23 Temmuz 2015 17:49

Türkiye ile ABD İncirlik Üssü konusunda anlaştı

Paylaş

ABD, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada iki liderin IŞİD'e karşı mücadelede koordinasyonu derinleştirme konusunu görüştüğü aktarıldı. İncirlik Üssü'nün kullanımına ilişkin yeni bir anlaşmaya varılıp varılmadığı konusunda yorum yapılmadı.

Ancak Türkiye ile ABD arasında varıldığı belirtilen mutabakatın ayrıntıları, Obama yönetiminden ismi verilmeyen kaynaklar tarafından ABD basınına açıklandı. New York Times haberinde, bir yetkilinin anlaşmayı, "Oyun değiştirici" olarak nitelediği belirtildi. Anlaşmaya göre Türkiye, IŞİD'e karşı hava operasyonları için ABD'nin İncirlik Üssü'nü kullanmasına müsaade edecek.

ABD'yle varılan mutabakata göre eş zamanlı olarak atılması planlanan adımlar çerçevesinde İncirlik Üssü “koalisyon” uçaklarına açılacak.Belirli hatlar üzerinde ise güvenli bölge deklarasyonu ilan edilmesi gündemde.

ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suruç katliamı sonrası bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede,  ABD Başkanı'nın Erdoğan’a 20 Temmuz’daki Suruç katliamı ve 22 Temmuz’da Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi nedeniyle başsağlığı dilediği ve saldırıları kınadı. İki tarafın IŞİD’e karşı mücadelede daha fazla işbirliği sözü verdiği açıklandı.

Hürriyet gazetesi ise ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkilinin Washington Temsilcisi Tolga Tanış ile görüştüğünü ve yetkilinin ABD İncirlik Üssü’nün kullanımına çok yakında başlanacağını söyledi. Yetkili üssün kullanımı konusunda kesin bir tarih vermezken, Türkiye’yle varılan mutabakatın Ağustos ayında yürürlüğe girmesinin beklendiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri yarın veriliyor

SONRAKİ HABER

Batman'da yüzbaşı, kışla misafirhanesinde ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...