31 Temmuz 2015 00:52

Brezilya’nın Yerli Amazonları Belo Monte Barajı altında eziliyor

Paylaş

Maria Osava
İPS

Etnik soykırım”,Belo Monte hidroelektrik barajına karşı oluşan yeni suçlama, Brezilya Amazon yağmur ormanlarında yapılan mega projelerin altında yatan çatışma ve uyuşmazlıkların derin yönlerini aydınlatıyor.

Federal Savcı Thais Santi birkaç hafta içerisinde barajı inşa eden şirket olan Norte Enerjiye karşı yasal harekete geçilmesi gerektiğini duyurdu.

Batı Brezilya’da Dourados şehrinde yaşayan  konu ile ilgili basına yazılar yazan bu yasal öncü hareketin başı olan yerlilerin avukatı Wilson Matos da Silva “Bu durum Brezilya’da yasal yenilikçi bir hareket olacak” dedi.
“Brezilya’da etnik soykırımı önleyecek bir kanun yok. Öldürülen hayat değil kültürdür ama nesnel olarak aynı:Halkı yerle bir etme.” Matos de Silva şöyle devam etti “Eğer hükümette bir eksiklik varsa bu muhakkak yasal bir olumsuzluğu getiriyor.”

Konu şimdi zaman zaman gündeme geliyor özellikle uluslararası forumlarda antropolojistler arasında tartışılıyor. Tierramerica ile telefonda görüşme yapan bir avukat öncelikli “Brezilya’da konu yasal bir konu olarak mahkemelere kadar intikal etti” dedi.

ÇARE ARANIYOR

Bello Monte sayısız şikayetlerin hedefi olmuş durumda. Bu inşaat projesini durdurmak için yasal bir çare aranıyor. Şirket hükümet çevre otoritelerini bu işi ciddiye almamakla suçluyor. Xingü nehrindeki hidroenerji kompleksi 11.233 MW enerji sağlayarak dünyanın üçüncü büyük barajı olacağını söyleniyor.

22 avukat savcı ofisine başvurarak barajdaki çalışmanın durdurulmasını istedi. Trans-Amazon çevre yolundaki Juruna yerli birliği baraja 17 km uzakta. Bu durum onlarda kaos yaratıyor çünkü barajın yanında çok ufak bir bölgede yaşamak zorunda kalacaklar.

Hükümet yanlısı olmayan Çevre Enstitüsü’nün (İSA) 29 Haziran raporuna göre Belle Monteye su rezervlerini doldurmak elektrik üretimine geçmek için 2016’nin başına kadar izin verilmez.

İSA, Xingü havzasında aktif olan kuruluş şöyle bir açıklama yapıyor “Buraya başlangıçta gerekli olan 40 şey izinden önce 2010 da ayarlandı ama yerli haklarıyla ilgili 31 şart yerine getirilmedi.

Yerli bölgesinin korunma şartları gündeme  gelmedi, kanunsuz avlanma ve dışarıdan gelenlerin işgali oldu.”

NORTE ENERJİ’NİN İDDİALARI

Norte Enerji 68 milyon dolar yatırım yaptığını iddia ediyor. Belo Monte bölgesinin etkileyeceği 3000 kişi 34 köy 11 yerli bölgesi kar edecek diyor.

Bu program 711 ev inşaatı 366 tekne, 578 motorlu tekne 42 kara aracı, 98 elektrik jeneratörü ve 2.1 milyon litre benzin ve gazyağı sosyal kalkınma için amaçlamıştır. İlave olarak öğretmenler de yerli eğitim programının bir parçası olarak eğitildi. Ama yerli topluluklar mutsuzlar çünkü plan kısmen hayata geçirildi. Xingü Nehrinin yerli hareketlerinin koordinatörü olan (FUANI) Francisco Brasıl de Moraes söz verilen 34 ana sağlık ünitesinden 1 tanesi bile yapılmadığını dile getiriyor. 
Tüm etnik soykırım planı suçlamalarına rağmen Temel Yerli Çevre Birliği planı projeden önce ortaya çıkmaya başladı.
Eylül 2012’ye kadar 24 ay Norte Enerji Acil Planı devreye sokmak için 34 köye her bir köy için aylık değeri 9600 Dolar değerinde malzemeleri taşıdı.

İSA raporlarının belirttiği üzere insan sağlığına zararı dokunan özellikle çocuk beslenmesine zarar veren bir sürü yiyecek içecek geldi. Bu nedenle yerli topluluklar çiftçiliği, balık tutmayı, avlanmayı ihmal ettiler.

İSA’nın asistanlarından biri Marcelo Salazar, Tierramerica’ya şunu anlattı “Norte Enerji” yerlilerle özellikle kendi taraflarına çekmek için yakın ilişki kurdular, liderleri sık sık Altamira şehrine gelerek her seferinde şirket yöneticilerinden daha fazla şeyler istedi.

Etnik çevrenin gelişmesi için ayrılan destek fonları ,çiftlik cihazları ve materyalleri için bağışlar ve şirketin söylediği üzere 470 km uzaktaki uçak iniş pistinin yapımına gitti.

Para Federal Üniversitesinin Sosyoloji profesörü olan Sonia Magalhaes etnik soykırımdan Belo Monte’yi sorunlu tutuyor. Magalhaes Tierramerica’ya planı kastederek ‘Kültürleri saldırı altında ,egemenlik kurmayı ve kültürü yerle bir etmeyi düşünüyorlar’ dedi. Ve ekliyor “Xingü Nehri Juruna ve Arara yerlilerinin dünya görüşünün bir parçasıdır ki biz bunu anlayamayız. Bu yer baraj inşaatından dolayı saldırı altında olan kutsal bir yerdir.”

(Çeviren: Emine Arıkan)

ÖNCEKİ HABER

Panayot Abacı’nın ardından

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılar AKP’nin savaş politikalarına tepkili: Savaşa karşı barışı savunacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...