03 Ağustos 2015 00:54

Kamu emekçileri sözleşme masasında

Paylaş

2 milyonu aşkın kamu emekçisini ilgilendiren ve 2016-2017 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri bugün başlıyor. Geçtiğimiz dönem Memur Sen ve hükümet arasında imzalanan toplusözleşme, enflasyon altında kalan maaş zamları nedeniyle “Satış sözleşmesi” denilerek tepki görmüştü. 

En fazla üyeye sahip yetkili sendika Memur-Sen, toplu sözleşmeye ilişkin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, KESK ve Kamu Sen’in yetkili olmadıkları halde TİS sürecinde temsilci gönderebilmelerine “Kanuni olsa da, meşru, hukuki değil” dedi. Yaklaşık 700 bin üyesi bulunan KESK ve Kamu Sen’in toplusözleşme masasına oturmasını kendisine sorun olarak gören Memur Sen’in bu dönem 2016 yılında yüzde 16,64 (altı aylık dönemler halinde 8+8), 2017 yılında ise yüzde 14,49 (altı aylık dönemler halinde yüzde 7+7) zam istedi. 

KESK BAKANLIĞA YÜRÜYECEK

KESK ise kamu emekçilerinin işyerlerinde olmadığı ağustos ayında ve geçici hükümetle toplu sözleşme görüşmelerine başlanmasına tepkili. Hükümet ve Memur Sen’in emekçilerin tepkisinden kaçtığını belirten KESK, bugün saat 09.00’da tüm illerden gelen üyeleriyle Aşti’den, Çalışma Bakanlığı’na yürüyecek. KESK, bu toplusözleşmede geçen dönemden kaynaklanan kayıpların karşılanmasını ve en düşük kamu emekçisinin maaşının 2 bin 900 TL’ye yükseltilmesini istiyor. Öte yandan grevli toplusözleşme hakkı da önemli talepler arasında. 

Kamu Sen de son toplu sözleşmeden kaynaklanan kayıpların telafileriyle birlikte 2016 yılı için yüzde 22 artış ve taban aylığına seyyanen 100 TL net zam; 2017 yılının tamamında ise yüzde 20 artış ve taban aylığa seyyanen 150 TL net zam istediklerini açıkladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu kez büyük küçüğü dinlemeli

SONRAKİ HABER

Öncelikle geçmiş kayıplarımız karşılanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...