14 Ağustos 2015 03:03

Alman istihbaratı: Türkiye, Suriye'deki cihatçılara silah gönderdi

Sol Parti üyesi bir milletvekilinin “Gizli” ibaresili yanıtında örgütlerinde adları sıralandı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya Hükümeti tarafından Türkiye'nin Suriye'ye silah gönderip göndermediği, gönderdiği takdirde hangi örgütlere verildiği konusunda yöneltilen bir soru önergesine “Gizli” ibaresiyle net yanıt verildi.

Suriye'de yaşanan çatışmalarda Türkiye'nin cihatçı örgütleri silahlandırdığı konusunda bugüne kadar değişik belgeler yayınlanmasına rağmen, hükümet bunları yalanladı. Ne var ki ortaya çıkan belgeler AKP Hükümeti'nin bu konuda gerçekleri saptırdığını ortaya koyuyor.

AKP Hükümeti'nin Suriye'deki hükümet karşıtlarını silahlandırdığı konusunda yeni bir belge daha ortaya çıktı. Sol Parti üyesi bir milletvekilinin, Türkiye'nin Suriye'deki hangi örgütlere silah verdiği yönündeki soruya “Gizli” ibaresiyle verilen yanıtta örgütlerin ismi sıralandı. Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından hükümet adına soru önergesine verilen yanıtta, “Kasım 2014'ün ortalarından itibaren istihbarat bilgilerinin geçtiği bilgilere göre Ankara Suriye'deki direniş güçlerine silah göndermeye başladı. Silahları alan gruplar Ahrar'uş Şam ve İslam Cephesi” denildi.

Böylece, Alman istihbaratı, dolayısıyla Alman Hükümeti'nin Türkiye'nin Suriye'ye silah göndediği konusunda çoktan haberdar olduğu, ancak tavır almadığı da ortaya çıkmış oldu.

Türkiye'nin Suriye'deki cihatçı grupları silahlandırması Alman Birinci Televizyon kanalı ARD'de yayınlanan “Monitor” programında da ayrıntılı şekilde ele alındı.

El Kaide bağlantısı bulunan, Selefi Cihatçı Ahrar'uş Şam örgütü uzun süredir Türkiye'nin Suriye'deki en önemli partneri olarak biliniyor. AKP, son olarak Suudi Arabistan ve Katar'la birlike aralarında Ahrar'uş Şam ile El Kaide'nin Suriye kolu el Nusra Cephesi'nin öncülüğündeki 'Fetih Ordusu'nu destekleyerek İdlip'in ele geçirilmesinde rol oynamıştı. 

TÜRKİYE'NİN CİHATÇI GRUPLARI SİLAHLANDIRDIĞININ BELGESİ

ÖNCEKİ HABER

O neyin madalyası?

SONRAKİ HABER

Emekçiye karşı Memur Sen-AKP birliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...