29 Temmuz 2015 13:08

Arınç kürsüden HDP'yi suçladı

Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis'te hükümet adına yaptığı konuşmada, çözüm için "her türlü adım attıklarını" iddia etti. 6-8 Kobanê eylemlerinin "sürecin kırılma noktalarından" biri olduğunu öne süren Arınç, yaşananlardan bir kez daha HDP ve Kürt hareketini sorumlu tuttu. Arınç, Erdoğan'ın resmen bitirdiği "çözüm süreci" için de "Çözüm sürecinin ismi de değişebilir, şartları da değişebilir ama bu süreç Türkiye'nin son şansıdır" dedi. 

CHP’nin çağrısıyla olaganüstü toplanan Meclis'te, CHP'li Meclis Başkanvekili Şafak Pavey'i açılış konuşması sonrası kürsüye ilk olarak hükümet adına söz olan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç çıktı. CHP'ye meclisi olağanüstü toplantı için dilekçe vermesinden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Arınç, "Ülkemizin terörle, teröristle mücadele edildiği bir dönemde meclisin toplanması zaruret arz etmiştir" dedi. Yaşanan olaylardan acı ve üzüntü duyduklarını, halkın da acı duyduğunu söyleyen Arınç, "Bu doğrudur, normaldir" dedi. Meclis'te geçen dönem "terörle mücadele" konusunda iki komisyon kurulduğunu ve raporlar hazırladıklarına hatırlatan Arınç, 10 Temmuz 2014 tarihinde, "Terörün sona erdirilmesi, toplumsal sorunların çözülmesi" konusunda kanun hazırlandığını belirterek, Çözüm Süreci Çerçeve Yasası'na dikkat çekti. 

1 Ekim 2014 tarihinde çözüm süreci için programın Resmi Gazete'de yayınlandığını hatırlatan Arınç, "Belki tartışılacaktır, çözüm süreci sürecek mi, sürecekse nasıl sürecek, bitti mi gibi konular tartışılıyor. Bu konunun ne hale geldiği nasıl suistimal edildiğini" değerlendireceklerini söyledi. 

Arınç, çözüm için hükümetin "her türlü adım attığı" iddiasında da bulunan pek çok anayasa maddesi ve kanun değiştirildiğini belirtti.

OPERASYONLARI AÇIKLADI

Yaşanan olaylara da değinen Arınç, "20 Temmuz tarihinde Suruç'ta katliam diyebileceğimiz olaydan sonra Başbakanlıkta, Sayın Davutoğlu başkanlığında kriz masası olarak an be an takip ettik" dedi. "PKK, IŞİD, DHKP-C'ye yönelik elbette operasyonlar yapıldı" diyen Arınç, yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden güvenlik görevlilerine dikkat çekti. Operasyonların "özel güvenlik kararı" ile yapıldığını söyleyen Arınç, 39 ilde operasyon yapıldığı ve 1302 kişinin gözaltına alındığını, PKK kamplarına saldırı düzenlediğini söyledi. Arınç, 172 kişinin yapılan operasyonlar kapsamında tutuklandığını belirterek, gözaltı ve tutuklanma bilançolarını da açıkladı. Arınç'ın verdiği bilgilere göre, gözaltı ve tutuklamalar şöyle: "PKK: 847 kişi gözaltına alındı, 140'ı tutuklandı. DHKP-C: 77 gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı. IŞİD: Tutuklanan 31 kişi." 

'KOBANÊ KIRILMA NOKTASIYDI'

Arınç, "Hükümetin her türlü adımı atmasına rağmen örgütün durumu suistimal ettiğini" savunarak, "Silahlar bırakılacak siyaset konuşulacaktı buna uyulmadı" iddiasında bulundu. Arınç, 6-8 Kobanê serhildanın "sürecin kırılma noktalarından" biri olduğunu belirterek, yaşananlardan bir kez daha HDP ve Kürt hareketini sorumlu tuttu. 

Çözüm sürecini hükümetin başlattığını ve sürdürme kararlığını gösterdiğini savunan Arınç, örgütün faaliyetlerine son vermediğini, HDP'nin "tehditlerde bulunduğunu" ileri sürdü. Yaşanan ölümlere rağmen Arınç, "Devletimizin temel görevi insanlarımızın can ve mal güvenliğini savunmaktır, operasyonlar sürecektir" dedi. 

'ÇÖZÜM SÜRECİ SON ŞANSIMIZDIR'

Arınç, Türkiye'nin IŞİD’i 2013 yılında terör örgütü olarak kabul ettiğini belirterek, "Bu konuda bize yöneltilen eleştirileri kabul etmiyoruz" diye konuştu. Arınç, konuşmasının son bölümünde ise "Çözüm sürecinin ismi de değişebilir, şartları da değişebilir ama bu süreç Türkiye'nin son şansıdır. Birilerinin sakız gibi çiğnediği süreç değil, ama ayağı yere basan sonuç alan tedbirleri hükümet olarak sunacağız" iadelerini kullandı. (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

İsrail İHA'ları Suriye ve Lübnan'a saldırdı

SONRAKİ HABER

Baydemir: Meclis evet derse savaş 48 saatte durur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa