30 Temmuz 2015 05:27

Cizre'de polisin vurduğu genç, el ve ayakları bağlanarak ölüme terk edildi

Şırnak Cizre'de dün gece polisler, durdurmak istedikleri bir araçtan inip kaçmaya başlayan dört kişinin üzerine ateş açtı. Açılan ateşte yaralanan 2 kişiden biri olan 17 yaşındaki Hasan Nere kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, diğer yaralı ise arkadaşlarıyla beraber kaçmayı başararak izlerini kaybettirdi.

Paylaş

Şırnak'ın Cizre ilçesinde dün gece saatlerinde Kobanê Caddesi üzerinde seyir halinde bulunan sivil bir araç, Akrep tipi zırhlı araçların içerisinde bulunan polislerce önü kesilerek durdurulmak istendi. Önü kesilmesiyle duran araçtan inen 4 kişi, Cudi Mahallesi'ne doğru kaçmaya çalışırken zırhlı araçlarda bulunan polislerce yaylım ateşine tutuldu.

Açılan ateşte kaçmaya çalışanlardan ikisi yaralandı. Yaralananlardan biri olduğu yere yığılırken, yaralanan diğer kişi ise iki arkadaşıyla birlikte olay yerinden uzaklaşmayı başarıp, izlerini kaybettirdi.
Görgü tanıklarının anlatımlarına göre, yaralı halde yerde uzanan gencin yanına gelen polisler, gencin el ve ayaklarını tersten bağladı ve yaklaşık yarım saat boyunca başında bekledi.

Yaralı genç için ambulans çağrılmamasına tepki gösteren yurttaşlar ise, polislerle tartıştı. Yaşanan tartışma sırasında yurttaşlara silah doğrultan polisler herkesi bölgeden uzaklaştırdı.

Cizre barış istiyor

Yarım saat sonra gelen ambulansla hastaneye kaldırılan ve isminin Hasan Nere olduğu öğrenilen 17 yaşındaki genç, hastanede kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Cizre Devlet Hastanesi'ne gelen Nere'nin ailesi, çocuklarının cenazesini teşhis etti. Yapılan teşhisin ardından Nere'nin cenazesi, otopsi işlemleri için sabah erken saatlerde Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Otopsi işlemlerinin bugün tamamlanması halinde Nere'nin cenazesi, yeniden Cizre'ye götürülerek defnedileceği öğrenildi.

İNCELEME HEYETİ: ÖLÜME TERK EDİLEREK İNFAZ EDİLDİ
Hasan Nere'nin polis tarafından öldürüldüğü noktada incelemelerde bulunan heyet, yaşananın infaz olduğunu açıkladı. Heyet adına açıklama yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi "İnfaz edildi diyoruz çünkü polisler tarafından çekilip paylaşılan resimde ve görgü tanıklarının da bizlere aktardığı kadarıyla yerde yatan gencin elleri ve ayakları kelepçeleniyor ve yaralı halde ölüme terk edilerek infaz ediliyor" dedi. İnfaz yerinde herhangi bir silahlı çatışma veya polislere yönelik bir saldırı olmadığını anlatan görgü tanığı N.E. de "O halde ölmesini beklediler" dedi.

Heyet içerisinde, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Cizre Belediyesi Eş Başkanları Leyla İmret ve Kadir Kunur, HDP ve DBP Cizre ilçe eş başkanları ve çok sayıda kitle örgütü temsilcisi yer aldı. Olayın yaşandığı yerde birçok iş yeri ve evin duvar, kapı ve pencerelerinde onlarca mermi izi olduğu ve çevredeki bina ve işyerlerinde de maddi hasar meydana geldiği tespit edildi.

TANIKLARI DİNLEDİLER
Olayla ilgili inceleme yapan neyet ile görüşen N.E. isimli bir görgü tanığı, polisin bir aracı kovaladığını belirterek, "Bizler cadde üzerindeydik ortalıkta polisler çok vardı. Tam o esnada bir araç sokaktan çıktı ve arkasından akrep tipi polis zırhlı aracı kovalıyordu. Sivil araç Nusaybin Caddesi'ne çıktığı sırada kaldırıma çarptığı anda aracın durması üzerine dört kişi araçtan inip Cudi Mahallesi'ne doğru kaçmaya başladı. Polisler hem sivil halde hem de zırhlı araçlardan bu dört kişiyi taramaya başladılar. Bir kişinin vurulduğunu ve yere düştüğünü gördük. Yarım saat yaralı halde yerde bıraktılar ve elleri ile ayaklarını kelepçelediler. O halde ölmesini beklediler. Öldükten sonra ambulans geldi ve ölen genci sanki bir hayvanı traktöre atar gibi genci ambulansa attılar ve götürdüler. Gençlerin silahlı çatışmaya girdiğini ve polise ateş edildiğini görmedik" diye anlattı.

ELÇİ: HUKUKEN İNFAZ OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Yapılan incelemeler sonrası heyet adına açıklama yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi bulundukları yerde bir gencin infaz edildiğini belirterek, "İnfaz edildi diyoruz çünkü polisler tarafından çekilip paylaşılan resimde ve görgü tanıklarının da bizlere aktardığı kadarıyla yerde yatan gencin elleri ve ayakları kelepçeleniyor ve yaralı halde ölüme terk edilerek infaz ediliyor. Bu şekilde birinin öldürülmesi hukuken ancak infaz olarak değerlendirilebilir" dedi.

Üç yıla yakın süren ve toplum tarafından özümsenen ateşkes sürecinin devlet tarafından tek taraflı olarak sonlandırıldığını belirten Elçi, başta geçici hükümet olmak üzere bütün siyasi partilerin sağduyulu davranması gerektiğini vurgulayarak, "Derhal çözüm sürecinin tekrar diyalog yoluyla başlatılması Türkiye'de yaşayan herkesin arzusu ve talebidir" şeklinde konuştu.

ENCÜ: BİZİM İÇİN GERİLLA-ASKER AYRIMI YOK
HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise, "Botan öfkelidir. Cizre'de, Silopi'de Botan'da yaşayan halkımızın can güvenliği yoktur. Yetkililerle diyalog kuramıyoruz. Bize yaklaşım düşmanca bir yaklaşımdır. Bizler gençlerimizin cenazelerinin bu topraklara düşmemesi için bu mücadeleyi veriyoruz. Bizim için gerilla, asker ayrımı yoktur. Bizler hiçbir ananın gözyaşı dökmesini istemiyoruz. Ama meşru olmayan bir hükümet halkımıza, gençlerimize yönelik düşmanca saldırıyorlar. Bu vahşete son verilsin" diye konuştu.

Öte yandan Cizre'de esnaf, Nere'nin öldürülmesini protesto etmek amacıyla kepenk açmadı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Demirtaş'a: Fırsatı bulunca herhalde dağa koşar

SONRAKİ HABER

Sivas'ta nişan yolunda kaza: 3 ölü, 14 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...