29 Temmuz 2015 09:10

Taliban Lideri Molla Muhammed Ömer'in öldüğü iddia edildi

Afganistan'da hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Taliban Lideri Molla Muhammed Ömer'in öldüğü öne sürüldü.

Paylaş

Afganistan'da hükümet yetkilileri, Taliban hareketinin lideri Molla Muhammed Ömer'in öldüğünü söylüyor ama henüz Taliban'dan bir açıklama gelmedi.

Afganistan hükümeti, daha önceki yıllarda da Taliban lideri Ömer'in öldürüldüğünü duyurmuş ancak Taliban tarafından bu haber yalanlanmıştı. Afgan yetkilileri tarafından bugün yapılan açıklamada bir kez daha, Taliban'ın ruhani lideri olarak kabul edilen 55 yaşındaki Taliban Lideri Ömer'in öldüğü duyuruldu.

Afgan hükümetinin konuyla ilgili basın açıklaması yapacağı belirtildi.

MOLLA MUHAMMED ÖMER KİMDİR?
Molla Muhammed Ömer veya Molla Ömer, 1996'da Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesiyle Afganistan'ın büyük bir kısmı tarafından devlet başkanı olarak tanınan ama uluslararası alanda Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler üyesi birçok ülke tarafından devlet başkanlığı tanınmayan Afganistan'ın eski devlet başkanı ve Taliban'ın lideridir.

1996 - 2001 yılları arasında Afganistan'ı yöneten Paştun kökenli Taliban lideri, aynı zamanda Afganistan'ın de facto devlet başkanıydı. Onun döneminde Afganistan'da kadınların çalışması yasaklandı, kız çocuklarının eğitim görmesi engellendi. Erkeklere sakal, kadınlara ise peçe zorunluluğu getirildi. Taliban rejiminin 2001'de yıkılmasından sonra ABD'li yetkililerce Usame bin Ladin ve el-Kaide'yi sakladığı ve koruduğu gerekçesiyle aranmaya başlandı. ABD'li bazı yetkililer Molla Ömer'i 11 Eylül saldırılarının planlayıcılarında biri olmakla suçluyorlar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

RTÜK başkanı seçimi 5 Ağustos'a ertelendi

SONRAKİ HABER

Davutoğlu’dan operasyon senaryosu: PKK, IŞİD ve DHKP-C ortak hareket etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...