03 Ağustos 2015 10:17

Gazetecilerden sansüre karşı dayanışma çağrısı

Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tarafından hedef gösterilen Evrensel ve Özgür Gündem gazeteleri ile erişim engeli nedeniyle doğrudan sansür uygulamasıyla yüzyüze bırakılan Dicle Haber Ajansı (DİHA), Etkin Haber Ajansı (ETHA), Jin Haber Ajansı (JİNHA), sendika.org temsilcileri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto’nun da katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Gazeteciler, “Geçici AKP Hükümetinin tek sesli medya düzenine karşı birlikte ve dayanışmayla mücadele” çağrısı yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin lokalinde gerçekleşen açıklamaya, Özgür Gündem gazetesi adına Sedat Yılmaz, ETHA adına Arzu Demir, Evrensel adına Fatih Polat, DİHA adına Çağdaş Kaplan, sendika.org adına Ali Ergin Demirhan ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Sekreteri Sevgim Denizaltı ile DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş katıldı. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazeteci Tuğrul Eryılmaz, DİSK/Basın İş ve TGS yöneticileri de basın toplantısına katılarak destek verdi. 

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın okuduğu açıklamada, Geçici AKP Hükümetinin gazete, haber ajansları ve haber sitelerine baskı ve sansür uygulayarak halkın haber alma hakkını engellediği vurgulandı. Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın Evrensel ve Özgür Gündem gazetelerini hedef gösterdiği günün ertesinde engellenen haber sitelerinin hangi içerikten dolayı yasaklandığının kararda yer almadığını belirten Polat, “Bu kararla henüz yayınlanmamış ve gelecekte yayınlanacak haberlere de erişimin engellenmesi hem sansür hem de fiili olarak ajansların kapatılması anlamına geliyor” dedi.

Hükümet tarafından açıkça hedef gösterilen basın kuruluşlarına telefon, e-posta ve faks üzerinden, hakaret ve tehditlerin devam ettiğinin altını çizen Polat, muhalif basın çalışanlarının polisin engellemesi ve saldırısıyla karşılaştığını söyledi. Polat şöyle devam etti: “Basın kuruluşlarına dönük baskı, hakaret ve tehditlerin fiziki saldırılara dönüşmesi halinde failin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Hükümet olacağını ilan ediyoruz. Bizler; Özgür Gündem Gazetesi, Evrensel Gazetesi, Dicle Haber Ajansı, Etkin Haber Ajansı, Jin Haber Ajansı, sendika.org internet sitesi olarak Hükümeti bu baskı ve sansür uygulamalarına son vermeye çağırıyoruz. Ulusal ve uluslararası faaliyet gösteren basın meslek kuruluşlarını ve okurlarımızı da dayanışmaya çağırıyoruz. Tüm baskı ve engellemelere karşı halkın haber alma hakkını savunarak yayınlarımızı sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.”

‘GAZETECİ BARIŞI SAVUNUR’

Açıklamada konuşan  TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto, basın üzerindeki baskılara her gün yenilerinin eklendiğini belirterek bu durumun siyasilerin sorumsuzluklarından kaynaklandığını ifade etti. Olcayto, “Türkiye’de dikensiz gül bahçesi istiyorlar. Kimse haber almasın, gerçekleri öğrenmesin, hükümet kanadı ne verirse onunla yetinsin düşüncesi hakim. Sistemli bir şekilde yürütülen tek parti, tek tip insan, tek tip gazeteci oluşturma yolunda hızlı adımlarla yürüyen bir geçici hükümet söz konusu. Geçici olmasına rağmen ülkeyi savaşa sürüklüyor. Gazeteci dediğin barışı savunur ama üzücü bir şekilde bir kısım arkadaşımız savaşı savunuyorlar. Halk gerçekleri ne kadar acı olursa olsun öğrenmeli” dedi.

‘SUSUN ÇÜNKÜ AĞZINIZDAN KAN DAMLIYOR’

Basın açıklamasının ardından söz alan Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Sekreteri Sevgim Denizaltı, mevcut iktidarın kendi siyasi çıkarları uğruna ülkeyi savaşa sürüklediğini ve muhalif basını susturmaya çalıştığını ifade ederek şöyle devam etti: “Baskıyla, sansürle, tehditle, tutuklamalarla, davalarla gazetecileri susturamadılar bugüne kadar bundan sonra da susturamayacaklar. Savaş istemiyoruz ve savaş politikalarına karşı susması gereken onlar diyoruz. Susun çünkü ağzınızdan kan damlıyor; her konuştuğunuzda ayrımcılığı, nefreti körükleyen sözler, yalanlar dökülüyor her yana. Ama biz gerçeklerin peşindeyiz ve gerçekleri yazmaya da devam edeceğiz.”

‘SANSÜRE KARŞI MÜCADELE BARIŞ MÜCADELESİNİN UNSURUDUR’

İktidar tarafından halka karşı açılmış bir savaşın içinden geçiyoruz diyen DİSK Basın İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş ise şöyle konuştu: “Savaş konseptinin bir ucunda hukuğa yönelik polis terörü, bir ucunda hukuksallasştırılmış saldırılarla operasyonlar varken bir ucunda da basına yönelik baskı ve sansür uygulamaları var. Sansüre karşı mücadele barış mücadelesinin önemli bir unsurudur. Çünkü susturulan, kapatılan gazetelerim halkın barış talebini anlattığına inanıyoruz. O yüzden bugün sadece halkın haber alma hakkı için değil, gerçekleri anlatmak ve mesleğimizin gereklerini yerine getirmek için değil aynı zamanda barış mücadelesini gerçekleştirmek için de sansüre karşı mücadele edilmesi gerektiğini söylüyoruz. “ (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriye savaş uçağı pazar yerine düştü: En az 27 ölü

SONRAKİ HABER

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Davutoğlu başkanlığında toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...