29 Temmuz 2015 17:12

RSF: Haberciler güven içinde çalışabilmeli

Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye'de son günlerde artan siyasi gerginliğin medya özgürlüğüne saygıyı gözetecek şekilde dizginlenmesini istedi.

RSF'nin açıklamasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava saldırılarının başlamasıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), 25 Temmuz’da 100’e yakın İnternet haber sitesine erişimin engellendiği vurgulandı. Söz konusu kararın, 5651 Sayılı İnternet Suçlarına İlişkin Kanunda yapılan son değişiklik uyarınca Sulh Ceza Hakimliği tarafından onandığı hatırlatıldı.

Web sitelerinin kapatılmasının yanı sıra Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın Evrensel ve Özgür Gündem'i "Bunlar suç makinesi" diyerek hedef gösterdiğine dikkat çekildi.

Arınç’ın bu sözleri sarf ettiği gün, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da, ana akım Türkiye medyasının yayın yönetmenleriyle, “terörle mücadele operasyonları”nın haberleştirilmesiyle ilgili bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdiği belirtildi. Toplantının, 2011’de olduğu gibi, yürütmenin medyaya kendi temel kırmızı çizgilerini hatırlatmanın bir fırsatını oluşturduğu ifade edildi.

BİHR: BU BASKICI SARMAL YENİ GERGİNLİKLER GETİRİR

RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Bürosu Temsilcisi Johann Bihr, yaptığı yazılı açıklamada, baskıların sürece daha da zarar vereceğini bildirdi: “Kürt medyasına yaygın sansür, medyayı denetim altında tutma isteği: Öyle görünüyor ki, zorluklar karşısında yetkililer, eski reflekslerine teslim oluyorlar. Bu baskıcı sarmal, bırakın duruma sükûnet katmayı, ancak hayal kırıklıklarını artırır ve yeni gerginlikleri beraberinde getirir. Bölgesel güvenlik sorunları karşısında, barış sürecine geri dönüş ve demokratik reformlara bağlılık çözümün bir parçasıdır.”

Bihr’e göre, “Kürt tabusunun hassas bir şekilde ortadan kaldırılması, bugünlerce tam bir otoriter sapma gösteren Recep Tayyip Erdoğan’ın demokratik karnesinin en pozitif noktalarından biriydi. Bu sınırlı iyileşmeye sırtını dönmek hem Türkiye toplumu için hem de Ankara’nın uluslararası taahhütleri bakımından bir felaket olur.” 

GERGİN HAVA

RSF toplumsal eylemlerde gazetecilerin de hedef olduğuna dikkat çekti ve medyaya yönelik saldırıların tırmanış göstermesi karşısında tüm tarafları sükûnete çağırdı ve taraflardan, habercilerin işlerini güven ortamında yapabilmeleri için ellerinden gelen tüm çabayı göstermesini talep etti.  (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de mültecilere operasyon

SONRAKİ HABER

Soli Pompeiopolis UNESCO yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...