05 Ağustos 2015 09:24

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar oldu

Yüksek Askeri Şura kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Onaylanan YAŞ kararına göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanlığı’na atandı.

Paylaş

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Onaylanan YAŞ kararına göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanlığı’na atandı. Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ise Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı’nı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmuştu. Erdoğan’ın onayladığı YAŞ kararları Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklandı. YAŞ kararlarına göre Kara Kuvvetlileri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar Genelkurmay Başkanlığı’na, birinci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Deniz Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi 1 yıl uzatıldı.

ORGENERAL HULUSİ AKAR KİMDİR?
1972'de Kara Harp Okulu'ndan, 1973'te de Piyade Okulu'ndan mezun olan 1980 darbesinde de ordu bünyesinde görev yapan Hulusi Akar, darbe tarihine kadar, takım ve bölük komutanı olarak görev yaptı. Darbeden sonra ise 1982'de Kara Harp Akademisi'ni tamamlayan Hulisi Akar, 7. Piyade Alayı'nda Karargâh Bölük Komutanlığı görevini ifa etti.

12. Piyade Tümeni Lojistik Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği'nde plan subaylığı, Genelkurmay Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Akar, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin başlangıcı olan 1998 yılında tuğgeneralliğe terfi etti.

PKK ile mücadelede öne çıkan 51. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı yapan, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı görevlerinde bulunan Akar, 2002 yılında tümgeneralliğe terfi ettikten sonra Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2007 yılında korgeneral olan Hulisi Akar, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu ve 2011 yılında orgeneralliğe terfi etti.

Orgeneral rütbesi ile ise 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yürüten Hulusi Akar, 2013 yılı Ağustos ayında itibaren olmak üzere Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Ayrıca Akar'ın TSK içerisinde hızlı karar verme yeteneğinden dolayı "Seri Paşa" lakabıyla bilindiği belirtiliyor.

YAŞ TOPLANTISI SONUCU YAPILAN DİĞER ATAMALAR ŞÖYLE:
Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Abidin Ünal Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na, Ege Ordu Komutanı Galip Mendi Jandarma Genel Komutanlığı’na, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk YAŞ üyeliğine, Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar Birinci Ordu Komutanlığına, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep Ege Ordu Komutanlığı’na, 30 Ağustos 2105’ten geçerli olmak üzere orgeneralliğe terfi ettirilen Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş Üçüncü Ordu Komutanlığı’na, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı İhsan Uyar orgeneral rütbesi ile aynı göreve ve Donanma Komutanı Veysel Kösele oramiral rütbesine yükseltilerek aynı göreve atandı.

BALYOZ SANIKLARININ ÖNÜ AÇILDI
Akar'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in isimleri öne çıkıyor. Salih Zeki Çolak'ın özellikle 2005 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki kritik görevlerdeki yükselmesi dikkat çekerken, Yaşar Güler de yine Genelkurmay'da daha önce üstlendiği kritik görevlerle dikkat çekiyor.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın yerine ise orgeneralliğinin dördüncü yılına giren Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin getirilmesi bekleniyor. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Çankaya Belediyesi taşeron işçilere işe iade sözü verdi

SONRAKİ HABER

YPG'li Çapan'ın cenazesi 10 gün sonra Cudi'ye defnedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...