12 Ağustos 2015 12:46

Efemçukuru’ndaki kirli oyun TBMM’de

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Efemçukuru altın madeni ile ilgili son gelişmeler hakkında TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce’nin yanıtlamasını istediği soru önergesinde Doğan, Efemçukuru köyü bölgesinin İzmir’in tek temiz su havzası olan Tahtalı Baraj Havzası’nın sınırında bulunduğunu belirterek, burada 2011 yılından bu yana altın madenciliği yapıldığını dile getirdi. Altın madeninin kapasite artışı için verilen ÇED olumlu belgesinin İzmir 1. İdare Mahkemesi’nce iptal edildiğini aktaran Doğan, “Mahkeme kararında altın madeni faaliyetinin ağır metal kirliliğine yol açtığı tespitinde bulunmuştur. Mahkeme kararının ardından Çevre Kanunu’nun 15. maddesi gereğince maden faaliyetinin tamamıyla durdurulması gerekirdi” dedi.  

FAALİYETİNİN DURDURULMASI GEREKİR

Altın madeninin mahkeme kararına rağmen faaliyetinin durdurulmadığı gibi mahkemenin iptal ettiği kapasite artırımını yeniden hayata geçirmek istediğine dikkat çeken Doğan, “Madenin bunun için yeni süreç başlattı iddia edilmektedir. 20 Ağustos 2015 tarihinde konuyla ilgili İDK duyurusu bile yapılmıştır” dedi.  

İZMİR İÇİN YAŞAMSAL SORULAR

Doğan, Bakan Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;
1- Mahkeme kararına karşın İzmir için hayati tehlike taşıyan Efemçukuru Altın Madeni’nin ruhsatı neden iptal edilmemiştir? Edilmesi düşünülmekte midir?
2- Efemçukuru Altın Madeni’nin kapasite artırımı için yeni bir başvurusu olmuş mudur?
3- Söz konusu madene kapasite artırımı için ruhsat verilmesi düşünülmekte midir?
4- Efemçukuru köyünde Sudaki değerler ‘’İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik’’ standartlarına uygun mudur? Suyun en son analizi ne zaman yapılmıştır? Analiz sonuçları nelerdir?
5- Suyun kullanılması halinde ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar hakkında köylüler ve bölge halkı bilgilendirilmiş midir?
6- Tek temiz su havzası olan Tahtalının ve çevrede bulunan barajların temiz kalması nasıl sağlanacaktır?
(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gökçek Saray’a dokunmadı, yolu kapattı

SONRAKİ HABER

KESK: Memur Sen'in zam değil indirim aldığını unutmadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa