02 Ağustos 2015 15:38

Osmanlı’da Fotoğraf ve Modernite 1840-1914 Sergisi

Paylaş

Camera Ottomana Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğraf ve Modernite, 1840-1914 Sergisi ANAMED’de açıldı. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Osmanlı İmparatorluğu’nda modernitenin fotoğrafla olan ilişkisini yeni bir sergiyle sunuyor. Ömer M. Koç Koleksiyonu’nun yanı sıra farklı arşiv ve koleksiyonlardan derlenen fotoğraf, albüm, obje, yayın ve belgelerin sergileneceği “Camera Ottomana: Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğraf ve Modernite, 1840-1914” isimli sergi 19 Ağustos’a kadar ziyarete açık olacak. 

Küratörlüğünü Zeynep Çelik, Edhem Eldem ve Bahattin Öztuncay’ın yaptığı sergi, geç Osmanlı döneminde modernite ve fotoğraf arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Ömer M. Koç Koleksiyonu ve çeşitli kaynaklardan tıp, altyapı, ulaşım, madencilik gibi çeşitli konulardaki fotoğraf albümleriyle dönemin fotoğraf, yayın ve belgeleri sergide yer alıyor. 

1840’lardaki mütevazı denemelerden sonra 1860’larda devlet ve elitler tarafından iyice benimsenmeye başlayan fotoğrafçılığı inceleyen, II. Abdülhamid döneminde (1876-1909) yaygınlaşan fotoğraf tutkusunu ele alan sergide, 1914 yılına kadar imparatorlukta ve dünyada fotoğrafçılık alanında gerçekleşen gelişmeler paralel olarak sunuluyor. Bu kapsamda devlet daireleri, maden ocakları, hastaneler gibi kurumların fotoğraflarının yanısıra sokaktan manzaralar, suçlu fotoğrafları ve portreler de yer alıyor. Sergi, imparatorluğun modern imajı ile fotoğrafı bir araya getirirken, teknolojik gelişmelerle popülerliği artan fotoğrafçılığın propaganda, gazetecilik, eğitim, kriminoloji ve tıp gibi çeşitli alanlarda kullanımının yaygınlaşmasına vurgu yapıyor.

FOTOĞRAF ARŞİVİNE ONLİNE OLARAK ERİŞİLEBİLİYOR

PATTU Mimarlık tarafından tasarlanan sergide dagerreotip, cam negatif, stereograf gibi orijinal malzemelere yer verilirken, günümüz dijital teknolojisi sayesinde fotoğrafçılık tarihinde kullanılan farklı tekniklerin de görülmesine olanak sağlanıyor. Ayrıca, birçoğu ilk kez sergilenen fotoğrafların görülebildiği proje için bir de websitesi hazırlandı. www.cameraottomana.com adresinde sergide incelenen konu başlıkları altında derlenen fotoğraf arşivine online olarak erişilebiliyor. Sergiyle eşzamanlı olarak Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan kitapta serginin küratörleri Zeynep Çelik, Edhem Eldem, Bahattin Öztuncay’ın yanı sıra Frances Terpak ve Peter Bonfitto’nun makaleleri yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şengal'e giden heyete KDP engeli!

SONRAKİ HABER

Gilmour’dan yeni albüm geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...