02 Ağustos 2015 08:25

Atletizm dünyasını sarsan iddia: 'Madalyaların üçte biri şaibeli!’

Paylaş

Atletizm dünyası yeni bir doping kriziyle karşı karşıya. İngiltere’de yayımlanan Sunday Times gazetesinin bugün manşetine taşıdığı habere göre 2001 ila 2012 arasındaki Olimpiyat ve Dünya Şampiyonaları’nda kazanılan madalyaların üçte biri(146 madalyadan 55’i) şaibeli!

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) içerisinden bir kaynak, Sunday Times ve Alman televizyon kanalı ARD/WRD’ye 5 bin atletten alınan 12 bin kan testinin sonuçlarını sızdırdı.

Sunday Times’tan Jonathan Calvert ve George Arbuthnott’un haberinde “Dünyanın en prestijli organizasyonlarında atletlerin hileye başvurma oranının inanılmaz derecede yüksek olduğuna” dikkat çekilirken söz konusu atletlerden hiçbirinin madalyasının geri alınmadığı belirtildi. Madalya kazanan 3 atletin de test sonuçlarının şaibeli olduğu örnekler olduğu aktarıldı.

UZMAN: HİÇ BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM

Verileri inceleyen dünyanın önde gelen anti-doping uzmanlarından Robin Parisotto, “Hiç bu kadar alarm verici seviyede anormal kan değerleri görmemiştim. Çok sayıda atlete dokunulmazlık uygulandığı görülüyor ve IAAF’in bunu yalnızca seyretmesi kahredici” dedi.
Dosyada yer alan 7 atletten birinin(800’den fazla) testinin uzmanlarca “doping şüphesi yüksek ya da en azından anormal” bulunduğu bildirildi.

‘IAAF İHANET İÇİNDE’

Bir başka uzman Michael Ashenden’a göre ise atletizm, bisiklet sporunun Lance Armstrong skandalı döneminde olduğu kadar kötü bir durumda. Ashenden’a göre veriler, IAAF’in ana görevi olan sporu kontrol altında tutma ve temiz atletleri koruma görevine utanç verici bir şekilde ihanet ettiğini gösteriyor.

2012 OLİMPİYATLARINDA 10 MADALYA ŞAİBELİ

Haberde, kan testi sonuçlarına göre 2012 Londra Yaz Olimpiyatları’ndaki 10 madalyanın şüpheli göründüğü ancak 100 metre dünya rekortmeni Usain Bolt ve 5 bin/10 bin metre yarışlarında altın madalya kazanarak tarih yazan Mo Farah’ın bu isimler arasında olmadığı kaydedildi. Haberde önde gelen Britanyalı bir atletin listede olduğu duyuruldu.
Habere göre Rusya’nın kazandığı madalyaların yüzde 80’i ve Kenya’nın kazandığı 18 madalya şaibeli.

ANORMAL RAKAMLAR MUTLAK DOPİNG ANLAMINA GELMİYOR

Ortaya çıkan verilere göre atletler arasında kan nakli ve eritropoietin mikro doz yöntemleri aracılığıyla kandaki alyuvar sayısını artırma oranında büyük artış var. Uzmanlar, anormal kan testi sonucu için doping dışında başka nedenler de olabileceğini vurguluyor. Hastalık, yüksek rakımda antrenman, hamilelik gibi durumlar kan değerlerini etkileyen faktörler arasında. Şüpheli kan testi sonuçları dopingin kesin bir kanıtı olmasa da, bu ay Pekin’de düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası öncesi spordaki kronik doping sorununu ve başkanlık seçimine hazırlanan IAAF’in üzerindeki baskıyı artırıyor.

WADA: RAHATSIZ EDİCİ

Dünya Anti-Doping Ajansı(WADA) Başkanı Sir Craig Reedie, yaptığı açıklamada organizasyonunun bu yeni iddiaları çok rahatsız edici bulduğunu belirtti ve iddiaların dünya çapındaki suçsuz atletlerin organizasyonunu bir kez daha sarsacağını ifade etti.

IAAF: DOPİNGE KARŞI MÜCADELEDE ÖN SAFTAYIZ

IAAF, 2 hafta içerisinde yeni başkanını seçecek. Adaylardan İngiliz Lord Coe, Sergey Bubka karşısında favori durumda. Coe, bağımsız doping testini, seçim manifestosunun en önemli ayağı olarak açıklamıştı.

İddialara dair Sunday Times’a açıklama yapan IAAF, verileri yalanlamazken, “IAAF her zaman için dopinge karşı mücadelenin ve dopinge karşı mücadelede yeni analitik teknik ve metodolojilerin geliştirilmesinde ön safta olmuştur” dedi.

IAAF, biyolojik pasaport uygulamasıyla beraber bu alanda daha iyi çalışmalar yürütüldüğünü ve yılda 2 milyon dolar harcandığını, bunun da tüm spor dalları arasındaki en yüksek rakam olduğunu belirtti. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Chelsea Ladies şampiyon

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Davutoğlu, 'Bize silah sıkmayana biz de sıkmayız' demeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...