31 Temmuz 2015 11:27

'Saray için Türkiye'nin evlatları kurban ediliyor'

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkezi Kadın Koordinasyonu bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye halklarının savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da "Biz kadınlar susmayacağız ve susturulmayacağız, irademize güveniyoruz. Barışın öznesi olacağız, barış için susmayacağız" dedi.

HDP Merkezi Kadın Koordinasyonu'nun çağrısıyla HDP kadın milletvekillerinin, KESK ve bağlı sendika yöneticilerin ve kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda kadınlardan barış çağrısı yükseldi.

Bugün, Genel Merkez binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, barışa en fazla ihtiyaç duyulduğu aşamada halkların iradesinin bastırılmaya çalışıldığını söyledi. Kadınlar olarak, Türkiye'ye dayatılan savaş karanlığına karşı iradelerini ortaya koyacaklarını bildiren Yüksekdağ, Saray için başlatılan bir savaşa Türkiye'nin bütün evlatlarının kurban edilmek istendiğine işaret etti. "Sarayın iktidarının bekası için bunlar gerçekleştiriliyor" diyen Yüksekdağ, oluşturulan savaş karanlığına karşı kadınların aydınlığın meşalesini yakacak güçte olduğuna vurgu yaptı. Yüksekdağ, "Ülkenin bütün kadınlarının ve analarının savaşa hayır demesinin zmanı gelmiştir. Biz barışta ısrarcı olduk" diye konuştu.

SAVAŞ SİYASETİNİN SEBEBİ 7 HAZİRAN YENİLGİSİ

Yüksekdağ, savaş hükmünün iktidarın 7  Haziran Genel Seçimleri sonrasında uğradığı yenilgiden kaynaklandığını belirterek, AKP'nin Türkiye'yi zorlu bir savaşın eşiğine getirmede sakınca görmediğini kaydetti. Bu yolun mecburi bir yol olmadığını ifade ettiklerini anlatan Yüksekdağ sözlerine şu şekilde devam etti: "Bir karşılıklı çözüm dinamiklerinin ortaya koyulabileceğini ifade ettik. Siyasi iktidar barış talepleri içerisinde savaşı tercih etti. Seçim kampanyamız esnasında sayısız saldırı, katliam, tutklama yaşandı. Biz her şeye rağmen barış taleplerimizi ısrarla savunduk".

'BARIŞIN ÖZNESİ OLACAĞIZ'

Suruç Katliamına da değinen Yüksekdağ, Suruç katliamının önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. "Bu katliamın tetikçisi IŞİD olabilir, ancak IŞİD'i besleyen güçleri söylemememiz için iktidar bizi tehdit etti" diye belirten Yüksekdağ, AKP ile IŞİD'in ortaklığıyla 31 gencin katledildiğine dikkat çekti. Yüksekdağ, bu dönemde kontra bir yapıyla tekrar karşı karşıya olunduğunu bildirdi.

"Siyasi iktidar savaşı mı, barışı mı tercih edecek? Bizim tarafımız bugün de net" diye konuşan Yüksekdağ, barıştan, demokratik inşadan ve çözümden yana olduklarını vurguladı. Yüksekdağ, "'Biz kefenimizi giyip yola çıktık' demişlerdi ya, onlar halkın evlatlarına kefen giydirdiler. Biz ölüm, kefen siyaseti istemiyoruz. Kefen hamasetini kullanıp Türkiye halklarının evlatlarına kefen giydirenler bilsinler ki; bizi korkutacak hiçbir şey yok. Türkiye korku, savaş siyasetiyle yönetilmesin diye 80 milletvekilimizle Meclisteyiz" diye konuştu. Kadınlar olarak susmayacak ve susturulamayacaklarını söyleyen Yüksekdağ, barışın öznesi olacaklarını ifade etti. Yüksekdağ, "Bize yöneltilen bütün susun talimatları, ültimatomları kadınların karşısındaki acizlikleridir" dedi. Hakkında açılan soruşturma hakkında değerlerndirmelerde de bulunan Yüksekdağ, sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.

'SAVAŞ KADINLAR İÇİN YIKIM, ACI VE ÖLÜM DEMEKTİR'

HDP Merkezi Kadın Koordinasyonu da açıklama yaparak müzakere ve çözüm sürecinin geçici AKP hükümeti tarafından siyasi bir darbe sonucu durdurulduğunu belirtti. Açıklamayı yapan Parti Meclisi Üyesi Dilek Yağlı, savaş siyasetine karşı barıştan, çözümden, müzakereden yana olacaklarını bildirdi. Yağlı, "'Barış tacı, hiçbir saltanat tacıyla kıyaslanamayacak kadar kutsal ve değerlidir. Bunu biz kadınlardan daha iyi kim anlayabilir ki? Diktatörlük hülyaları görenler için rant, güç ve iktidar anlamına gelen savaş; biz kadınlar için yıkım, acı ve ölüm demektir. Biz HDP'li kadınlar olarak halklarımıza verdiğimiz sözü bir kez daha yineliyoruz. Onurlu, adil, kalıcı ve toplumsal bir barışın sağlanması için bir an bile durmaksızın mücadelemiz devam edecektir" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SYRIZA Eylül'de olağanüstü kongreye gidiyor

SONRAKİ HABER

Batı Şeria’da 18 aylık bebek yakılarak öldürüldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...