30 Temmuz 2015 15:45

Rize’nin ‘Bayram’ı’ ölümün 35. yılında anıldı

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Rize’nin ‘Bayram’ı’ olarak anılan Bayram Ali Tatoğlu, öldürülüşünün 35. yıldönümünde, dost ve arkadaşları tarafından Rize Pilavdağı Mahallesi’ndeki mezarı başında anıldı

Öğretmen olmasına ve atamasının Gaziantep’e yapılmasına karşın, öğretmenliği engellenince Çaykur’a bağlı Zihni Derin Çay Fabrikası›nda işçi olarak çalışmaya başlayan Bayram Ali Tatoğlu, kentteki sosyal ve kültürel yaşama, Rize sporuna kattıklarıyla halkın sevgisini kazanmış; fakir ve muhtaç aile ve çocuklara yaptığı yardımlarla adeta kentin Robin Hoodd’u olmuştu.

İşçi sınıfını örgütleyerek kentte defalarca miting düzenleyen Tatoğlu, 30 Temmuz 1980 gecesi, çalıştığı fabrikadaki gece vardiyasından çıktıktan sonra, Reşadiye Mahallesi›ndeki bir toplantıya giderken, yolda pusuya düşürüldü ve kurşunlara hedef oldu. Arkadaşları tarafından Rize Devlet Hastanesi›ne kaldırılmasına karşın, kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Katili olduğu iddia edilen 17 yaşındaki Recep Yılmaz, arkadaşları tarafından yakalanarak polise teslim edildi ancak daha sonra serbest kaldı.

Oldukça kalabalık bir cenaze töreniyle Rize’nin Pilavdağı Mahallesi’ndeki Aile Mezarlığı’nda toprağa verilen ‘Kentin Bayram’ı, Bayram Ali Tatoğlu, öldürülüşünün 35. yıldönümünde de unutulmadı.

Sabahın erken saatlerinde mezarı başında toplanan dost ve arkadaşları, adeta Bayram Ali ile sohbet edercesine anılarını anlatırken; anmada önce Tatoğlu ve devrimci mücadelede kaybedilen canlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Mücadele arkadaşları adına konuşan Tayfun Gençsoy, ülke genelinde yaşanan gerginlik ve savaş ortamına dikkat çekerek, barış çağrısı yaptı.

Konuşması sırasında Can Yücel’in Deniz Gezmiş için yazdığı ‘Bizim Deniz’ şiirinden dizeler okuyan Gençsoy, “Bayram Ali’yi ölümünün 35. yılında özlem ve hasretle anıyoruz. Kurtuluş hareketinden fırlayıp, diğer hareketlerin ayrımını yapmadan tam bir işçi sınıfı temsilcisi ve önderi oldu. Kendine has yöntem ve söylemleriyle herkesi birleştirmeyi başardı. Sınıf bilincine ulaşan, işçi sınıfının gücünü hisseden darbeciler bizleri, devrimcileri ve halkı yıldırıp, susturmak istedi ama bunu başaramadı. Bugün, 12 Eylül’ün hamileri yine iş başında, ülkede kaos ve savaş ortamı yaratarak halkları, insanları birbirine düşman ediyorlar. Ama biz biliyoruz ki yine başaramayacaklar. İnsanlarımız sınıf bilincine ulaştığında ise toplumların böyle sorunları kalmayacak. Her zaman Bayram Ali’ye söz verdiğimiz gibi bir kez daha yineliyoruz: Yaşasın barış, yaşasın mücadelemiz ve yaşasın işçi sınıfı” ifadelerini kullandı.

Anmaya Bayram Ali Tatoğlu’nun mücadele arkadaşlarından ve ‘Bir Kentin Bayram’ı’ belgeselinin yapımcılarından müzisyen Şenol Morgül, Av.Remzi Kazmaz, Halk Kültürü Araştırmacısı Tuncay Kazancı, ÖDP İl Başkanı Ahmet Haşim Parlak, CHP Rize Gençlik Kolları Başkanı Kemal Özgür Kahraman ve bazı CHP yöneticileri, de katıldı.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Mario Gomez: Beşiktaş’ta başarılı olacağıma inanıyorum

SONRAKİ HABER

Savaşa değil emekçiye bütçe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...