10 Ağustos 2015 00:50

Kapatılsın dendikçe kapasite artırıyor

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir’in içme suyu havzasına komşu Efemçukuru Altın Madeni mahkeme kararları hiçe sayılarak kapasite artırımına gidiyor. Yer altı ve yerüstü su kaynaklarında ağır metal kirliliğine neden olduğu bilimsel olarak ortaya konan maden milyonlarca İzmirlinin içme suyunu kirletmesi nedeniyle kapatılsın denilirken, kapasite arttırıyor. Üstelik bu ilk kapasite artırımı da değil.  

İZMİR’İN SU TOPLAMA HAVZASINDA
Uşak Kışladağ’da Avrupa’nın en büyük altın işletmesini çalıştıran Kanadalı TÜPRAG şirketinin bir diğer madeni olan Efemçukuru Altın Madeni İzmir’e 20 kilometre uzaklıkta. Maden kentin tek yüzeysel temiz su toplama havzasında bulunuyor. Yıllarca topraklarını madenci şirkete satmak istemeyen köylülerin direncini kırmak için AKP’nin Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan acele kamulaştırma kararına karşı açılan dava geçtiğimiz aylarda 

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) tarafından da onaylanarak kesinleşmişti. 

KİRLİLİK YAPTIĞI KANITLANDI
Geçtiğimiz yıl kapasite artırımına giden madene karşı İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, Çevre Mühendisleri Odası ve Efemçukuru köylüsü Ahmet Karaçam tarafından açılan davanın bilirkişi raporunda madenin yer altı sularını kirlettiği kesin olarak ortaya konuyordu. Köyden alınan su, toprak ve pasa örneklerinin tahlilinde; yer altı ve yüzey sularında demir ve mangan oranlarının izin verilen limitleri defalarca kez aştığı ortaya konmuştu. İzmir 1. İdare Mahkemesi bu raporun ışığında geçen Mayıs ayında altın madeni faaliyetinin yarattığı ağır metal kirliliği nedeniyle kapasite artırımı ÇED iznini iptal etti. Mahkeme kararı üzerine kapasite artırımı ilişkin işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilirken, önceki ÇED iznine dayanan ruhsat geçerli denilerek bir anlamda madenin kirlettiği kesin olmasına rağmen çalışmasına dayanak yapıldı. 

‘KİRLİ OYUNLAR OYNANIYOR’
Davanın hukukçusu Avukat Arif Ali Cangı, “Var olan faaliyetin durdurulması gerekirken, mahkemenin iptal ettiği kapasite artırımını yeniden hayata geçirmek için yeni süreç başladı” dedi. Efemçukuru’nda da mahkeme kararlarının arkasından dolanıldığını kaydeden Cangı, “Efemçukuru Altın Madeni için şu anda hiç bir yeni izin, ruhsat düzenlenemez, verilecek her türlü izin ve ruhsat suçtur, İzmir’e ihanettir” diye konuştu. Cangı, bu karara karşı İzmirlilerin sessiz kalmaması gerektiğini söyleyerek, sularını koruyabilmek için altın madenine karşı çıkılmasının olmazsa olmaz olduğunu söyledi. 
Madenci şirketlerin son dönemlerde can simidi gibi sarıldığı 2009/7 genelgesinin uygulanmak istendiği bir başka yer ise Artvin Cerattepe. AKP ile yakınlığı bilinen Cengiz Holding tarafından ÇED Raporu mahkemece iptal edilmesine rağmen yeni bir ÇED süreci başlatarak yoluna devam etmek isteyen madenin önündeki en önemli engel ise 7’den 70’e günlerdir Kafkasör’de nöbet tutan Artvin halkı. 

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de Jandarma karakoluna roketatarlı saldırı

SONRAKİ HABER

İsveç'te nefret suçlarında rekor artış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...