04 Ağustos 2015 00:19

Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: Vatandaşın özgürlükleri ihlal ediliyor

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, valiliklerin art arda ‘geçici askeri güvenlik’ bölgesi ilan etmesinin, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin ihlali anlamına geldiğini kaydetti.
Kilis Valiliği’nin 22 Temmuz’da Suriye sınırındaki dört bölgeyi bir hafta boyunca geçerli olmak üzere ‘özel güvenlik bölgesi‘ ilan etmesinin ardından Şırnak, Dersim ve Ağrı valilerinden de benzer kararlar geldi. Şırnak’ta 9, Dersim’de 14, Ağrı’da 2 bölge ‘geçici askeri güvenlik bölgesi‘ ilan edildi.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi valilerin ‘geçici askeri güvenlik’ bölge kararlarını Evrensel'e değerlendirdi. Söz konusu uygulamanın vatandaşların mülkiyet, konut ve seyahat özgürlüğü başta olmak üzere temel hakların ihlali anlamına geldiğini kaydeden Elçi, bu uygulamanın geçen yıla kadar kimi valilikler tarafından da uygulandığını hatırlattı.
Elçi, kamuoyunun iç güvenlik paketi olarak bildiği yasal düzenlemeyle birlikte valilere olağanüstü yetkilerin verildiğine vurgu yaptı. Anayasada olağanüstü hallerin ilan edileceği durumların tarif edildiğini belirten Elçi, “Son yasal düzenlemeyle valilere verilen olağanüstü yetkilerle Anayasanın etrafından dolanılarak, aldıkları karara yasal kılıf buluyorlar” dedi. Çözüm sürecinde Hükümetin müzakere yolundan vazgeçerek sorunu askeri ve güvenlik yöntemleriyle çözüme kavuşturma stratejisine geçtiğini ifade eden Elçi, “Güvenlik eksenli tedbir insan haklarına aykırıdır” dedi.

‘GÜVENLİK EKSENLİ POLİTİKA YERİNE DİYALOG’
Kürt meselesi gibi sosyal bir meselenin güvenlik eksenli politikayla çözüme kavuşmayacağına vurgu yapan Elçi, Kürt meselesinin Türkiye sınırlarını aştığını, Ortadoğu’da yaşayan toplumların bir parçası haline geldiğini kaydetti. Sorunun çözümünün diyalog ve müzakereden geçtiğine de vurgu yapan Elçi, bunun için de müzakerelerin yasal zemine kavuşturulması gerektiğine işaret etti. Toplumun büyük kesiminin Kürt sorununun çözümü için barışçıl diyalog yöntemleri istediğini belirten Elçi, çatışmasızlık halinin de demokratik siyasetin güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin ucuz siyasi hesaplar nedeniyle süreci bitirdiğini ifade eden Elçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin Kürt sorununun çözümü için ortaya koyduğu şiddet ve güvenlik eksenli politikanın teşhir edilmesi gerektiğini kaydetti. Demokrasi güçleri ve Kürt hareketine önemli sorumluluklar düştüğünü ifade eden Elçi, “Barışta ve  barışçıl yöntemlerde ısrar etmek gerekiyor. Türkiye toplumu bu yöntemi destekliyor. Demokratik siyasetin silahla değil, diyalog ve müzakereyle güçlendiğini görmeleri lazım” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sahil: Gazze'nin tek kurtarıcısı

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta hukuksuzluk hayata geçirilmek isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa