03 Ağustos 2015 18:37

Bosna Hersek’in yükselen yıldızı: Armin Hodzic

Genç yaşında gittiği Liverpool’da bekleneni veremeyen Hodzic, Dinamo Zagreb’le yeni bir başlangıç yaptı. Artık gözler onun üzerinde.

Paylaş

Hakan KARAKOCA

Bosna Hersek futbolunun günümüzdeki en büyük yıldızı Edin Dzeko, Manchester City’den Roma’ya transfer olarak yeniden Avrupa transfer gündemine oturdu. Zeljeznicar’dan sadece 80 bin avroya Teplice’ye transfer olan Boşnak yıldız, oradan 4 milyon avroya Wolfsburg’a, Wolfsburg’tan da 37 milyon avroya Manchester City’nin forvet hattına transfer olmuştu. Roma’ya transferi de aynı şekilde yüksek bir bedele, 23 milyon avroya oldu. Geçtiğimiz ay spor basınımızda sırayla Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray ile anılan oyuncu artık gollerine Serie A’da devam edecek.Bosna Hersek’i Dünya Kupası sahnesine de taşıyan yıldız artık 29 yaşında ve Euro 2016 ile 2018 Dünya Kupası için mücadele edecek. Sonrasında ise Bosna Hersek futbolu yıldız sıkıntısı çekmeyecek gibi gözüküyor.

YENİ BİR YILDIZ DOĞUYOR
Kurtuluş yani Dzeko’nun boşluğunu dolduracak isim aynı şekilde Zeljeznicar’dan yetişen bir oyuncu. Armin Hodzic, henüz 17 yaşına geldiğine Avrupa’nın birçok kulübünün dikkatini çekmişti. Onun kararı Liverpool’dan yana oldu. Liverpool günleri ise beklediği gibi geçmedi. Genel olarak rezerv takımda forma giyen Armin Hodzic’e Avrupa’dan hiçbir teklif de gelmiyordu. Onun Zeljeznicar altyapısındaki yeteneği, Bosna Hersek futbolunun kalitesizliğine dayandırılıyor ve Liverpool’un “ölü yatırımı” diye konuşuluyordu. Liverpool ondan kolay vazgeçti. Bu vazgeçişte muhtemelen yüksek bir bedelle transfer edilmemesinin de payı büyüktü.
Bonservisi elinde olan genç oyuncuya Bosna Hersek hariç hiçbir yerden teklif gelmezken, Dinamo Zagreb Başkanı Zdravko Mamic olaya el attı ve tek kuruş ödemeden Armin Hodzic’i kadrosuna kattı. Dinamo’ya gelmeden önceki sezon 18 yaşında 28 lig maçına çıkan ve 14 gol atan oyuncu halen umut vadediyordu. Dinamo Zagreb altyapısıyla yıllarca Yugoslav ekolünün ön plana çıkan takımlarından birisi olmuştu. O altyapı halen işler şekilde yoluna devam ediyor. Dinamo Zagreb kendi altyapısı haricinde çevre ülkelere de hakim olan scout(izleme) ekibiyle genç futbolcuları keşfedip, yüksek miktarlara dev kulüplere satabiliyor. Armin Hodzic için böyle bir keşif diyebiliriz.
1994 yılında Saraybosna’da savaşın içinde doğan Armin Hodzic, 19 yaşında Liverpool’dan dönüş yaptığı Balkan topraklarında kendini yeniden ispatlamak istiyordu. 9 maça çıkabildi ilk sezonunda ve iki “basit gol” ile ne taraftarı ne kulübü ne de kendini heyecanlandıramadı. Ama her şey bu sezon değişti.
Armin Hodzic, bugüne dek çıktığı üç lig maçında beş kez ağları sarstı. Bu golleri de falso verdiği röveşata golü ve savunma ile dalga geçer gibi attığı birkaç gol olarak sıralayabiliriz. Golleriyle yeniden Avrupa’nın gündemine oturan Hodzic için scoutlar ikinci bir sefer yapmaya hazırlanıyor Balkan topraklarına. A Milli Takım için ise Bosna Hersek kamuoyu Bazdarevic’e baskı yapmaya başladı bile.

MAMİC YENİ YILDIZLARINI TAKDİM EDİYOR
Onun için Mamic hazırda beklemeye başladı. Pjaca’yı Milan’a 8 milyon avroya satmayı reddeden Mamic, 4 milyon avroya da RNK Split’ten Marko Rog’u kadrosuna kattı. Dinamo Zagreb’te şimdiki plan ise bu üçlüyü olabildiğince yüksek bir bedele Avrupa’nın büyük kulüplerine satmak.
Mamic her ne kadar eleştirilecek bir figür olsa da paraya olan tutkusu onun transferin kurt başkanı olmasına yol açtı. Universidad de Chile’den Manchester United’ın 5,5 milyon avroya aldığı Angelo Henriquez’i önce kiralayıp daha sonra 1,6 milyon avroya kadrosuna katabilmesini başka türlü açıklamak zor olurdu. Kiralık geçirdiği sezonda Henriquez’in 37 maçta 25 gol atması atlanmayacak bir detaydı.
Hodzic’in hikayesine dönecek olursak, Bosna Hersek Dzeko’yu kaybetmeden böyle bir yıldıza kavuştu. Bu ikiliyi belki de büyük bir turnuvada bir arada da oynatabilecekler. Dzeko gittikten sonra ise ipler tamamen Hodzic’in eline geçebilir. Potansiyeli yüksek Balkan topraklarında yetişen son dönem yıldızlarının arasında yerini alacak olan Hodzic için bir sonraki adım yeniden İngiltere olabilir. Ve bu gerçekleşirse o dönem Liverpool için söylenen “ölü yatırım” sözü yeniden gündeme gelecek.

ÖNCEKİ HABER

Travma geçiren kadınları bekleyen tehlike: Kalp krizi

SONRAKİ HABER

‘Ayağını yitirdi kafasını kazandı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...