye’de ve Kürdistan’da savaş çığırtkanlığı ile kaos ortamı yaratmak asker polis cenazeleri üzerinde siyaset yaparak kaybettikleri oyları geri alarak tek  başına iktidar olmayı hem de kendilerini yargılayacak yargı yollarını yasaları değiştirerek kendilerini kurtaracaklar. Hem de 2023 projesi dedikleri İslami devlet yönetimi  projesini tamamlamış olacaklar.
Dikkat ederseniz olayların çoğu AKP’nin en fazla oy kaybına uğradığı HDP’nin yüzde 93, yüzde 97, yüzde 96 aldığı yerlerdir. Buralar nüfus olarak az ama HDP’nin güçlü olduğu yerlerdir. Bu sebepten AKP Hükümetinin, polis, jandarma, özel hareket timlerinin en fazla baskı uyguladığı şiddet kullandığı yerlerdir. Varto’da bunlardan biridir. Özel hareket timleri halkı provoke etmek için halkın değerlerini ayaklar altına alıp hakaretler edip işkence yapıyor. Geçen günlerde Varto’da bir kadın gerillanın vurulduktan sonra cansız bedeninin çıplak olarak yerlerde çekilerek sokakta halka teşhir edilmesi sonra da PKK bayrağını üzerine yatırıp  etrafında polisin kahramanlık ve başarı hatıra fotoğrafı çekmesi bu resimleri Facebook’ta yayımlaması, Varto’daki Kürtleri sabredebilecekleri son noktaya getirdi. Aynı zulüm batıda bir Türk kardeşimize yapılmış olsaydı inanıyorum ki aynı sahiplenme oradaki kardeşimize de olurdu. Aynı olayın devamında Varto’da sokağa çıkma yasağı uygulandı. İki inşaat işçisinin o akşamın sabahında bedenlerinin param parça edilmesi bir insanlık suçu olarak hafızalardan silinmeyeceği gibi ailelerinin çektikleri acının ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliriz. Bunlara rağmen, Varto halkı sabırlıdır, sabretmesini bilir.

ÖNCEKİ HABER

Akit, sivillerin öldürülmesi için çağrı yaptı

SONRAKİ HABER

Cezaevindeyken oteli bombalamış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...