28 Temmuz 2015 19:43

Gözaltı operasyonlarında tutuklananlara yenileri eklendi

Paylaş

AKP'nin devreye soktuğu gözaltı operasyonları kapsamında birçok kentte düzenlenen ev baskınlarında yada sokakta polislerce gözaltına alınan kişilerden bir bölümü bugün adliyelere sevk edildi. Urfa, Diyarbakır, Iğdır, Adana ve Hakkari'de gözaltına alınanlardan 21'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Gözaltılardan bazılarının ise adliye işlemleri halen devam ediyor.

URFA 

Operasyonları kapsamında dün mahkemeye çıkarılan 9 kişinin tamamının tutuklandığı Urfa Suruç'ta, bugün de emniyetteki sorgularının ardından savcılığa çıkarılan Mustafa Taşdemir, Ferit Ak, Bozan Demir, Mehmet Salih Alakuş ve Sabri Aydın isimli kişiler, Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanarak Urfa E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi. 

Tutuklanan kişilerin emniyet ve savcılık sorgularında "Herhangi bir dernek veya partiye üye misiniz?", "Ailenizden örgüte katılan var mı?" ve "Suruç katliamı anında nerdeydiniz?" gibi sorulara muhatap kaldığı öğrenildi.

MEDYANIN 'KCK SORUMLUSU' SERBEST BIRAKILDI

Urfa kent merkezinde gözaltına alınan ve AKP medyası tarafından "Urfa KCK sorumlusu" "YDG-H Güneydoğu Anadolu sorumlusu" olarak lanse edilen Ferit Yıldız ile Eyyüp Derin, Eyyüp Süzen, Osman Çetintaş ve Dara Aydin isimli kişilerde bugün Urfa Adliye'sine çıkarıldı. Alınan savcılıkta ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 5 kişiden Dara Aydin "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Diğer 4 kişi serbest bırakıldı.

Yine Urfa kent merkezinde gözaltına alınan ve ek gözaltı süreleri bittiği için bugün savcılığa çıkarılan 1'i çocuk 5 kişi ile Birecik'te 9 kişi, Ceylanpınar'da ise 5 kişinin yargılama işlemleri halen devam ediyor. 

ADIYAMAN

Adıyaman'da da önceki gün gözaltına alınan 14 kişi, Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'ndeki 24 saatlik gözaltılarının ardından savcılık ifadeleri için Adıyaman Adliyesi'ne sevk edildi.

DİYARBAKIR 

Diyarbakır Ergani'de üç gün önce evlere yapılan baskınlarda operasyonla gözaltına alınan 6 yurttaştan 5'i tutuklandı. 

Bugün savcılığa sevk edilen Uygar Taner, Baran Şahin, Zülküf Koçyiğit, Ramazan Bal, Abbas Kayacan ve Beran Kaya adlı yurttaşlar, ifadelerinin alınması sonrası tutuklanma talebiyle Ergani Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Beran Kaya adlı yurttaş "denetimli serbestlik" uygulamasıyla serbest bırakılırken, diğer yurttaşlar "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne gönderildi. 

IĞDIR

Iğdır'da dün yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınan HDP Genel Merkez Çalışanı Senar Abi'nin de bulunduğu 7 kişi, savcılık ifadeleri ardından mahkemeye çıkarıldı. İfadeleri ardından Senar Abi, HDP yöneticisi Ömer Mengü, DEM-GENÇ üyesi İshak Kısak ile Ahmet Ekinci adlı yurttaşlar serbest bırakılırken, HDP yöneticilerinden Volkan Demir, DEM-GENÇ üyeleri Cesur Garez ile Habib Rehber "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ŞIRNAK 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bu sabah saatlerinde polislerin Sur Mahallesi'nde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan S.G.(17), Mahsum İnedi (19) ve Abdurahman Avşar (33) adlı yurttaşlar, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nda alınan ifadelerinden sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

MARDİN 

Mardin'in Derik ilçesinde iki gün önce gözaltına alınan 6 yurttaş, çıkarıldıkları Derik Adliyesi'nde serbest bırakıldı. Gözaltına alınan yurttaşlardan Erkan Eye, Bilal Yesin, Hamdullah Dölek, İbrahim Poyraz isimli yurttaşlar çıkarıldığı savcılıktan bırakılırken, DBP İl eski Eşbaşkanı Abduvahap Çeri ile Derik Belediyesi çalışanı Rıdvan Dip ise "örgüt üyesi olmak iddiası ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Çeri ve Dip sevk edildikleri mahkeme alınan iadeleri sonrası serbest bırakıldı. 

ADANA 

Adana'da önceki yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 16 kişi, emniyetteki sorgularının ardından adliyeye çıkarıldı. Savcılıkta ifadelerinin ardından "tutuklanma" talebiyle mahkemeye sevk edilirken 16 kişiden İbrahim Ferhat Yavuz, Cahit Güven ve Vedat Erin isimli 3 yurttaş "örgüt üyesi olmak" iddiası ile tutuklandı.

Diğer 13 kişi ise "adli kontrol şartı" ile serbest bırakıldı.

HAKKARİ 

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde de 25 Temmuz'da ilçe girişinde İlçe Tarım Müdürlüğü önünde polis ekibine yönelik el yapımı patlayıcı ile saldırıda bulunulmasının ardından gözaltına alınan S.E. isimli çocuk ile İsa Demircan ve Tarık Karauysal emniyetteki işlemlerinin ardından bugün adliyeye çıkarıldı.

Savcılıkta ifadeleri alınan ve tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen S.E. ve İsa Demircan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, Tarık Karauysal ise tutuklandı. Tutuklanan Karauysal, Hakkari Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

MANİSA 

Manisa'nın Salihli ilçesinde, Lice'de gerçekleşen bombalı saldırıda yaşamını yitiren Jandarma Astsubay Başçavuş İsmail Yavuz'un cenazesi defnedildiği sırada işten eve dönen kuzenler Mehmet Reşat Tekin ve Ferhat Tekin, puşi takmaları nedeniyle gözaltına alınmıştı. Gözaltında olan Reşat ve Ferhat Tekin'in evlerinde yapılan aramaların ardından Hatice Tekin isimli üniversite öğrencisi de gözaltına alında gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Emniyetteki işlemlerinin ardından Salihli Adliyesi'ne getirilen 3 kişiden Hatice Tekin ve Ferhat Tekin, savcılı ifadeleri sonrası serbest bırakıldı. 

Tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen Mehmet Reşat Tekin ise "denetimli serbestlik şartı" ile serbest bırakıldı. 

Gözaltına alınan Mehmet Reşat Tekin çalıştıkları işten eve döndükleri sırada Salihli kent merkezinde polislerin önlerini kestiğini ve kendilerine "Bugün şehit cenazesi olduğunu bilmiyormuşuz?" dediğini söyledi. Polise cenazeden haberlerinin olmadığını söylediklerini aktaran Tekin, polislerin kendilerine uzaklaşmalarını söylemelerinin ardından ise cenazenin olduğu yerden ayrıldıklarını söyledi. Biraz yürüdükten sonra önlerinin bir başka polis ekibi tarafından yeniden kesildiğini söyleyen Tekin, "Önümüzü kesen polis 'Size Ülkücüler saldırmış' dedi. Biz de kimsenin bize saldırmadığını söyledikten hemen sonra kolumuza girerek emniyete götürüldük. Emniyette bize bağıran polisler, 'Siz ne yapıyorsunuz burada?', 'Siz buraya propaganda mı yapmaya geldiniz?' diyerek bizleri suçlamak istedi. Bizler de çalıştığımızı ve işten eve döndüğümüzü kendilerine ifade ettik" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gazetemizi ziyaret eden TYS'den hükümete tepki: Siz de savaş makinesisiniz

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da ses çıkarma eylemleri yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...