07 Ağustos 2015 05:31

Fatsa direniş çadırında 280. buluşma: Siyanürlü altına karşı yürüyüş

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
Ordu

Fatsa'da Altıntepe Madencilik tarafından Bahçeler Mahallesi'nde yapılan siyanürlü altın çalışmalarına karşı direnen Fatsa ve Ünye köyleri yarın, kurdukları direniş çadırının 280. gününde madeni durdurmak için yürüyor. "Ormanlarımız katledildi, tapulu arazilerimize giremez olduk, sularımız elimizden alındı" diyen köylüler doğayı ve yaşam alanlarını savunmak isteyen herkesi yürüyüşe davet ediyor. 

'FINDIKLARIMIZI ZEHİRLEYECEKLER'
Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu'nun "Toprağımızı, havamızı, suyumuzu kirlettirmeyeceğiz" çağrısıyla direniş çadırının 280. gününde buluşmayı bekleyen direniş çadırı için kendi arazisini veren İsmet Atar siyanürlü altın madenine neden karşı çıktığını direniş çadırının nasıl kurulduğunu Evrensel'e anlattı. "Siyanürlü altın madeni size dokunmayacak" diyerek halkın kandırmaya çalışıldığını söyleyen Atar, ticaret odalarına, ziraat odalarına, TMMOB'a gidip, "Arkadaş bizim bu fındığımıza bi siyanür değerse ne olur" diye sormuş. "Bu sene alınır. Siyanür başlarsa seneye alınmaz" yanıtını alan Ataş durumu köylülere anlatmış. Devlet yetkililerinin bu sefer de "Fındığınızı biz alırız" diyerek köylüleri kandırmaya çalıştığını anlatan Atar, "Fındıklarımızı zehirleyecekler buna izin veremeyiz" diyerek çareyi direniş çadırı kurmakta bulmuş. 

'AÇGÖZLÜ EŞKİYALAR GİDENE KADAR HUZUR YOK'
Fatsa ve Ünye'nin arasında kalan bin 200 dönümlük arazide yapılan siyanürlü altın madeni çalışmaları için 120 metre boyunda 2 buçuk metre kalınlığında kestane ağaçlarının kesildiğini söyleyen İsmet Atar, "Açılan davalarımıza rağmen madendeki çalışmalar hukuksuzca devam ediyor. Doğamızı katlediyorlar. Yetmediği gibi 9 köyün yaşam alanına, 186 bin hektarlık ormana göz diktiler" dedi. Yarın tüm Fatsa ve Ünye köylerinin bir araya geleceğini ifade eden Atar şunları söyledi: "Ormanlarımız katledildi, tapulu arazilerimize giremez olduk, sularımız elimizden alındı. 'Ölüler altın takmaz' dedik anlamadılar 'Toprağımızın üstü altından değerlidir' dedik anlamadılar. Bu açgözlü eşkiyalar buradan gidene kadar bize huzur yok. Biz vicdanlara sesleniyoruz. İnsanlık için doğayı ve yaşamı savunmak isteyen herkesi yarın ki siyanürlü altın madenine karşı yürüyüşümüze çağırıyoruz."  

 

ÖNCEKİ HABER

CHP ve HDP'li vekillerden Barış Mitingi'ne katılım çağrısı

SONRAKİ HABER

17 yaşındaki genç hastane kapısında katledilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...