04 Ağustos 2015 00:24

Şırnak'ta hukuksuzluk hayata geçirilmek isteniyor

İHD Şırnak Şube Yöneticisi Avukat Büşra Demir, kentte insanların can güvenliği kalmadığını belirtti. Demir, 9 yerin 'Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi' ilan edilmesine de tepki göstererek, güvenlik gerekçesiyle hukuksuzluğun hayata geçirilmek istendiğini dikkat çekti.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şube Yöneticisi Avukat Büşra Demir, son dönemlerde Şırnak ve ilçelerinde insan hakkı ihlallerini gazetemize değerlendirdi. Demir, Hasan Nerse’nin yaralı bir şekilde elleri ve ayaklarının bağlı tutularak, ölümünün beklenmesini, ambulansın geç gelmesi ve sağlık personellerin araçtan indirilmesi ve müdahale edilmesine izin verilmemesini savaş hukukun uygulandığını birebir göstergesi olduğunu kaydetti. Görgü tanıkların ifadelerine göre Nerse’nin elinde herhangi bir silah olmadığını belirten Demir “Hem yaralıyorlar hem de yaraladıktan sonra tekmeleyip üzerine ateş ediyorlar. Hiçbir insan hakkıyla uyuşmayacak şekilde yaralıya işkence edilmiştir” dedi.

ARAMA KARARI OLMADAN ARAMA YAPILIYOR
Sadece Cizre’de değil Şırnak ve diğer ilçelerinde polis baskısının devam ettiğini söyleyen Demir, özel güvenlik bölgesi ilan edilmesiyle birlikte mahallerin giriş ve çıkışlarında polis kontrollerin yaşandığını belirtti. Yeni Mahallede bu durumla karşılaştıklarını anlatan Demir, yurttaşların polisin bilgisi dahilinde mahallelerine giriş ve çıkış yaptığını kaydetti. Bu durumun da savaş hukukunun uygulandığını bir başka göstergesi olarak değerlendiren Demir, polisin herhangi bir karar almadan kendi inisiyatiflerine göre davrandığını belirtti.

SAVCILAR VE HAKİMLER HUKUKSUZLUĞA ORTAK
Hukukun askıya alınarak, Bölgenin güvenlik güçlerine teslim edilmiş durumda olduğunu kaydeden Demir, güvenlik güçlerin aldıkları güvenceyle halkı düşman gözüyle gördüklerine dikkat çekti. Şırnak’ta gözaltına alınan 6 kişinin dosyasını incelediklerini herhangi bir gözaltı kararı olmadığını söyleyen Demir, “Gözaltına alınanların 10 ay önceki Kobanê olaylarından dolayı alındı. Yyapılan gözaltıların hemen adli makamlara bildirilmesi gerekirken bunu yapmadılar. 18 saat boyunca herhangi bir karar olmadan tutuldular. Bu şekilde avukatın hukuki yollarını kapatıyorlar savcılar ve hakimler de bu  hukuksuzluğun parçası haline gelmiştir “ dedi. Şırnak Valiliğin 9 bölgeyi ‘Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi’ ilan edilmesine de tepki gösteren Avukat Demir, Gabar dağında bir mezranın güvenlik gerekçesiyle boşaltılması ‘90’lı yıllara dönme endişesini de beraberinde getirdiğini ifade etti. Valiyle yapmak istedikleri görüşmelere karşın valiliğin diyaloga kapalı olduğunu belirten Demir, “Türkiye ve Kürdistan’da nerede bir hukuksuzluk varsa gerekçesi güvenliktir. Biz bunu açık ve net şekilde görüyoruz. Güvenlik adı altında Kürdistan’da hak ihlalleri sivil ölümleri orman yakmaları gibi artık toplumu rencide edecek onurlarını yerler altına alacak durumlar ile karşı karşıyayız” dedi.

Cizre'de polisin vurduğu genç, el ve ayakları bağlanarak ölüme terk edildi

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: Vatandaşın özgürlükleri ihlal ediliyor

SONRAKİ HABER

DEDAŞ direnişi kararlılıkla sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...