14 Ağustos 2015 09:42

Tecavüz mağduru translara cezaevi işkencesi

Paylaş

Deniz NAZLIM

Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde 2 askerin tecavüzüne uğradıktan sonra güvenlik bahanesiyle Bolu Cezaevi'ne sürgün edilen translar Aydın D. ve Murat P., burada da cezaevi personelinin saldırılarına ve hak gasplarına maruz kaldı. Tecavüzcü askerler  tutuklanarak cezaevine gönderilirken, Bolu Cezaevi'ne sürgün edilen Aydın D. ve Murat P.’ye yönelik hak ihlalleri devam ediyor. Erkek hükümlülerle beraber kalmaya zorlanan ve şu anda da ayrı hücrelerde tutuldukları belirtilen Aydın D. ve Murat P.’nin havalandırma, sohbet, sağlık ve iletişim gibi en temel hakları cinsel kimliklerinden dolayı gasp ediliyor ve cezaevi yönetiminin baskı ve  hakaretlerine maruz kalıyorlar. Maruz kaldıkları işkenceyi duyurmak için 54 gün açlık grevi de yapan Aydın ve Murat'ın özellikle böbrekleri olmak üzere iç organlarında ciddi derecede hasarlar oluştu ancak yine de seslerini duyan olmadı. Son olarak ailesi Tunus'ta yaşayan Murat P.'nin annesi Zeynep P. Özgür Gündem Gazetesi Ankara bürosunu telefonla arayarak, "Çocuklarımızı öldürüyorlar, yok mu sesimizi duyan" diyerek yardım çağrısında bulundu. Anne Zeynep, çocuğu ile açlık grevinde olduğu dönemde telefonlala görüştüğünü ağzından kanların geldiğini, sağlık durumun oldukça kötü olduğunu dile getirdi.

İHD AVUKATI BOLU CEZAEVİ'NE GİTTİ

Her gün binlerce mahpusun  yaşadıkları baskı ve hak ihlallerini anlattıkları mektupların bürosuna ulaştığı Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol'un girişimleriyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi Komisyonu gibi kurumlar devreye girdi. Hemen ardından İHD Sakarya Şube avukatı Muhammet Işık, 29 Temmuz tarihinde Bolu Cezaevi'ne giderek Aydın ve Murat görüştü ve görüşmelerini rapor haline getirdi.

Işık raporunda, Aydın ve Murat'ın Bolu T Tipi'ne nakledildikleri günden beri kantin haklarını kullanamadıklarını, sularının sık sık kesildiğini ve dilekçelerinin "cezaevi kötü tanınır" gerekçesiyle bazı kısımlarının sansürlendiği bilgilerine yer verdi. Ayrıca Işık, Aydın ve Murat'ın transların düzenli olarak kullanması gereken "Neurontin 800" adlı ilaç kullanmalarının gerektiğini ancak Bolu Cezaevi iradesinin, Eskişehir Cezaevi'nden alınan raporun yeterli olmadığını gerekçe göstererek, ilacı trans tutuklulara vermediğini ifade etti. Işık, buna karşın 2 aydır ilaçlarını kullanamayan Aydın ve Murat'ın ilaç için doktordan rapor almak istediklerinde ise "doktor yok" diye revire çıkartılmadığını söyledi.

ONLARCA GARDİYAN DARBETTİ

Aydın ve Murat'ın cezaevi gardiyanları tarafından şiddet gördüğü de vurgulanan raporda, 10-15 kişilik güvenlik görevlisinin gelerek trans tutukluları darp ettikleri, saçlarından sürükleyerek koridordan götürdükleri uğradığı darp nedeniyle Aydın D.’nin burnunun kırıldığı ye belirtilerek şöyle devam edildi: “Kendileri darp edildikten hemen sonra koğuştan çıkarılmışlar, arkalarından hükümlülerin taşkınlık yaptığı görüntüsü vermek için odalarını dağıttıklarını ve eşyalarına zarar verdiklerini, değerli bir kolyesinin darp esnasında kopartılarak alındığını beyan etmiştir." Aydın ve Murat'ın şiddete uğramasından sonra hiçbir hukuki dayanak olmadan hücreye atıldığı bilgisi verilen raporda, "Hala hücrede tutulmaktadırlar. Hükümlü, bu darp olayının kasıtlı yapıldığını, bu şekilde hükümlülerin taşkınlık yaptığı izlenimi yarattıklarını beyan etmiştir" denildi.

AYDIN YALNIZ KALMAMALI!

Öte yandan Işık'ın Aydın ile yaptığı görüşmede, Aydın'ın önceden var olan psikolojik sıkıntılarının olduğu, 6 ayda bir doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini ve hastalığının intihara meyil verdiğini ve yalnız kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.
Avukat Işık, yaptığı görüşmelerde, mahpusların şikayetlerinin daha çok Fatih isimli cezaevi ikinci müdürü üzerinde yoğunlaştığını, bu kişinin talimatıyla baskı ve hak ihlallerinin yaşandığı belirtildi. Ayrıca, Murat ve Aydın yaşadıkları hak ihlallerine ilişkin savcılığa iki ayrı suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Işık, cezaevinden çıktıktan sonra Bolu Adliyesi'ne gittiğini soruşturma dosyalarına baktığını ve şikayetlerin daha yeni işleme konduğunu belirtti. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Denizli’de ırkçı saldırı

SONRAKİ HABER

Okul müdürü de Ağrı Valisini yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa