05 Ağustos 2015 00:52

‘AKP zihniyetinden farkı yokmuş’

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Çanrkaya Belediyesi’nde taşeronu Norm Altaş firması bünyesinde 97 işçi işten atıldı. Şirket işten atmaların belediyenin isteği olduğunu iddia ederken, belediye yetkilileri “firmanın inisiyatifi” diyor. İşçiler, patrona da, CHP’li belediye yönetimine de öfkeli. 
97 işçinin çıkarılmasına  teknolojik gelişmeler nedeniyle işçi sayısında azaltmaya gidilecek olmasıgerekçe gösterildi. Bunun üzerine işçiler Çankaya Belediyesi Fen İşleri Dairesi önünde işe geri alınmaları talebiyle bekleyişe geçti. Teknolojik gelişmelerin bahane olduğunu söyleyen işçiler, sendikal faaliyetlerinden dolayı işlerine son verildiğini söylüyorlar. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in talimatıyla işlerine son verildiğini iddia eden işçiler, Norm Altaş firmasında sendikal örgütlenme yürütüp, burada toplusözleşme yetkisi sağladıkları için işten atıldıklarını dile getirdi. 

BELEDİYE KENDİNİ SAVUNDU

Çankaya Belediyesi’nden konuyla ilgili görüştüğümüz yetkililer ise “Şirket kendisi personel sayısını azaltmış, bizimle ilgili bir konu değil. Belediyenin yetkili organları tarafından onaylanmış, bu insanların iş akdini fesh edelim diye bir şey söz konusu dahi değil. Çankaya Belediyesi’nin kendi personeli olamayan kişilerin sayısını azaltması gibi bir durum söz konusu  dahi olamaz” diye konuştu. 

ENGELLİ İŞÇİYE ‘RAPOR’ GEREKÇESİ

DİSK/Nakliyat-İş’e üye olduktan sonra ücretlerinde artış ve bazı kazanımlar sağladıklarını anlatan işçiler, sendikal örgütlenmede öne çıkan işçiler ve engelli kadrosunda çalışanların işten atıldığını belirtti. Yüzde 45 engelli olan  İsmail Akbaş, “Yıllardır CHP’ye oy verilsin diye uğraştım ve son seçimlerde bile CHP’ye oy verdim. CHP sosyal demokrat olduğunu söyledi ve seçimlerden önce de ‘taşerona son vereceğiz’ dedi. Demek ki sosyal demokrasi de işçinin hakkını korumak için çare değilmiş. CHP’nin ‘taşeronu kaldıracağız sözleri de yalanmış” diye konuştu.  Kendisine gerekçe olarak sunulan “çok fazla rapor alıyorsun” bahanesinin de yalan olduğuna dikkat çeken Akbaş, “Ben sedef hastasıyım astımım var. Bir gün olsun rapor alıp da hastaneye gitmedim. Madem iddia diyorlar raporları sunsunlar” dedi.  

‘YOK BİRBİRLERİNDEN FARKLARI’

Yıllık iznini kullandığı sırada iş yerine çağrılarak işten atılan Hüseyin Güleç, “Sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir partinin belediyesinde işçinin, emekçinin emeğiyle oynamak, bu sosyal demokrat anlayışı değil. Bu anlayış AKP, Tayyip ve  onun zihniyetindeki kişilerin anlayışıdır” diye konuştu.  Yüzde 65 engelli olduğuna ve engelli kadrosunda çalıştırıldığına dikkat çeken Engin Yıldız ise “ Önce beni deneme süresine aldılar. Çalışırken 2 tane başarı belgesi verdiler. Sonra da ‘gerekli performansı gösteremiyorsun’ diye işime son verdiler. Bunlara güvenerek Sivas’tan 3 çocuğumu Ankara’ya getirdim” dedi.  
Yaklaşık 600 işçinin çalıştığı firmada 500’ü aşkın işçi sendikalı. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs’ta çözüme doğru mu?

SONRAKİ HABER

Kamu emekçilerinin TİS görüşmeleri ve bazı tartışmalar üzerine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...