30 Temmuz 2015 20:10

AKP ve CHP'nin koalisyon çalışmalarına ilişkin 3. görüşmesi sona erdi

Paylaş

AKP ve CHP'nin koalisyon çalışmalarına ilişkin Ankara Palas Devlet Konukevi’nde gerçekleşen heyetler arası görüşme, 7 saat 40 dakika sürdü. 

Toplantı çıkışı konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, AKP heyeti ile üçüncüsü yapılan koalisyon görüşmesine ilişkin, “Ekonomik sorunlara yaklaşımın demokrasi, demokratikleşme hukuk devleti kavramlarıyla beraber ele alınması gereğinin altı çizildi. Yapısal reformların gerekliliği konusunda bir anlayış birliği ortaya çıktı” dedi.

KOÇ: YAPISAL REFORMLARIN GEREKLİLİĞİ KONUSUNDA BİR ANLAYIŞ BİRLİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Ekonomi ağırlıklı toplantının konu başlıklarına ilişkin bilgi veren Koç, şöyle devam etti:
“Bugün uzun süren bu toplantı maratonunda ekonomik temel programlar, sosyal programlar, sosyal destek ağları şeklinde özetleyebileceğimiz bölümler, yine çevre sorunlar, kentleşme konuları ele alındı. Ekonomik sorunlara yaklaşımın demokrasi, demokratikleşme hukuk devleti kavramlarıyla beraber ele alınması gereğinin altı çizildi. Yapısal reformların gerekliliği konusunda bir anlayış birliği ortaya çıktı ve bu ifade edildi. Mali disiplin, parasal konulardaki disiplin, tüm bu dengelerin gözetilerek sosyal dengelerle, çevreyle beraber bunların birlikte korunmasının önemi ifade edildi. Yine tüm toplum katmanlarını kucaklayacak bir büyüme stratejisinin önemi üzerinde duruldu. Bu çerçevede birçok alt başlık değerlendirildi.”

‘GENEL BAŞKANLARA İLETİLECEK’

Bu konuların iki genel başkana da iletileceğini belirten Koç, “Bundan süreç Sayın Genel Başkanların bu çerçevede yapılan çalışmaların değerlendirilmesiyle kendi aralarında devam edecek” diye konuştu.

‘DÖRDÜNCÜ GÖRÜŞME TBMM’DE’

Koç, 1 Ağustos Cumartesi günü yapılacak dördüncü toplantının Devlet Konukevi’nde değil TBMM’de yapılacağını da söyledi.

Koç, gazetecilerin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun il başkanları toplantısında “MHP ile temaslarımız sürüyor” yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine, “Sayın Başbakanın ne açıkladığını bilmiyorum. Çünkü biz toplantıdaydık, dışarıda olup bitenden haberim yok. Ama Sayın Başbakan açıklama yaptıysa daha sonra değerlendirilir. Biz aldığımız görev çerçevesinde bugün değerlendirmelerimizi sizinle paylaştık” dedi. 

BAKAN ÇELİK: DEMOKRATİK REFORMALAR VE EKONOMİK DÖNÜŞÜMÜN EŞ ZAMANLI YÜRÜMESİNDE MUTABIKIZ

Görüşmenin ardından AKP heyeti adına kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP heyetiyle üçüncüsü yapılan üçüncü koalisyon görüşmesine ilişkin “Demokratik reformalar ve ekonomik dönüşümün aslında ayrı ayrı ele alınmaması gereken, birbirini tamamlayan, eş zamanlı yürümesi gereken, kol kola, birbirini bütünleyen süreçler olduğu konusunda mutabıkız” dedi.

Ekonomi, sosyal politikalar, çevre-mülkiyet ilişkileri bağlamında bir toplantı olduğunu kaydeden Çelik, "Pek çok konu başlığı konuştuk, bunları tabi genel başkanlara arz edeceğiz. Tabi ortak hassasiyetlerimiz olan noktalar var. Bir kere makro dengelerin korunması ve mali disiplinin korunması konusunda büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Her türlü konuşmanın üst başlığı budur. Kuşkusuz ekonominin daha büyük hedeflere ulaşması için yapılması gereken yapısal reformlara, dönüşüm politikalarına devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Nitekim demokratik reformalar ve ekonomik dönüşümün aslında ayrı ayrı ele alınmaması gereken, birbirini tamamlayan, eş zamanlı yürümesi gereken, kol kola birbirini bütünleyen süreçler olduğu konusunda mutabıkız. Büyüme stratejisinin kapsayıcılığının artırılması konusunda çok büyük bir hassasiyetimiz var. Büyüme stratejisin kapsayıcılığının artırılması her zaman altını çizdiğimiz bir husus. Nitekim kısa vadeli perspektifle orta vadeli perspektif arasında bir uyum olması gerektiği, bütünsel yaklaşımın korunması gerektiği biz de ifade ettik. Her teklif değerlendirme, mali disiplin ve makro dengeler çerçevesinde ele alınmalıdır. Bu fevkalade önemlidir, olmazsa olmaz bir meseledir. Bugünün gündemi bu prensiplerini söylediğim başlıklar etrafında şekillendi” diye konuştu.

‘KAMU HARCAMALARI DAHİL Mİ?: ‘MALİ DİSİPLİN, MALİ DİSİPLİNDİR’

1 Ağustos Cumartesi günü yapılacak dördüncü heyetler arası görüşmenin, TBMM’de yapılacağını belirten Çelik, Ankara Palas’ın sivil vatandaşlara da kiralandığını söyledi. Çelik, Bu nedenle Ankara Palas’ın Cumartesi günü kullanılamayacağını, toplantının Meclis’te yapılacağını aktardı. Pazartesi günü yapılacak son görüşmenin yine Ankara Palas’ta yapılacağını anlatan Çelik, belirledikleri gündemleri böylelikle eriteceklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu’nun koalisyon çalışmalarıyla ilgili MHP hakkında yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Bakan Çelik, “Kendi gündemimizi takip ediyoruz, onun dışında çeşitli kesimlerden değerlendirmeler oluyor, eleştiriler oluyor. Veya başka açıklamalar oluyor onlarla ilgili konuları gündemimize almıyoruz. Toplantı sırasındaki konulardan da haberdar olamıyoruz. Toplantı 8 saate yakın sürüyor. Gündemimiz yoğun, öyle bir konu gündeme gelmedi” açıklamasında bulundu.
Prensiplerinin, “son nokta konuncaya kadar, her konuda mutabakata varılana kadar, mutabakata varılamamış sayılır” şeklinde olduğunu kaydeden Çelik, “Bu işlerin doğası budur. Doğasına uygun hareket ediyoruz. Çok doğru bir şey yapıyoruz” diye konuştu.

Mali disiplin konusuna kamu harcamalarının da dahil olup olmadığının sorulması üzerine Çelik, “Tek cümle söyleyeceğim. Mali disiplin, mali disiplindir” dedi. (ANKA)

 

ÖNCEKİ HABER

Şırnak Valiliği bazı yerleri 'geçici güvenlik bölgesi' ilan etti

SONRAKİ HABER

Avustralya 2 milyon kediyi neden öldürüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa