01 Ağustos 2015 08:00

İzmir Büyükşehir'in ayrımcı uygulamasına suç duyurusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere güvenlik gerekçesiyle akşam saatlerinde otobüs göndermemesiyle ilgili ÇHD suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda büyükşehirin seyahat etme özgürlüğünü engellediği ve vatandaşlar arasında ayrımcılık yaptığı ifade edildi.

Paylaş

Narlıdere 2. İnönü Mahallesi'nde kimliği belirsiz kişilerin otobüs yakma eyleminden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün aralarında Menemen Asarlık, Bayraklı Yamanlar, Çiğli Güzeltepe, Buca Çamkule, Narlıdere 2. İnönü, Karabağlar Limontepe ve Cennetçeşme gibi Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı mahallelere akşam saatlerinde otobüs  yollamama kararı almasına bir tepki de hukukçulardan geldi. Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu uygulaması hakkında suç duyurusunda bulundu.

ÇHD Şube Başkanı Avukat Şule Hızal Arslan tarafından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede Büyükşehir Belediyesi'nin ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün, toplu ulaşım hakkının ortadan kaldırılması, seyahat özgürlüğünün ortadan kaldırılması, Anayasal eşitliğin ortadan kaldırılması ve görevi kötüye kullanma suçlarını işlediği ifade edildi.  

'KİMLİK ÜZERİNDEN AYRIMCILIK UYGULANDI'
Dilekçede " İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT genel müdürlüğü bu tutumuyla anayasada herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir düzenlemesini ortadan kaldırmıştır. Kürt kimlikleri yüzünden bir bölgede yaşayan insanlara ayrımcılık uygulamıştır. Bu uygulaması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT genel müdürlüğü, Amerikan belediyelerinin siyahi insanlara otobüslerde uyguladığı prosedürü bir adım ilerleterek, yukarıdaki semtlerde ki yurttaşların ulaşım haklarını ve seyahat özgürlüklerini kullanma hakkını üzerine almıştır" ifadeleri kullanıldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de uçak düştü: Bin Ladin’in annesi ve kız kardeşi de öldü

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu: Zergelê katliamının sorumluları yargılanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...