10 Ağustos 2015 12:49

Mithat Sancar'dan çözüm için ‘Mandela modeli’ önerisi

Paylaş

HDP Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar, AKP’nin topyekun savaş konseptini, Suriye’deki ve Türkiye’deki iç politikasının çökmesi sonucu devreye soktuğunu söyledi. Bunu ise Kürt hareketinin elini zayıflatıp, masaya öyle oturma amacıyla yaptığını belirten Sancar, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çözüm sürecini yeniden yürütebilmesi için “Mandela modeli” uygulanması gerektiğini vurguladı.

Hükümetin savaş noktasına nasıl geldiğini anlamak için öncelikle Suriye politikasına ve iç politikadaki gelişmelere bakılması gerektiğini belirten Mithat Sancar, “Hükümet, Suriye’de suni mezhepçi bir politika izliyordu yani Suriye’de Esad’ın devrilmesinden sonra Müslüman Kardeşlerin çizgisinde bir yönetimin gelmesini istiyordu. O nedenle çok angaje oldu. Bu süre içinde Türkiye’de Kürtlerle çatışmanın durmasını istiyordu, bunu yararlı görüyordu. Öte yandan iç politikada gelişmeler ve 3 seçim vardı. Seçim sürecini de savaşla geçirmek istemiyordu” dedi.

‘SÜRECİ BOZAN HÜKÜMET’

Sancar, Rojava’daki Kürtlerin başarısının ve 7 Haziran seçimlerinin de AKP’nin siyasi hedeflerini boşa çıkardığını kaydetti. AKP’nin, Kürt siyasi hareketinin bu kadar güçlenmesini kabul edemediğini ve bu nedenle de sürecin askıya aldığını dile getiren Sancar, “Kürt hareketinin elini zayıflatıp öyle masaya oturmak amacındalar. Hedefleri de büyük ihtimalle siyasi ve askeri operasyonlarla Kürt hareketinin elde ettiği gücü azaltıp, masaya öyle oturmaktır. Süreci bozan hükümettir. Bu bozma da seçimlerden önce değil, Girê Spî’nin düşmesi ile planlanmıştı” diye konuştu.

Sancar, AKP’nin bozulan bu hesaplarıyla birlikte imzalanan 28 Şubat mutabakatı üzerinde de durdu.  AKP istediği kadar inkar etse de bu mutabakatın herkesin gözü önünde cereyan ettiğini belirten Sancar, mutabakatta Kürt tarafının faydalanmasından dolayı AKP’ni masayı yıktığını kaydetti.  Hükümetin er ya da geç, yeniden çözüm masasına dönmek zorunda kalacağını vurgulayan Sancar, tek temennilerinin büyük kayıplar, acılar yaşanmadan masaya dönülmesi olduğunu söyledi. Bu sürecin yeniden başlayabilmesi için AKP’nin hükümetin ve devletin, toplum tarafından sıkıştırılması gerektiğini ve güçlü bir barış talebinin kamuoyunda oluşturulması gerektiğini kaydeden Sancar, barış için bütünlüklü adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Sancar, Öcalan’ın çözüm sürecini yeniden yürütebilmesi için ise Güney Afrika’da, Apartaid rejime karşı mücadele veren Nelson Mandela ile yürütülen müzakere sürecine atıf yaparak “Mandela modeli”ni hatırlattı. “Mandela modeli”nin içerdeki liderin, eğer müzakere kendisi ile yürütülüyorsa müzakere yürüteceği şartlara kavuşturulması anlamına geldiğini söyleyen Sancar, “Mandela görüşmeleri yaparken, cezaevinden çıkartıldı ve görüşmeleri ev hapsinde 2-3 boyunca devam ettirdi. Bizim de söylediğimiz müzakere aşamasına gelindiğinde Öcalan’ın şartlarının müzakereye elverişli hale getirilmesidir, düzeltilmesidir. Buna benzer başka seçenekler de tartışılabilir. Hem teknik, hem ekip hem de iletişim olanaklarına sağlanmış olmasıdır” diye konuştu.

‘CHP SAVAŞ BLOĞUNDA YER ALMAZ’ 

CHP ile ilgili Sancar şunları söyledi: “CHP’nin geçmiş dönemlere oranla, daha farklı bir tutumu olduğunu görüyoruz. CHP’nin savaş bloğu içinde olabilecek bir parti olacağını düşünmüyoruz. Demirtaş’ın, Kılıçdaroğlu’yu ziyareti de bunun parçası. Keşke MHP içinde de olsa bu durum. Barışın meclis ayağı budur. Bunun için bizler ve pek çok kuruluş çalışmalarını sürdürüyor” dedi. (DiyarbakırDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sokak hayvanlarının annesi elektrik talep ediyor

SONRAKİ HABER

SES: Sağlık emekçileri hedef alınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa