23 Temmuz 2015 12:50

IŞİD kontrolündeki bölgeden karakola ateş açıldı: 1 asker yaşamını yitirdi

Paylaş

Kilis'te Oğuzeli Dağ Hudut Karakolu'na Suriye tarafından IŞİD kontrolündeki bölgeden açılan ateş sonucu 1 astsubay yaşamını yitirdi, 2 asker yaralandı.

Olay, bugün saat 13.30 sıralarında meydana geldi. TSK'nin bir süredir yığınak gerçekleştirdiği bölgeye 5 IŞİD'li tarafından ateş açıldı.. İddiaya göre çatışma yaralı IŞİD'linin sınırdan geçmesine izin verilmediği için çıktı. Yaralı askerler Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilerek tedaviye alındı. Olay üzerine sınırda güvenlik önlemleri artırıldı. Tank ve asker sevkiyatı yapıldı. Yaşamını yitiren astsubayın adının Yalçın Nane olduğu öğrenildi.

Karşı ateşte TSK güçleri Suriye tarafındaki Ayaşe köyünü bombaladı. 1 IŞİD'linin roketatar ve kalaşnikofla birlikte ölü olarak ele geçirildiği açıklandı.

Saldırı sonrası TSK'nin tanklarla sınırı geçtiğine dair iddialar da dile getirildi. Diyarbakır'dan çok sayıda savaş uçağının Suriye sınırına doğru havalandığı ancak bunların rutin uçuşlar olduğu iddia edildi.

Çatışma nedeniyle Çobanbey Sınır Kapısı'ndaki görevliler sınır kapısını boşalttı. Bölgeye, Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan da gitti.

TSK'DEN AÇIKLAMA

TSK'den konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"23 Temmuz 2015 günü saat 13.30'da, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1’inci Hudut Alayı (Oğuzeli/Gaziantep) Dağ Hudut Karakolu sorumluluk sahasında görevli unsurlarımıza sınırın Suriye tarafında DEAŞ Terör Örgütü kontrolündeki bölgeden silahlı beş teröristçe açılan ateş sonucu, bir Kahraman Astsubayımız şehit olmuş, iki Uzman Çavuşumuz yaralanmıştır. Personelimize ateş eden DEAŞ mensubu terörist silahlarıyla (1 roketatar, 1 AK-47 Kaleşnikof piyade tüfeği) birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir. Ayrıca yine DEAŞ mensubu teröristlere ait 3 araç vurularak ağır hasar verdirilmiştir. Şehidimize Allah'tan rahmet, şehidimizin değerli ailesine ve yüce milletimize başsağlığı ve sabırlar dileriz."

ÇATIŞMA NEDEN ÇIKTI?

Habertürk TV'ye konuşan Suriye Türkmen Hareketi Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci'ye göre çatışma, IŞİD'in yaralı bir militanını Türkiye'ye sokmak istemesi ve askerin izin vermemesi üzerine çıktı.

Cevizci şöyle konuştu: Bu konuyla ilgili Türkiye tarafından söylenenlerin dışında, bize karşı taraftaki arkadaşlarımız aracılığıyla bilgiler geldi. Bu bilgilere göre, IŞİD tarafından yaralı ya da ağır hasta olan birisinin Türkiye'ye getirilmesi istenmiş. Ancak Türk askeri geçişlere izin vermemiş. Bunun üzerine IŞİD militanları, Türk askerlerine sınır hattı üzerinde pusu kurarak, devriye yapan askerlere ateş açarak oradaki askerlerimizin şehit olmasına sebep olmuşlar. Bunun üzerine Türk askeri karşı tarafta mevzilenen, IŞİD'lilerin bulunduğu Ayeşe Türkmen köyündeki insanlara Türkçe anonslarla köyü boşaltarak IŞİD mevzilerini tank ve toplarla vuruyor. Ölü ele geçirilen militan, olay yerinde yapılan müdahale sonucu öldürülen bir militan. Diğerleri ise farklı bölgelere kaçarak canlarını kurtarmış görünüyor."

SON 24 SAATTE NELER YAŞANDI?

BORDO BERELİLER, SURİYE SINIRINDAKİ KİLİS'E GELDİ

Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı bordo berelilerden oluşan birlikler Suriye sınırındaki Kilis'e geldi.

Kilis'e 10'u aşkın askeri araçla akşam saatlerinde gelen Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı bordo berelilerden oluşan birlikler, IŞİD ve YPG denetimindeki bölgelere yönlendirildi. Birliklerden bir kısmı IŞİD denetimindeki Elbeyli bölgesinde, diğer kısmı ise YPG denetimindeki Afrin'in karşısındaki Martavan bölgesi yakınlarında konuşlandırıldı. Bordo bereli birliklerin Kilis'in yanı sıra Suriye sınırındaki Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'de de konuşlandırıldığı bildirildi.

SURİYE SINIRINDA 'ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ' UYGULAMASI

Kilis Valiliği, Öncü Hudut Karakolu ile İnanlı Hudut Karakolu ve Darmık Hudut Karakolu ile Çerçili Hudut Karakolu arasında yer alan sınır hattının 5 gün süreyle 'özel güvenlik bölgesi' olarak ilan edildiğini duyurdu.

Kilis Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 2 bölgedeki sınır hattının vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla 5 gün süreyle 'özel güvenlik bölgesi' olarak ilan edildiğini belirtilerek, şöyle denildi: 'Son günlerde Suriye sınırımızda meydana gelen gelişmeler, çatışmalar nedeniyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla; 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince Öncü Hudut Karakolu ile İnanlı Hudut Karakolu arasında kalan bölge ve Darmık Hudut Karakolu ile Çerçili Hudut Karakolu arasında kalan bölgenin 23 Temmuz 2015 günü saat 13.00’ten başlayıp 28 Temmuz 2015 günü saat 13.00'te bitecek şekilde 5 gün süreyle valiliğimizce Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesine karar verilmiştir.'

SURİYE SINIRINDA SESSİZLİK

Kilis Valiliği'nin Suriye sınırında bazı bölgeleri 5 gün süreyle Özel Güvenlik Bölgesi ilan etmesinden sonra Türkiye-Suriye sınırında sessizlik hakim oldu.

Kilis Valiliği, Suriye sınırındaki IŞİD kontrolündeki bölgelerin karşısındaki Öncü Hudut Karakolu ile İnanlı Hudut Karakolu'nun bulunduğu alan ile YPG denetimindeki Darmık Hudut Karakolu ile Çerçili Hudut Karakolu arasındaki bölgede bugün saat 13.00'ten itibaren geçerli olmak üzere 5 gün süreyle Özel Güvenlik Bölgesi ilan etti.

VATANDAŞLAR İSE KARAR NEDENİYLE ARAZİLERİNE GİDEMEDİKLERİNİ İFADE ETTİ

Dün akşam saatlerinde Özel Kuvvetler'e bağlı bordo bereli birliklerin sevk edilmesinin ardından bu karar alınırken, birlikler de Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilen 2 noktada konuşlandırıldı. Alınan kararın ardından bu sabah 2 noktadaki bölgede hareketlilik gözlenmedi. Sessizliğin hakim olduğu bölgede alınan güvenlik önlemlerinin artırıldığı ve sürekli olarak zırhlı araçlarla devriye görevi yapıldığı görüldü.

Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilen alanda tarlaları olan vatandaşlar ise karar nedeniyle arazilerine gidemediklerini ifade etti.

ÖZEL GÜVENLİK TOPLANTISI YAPILIYORDU

Çatışma haberi, TSK'nin Suriye sınırına silah ve asker sevkiyatları gerçekleştirdiği bir dönemde geldi. Bugün saat 15.30'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında özel güvenlik toplantısı yapılmıştı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise dün yaptığı açıklamada, Suriye sınırında yeni önlemlerin alınacağını dile getirerek bir güvenlik duvarının inşa edilmesinden bahsetmişti. (HABER MERKEZİ)


İNCİRLİK ÜSSÜ ABD UÇAKLARINA AÇILIYOR

ABD ile IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede varılan mutabakat, “Gizli Bakanlar Kurulu Kararı” olarak imzaya açıldı. CNN Türk’ün haberine göre, eş zamanlı olarak atılması planlanan adımlar çerçevesinde İncirlik Üssü “koalisyon” uçaklarına açılacak.Belirli hatlar üzerinde ise güvenli bölge deklarasyonu ilan edilmesi gündemde.

ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi Suruç katliamı sonrası bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede,  ABD Başkanı'nın Erdoğan’a 20 Temmuz’daki Suruç katliamı ve 22 Temmuz’da Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi nedeniyle başsağlığı dilediği ve saldırıları kınadı. İki tarafın IŞİD’e karşı mücadelede daha fazla işbirliği sözü verdiği açıklandı.

Hürriyet gazetesi ise ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkilinin Washington Temsilcisi Tolga Tanış ile görüştüğünü ve yetkilinin ABD İncirlik Üssü’nün kullanımına çok yakında başlanacağını söyledi. Yetkili üssün kullanımı konusunda kesin bir tarih vermezken, Türkiye’yle varılan mutabakatın Ağustos ayında yürürlüğe girmesinin beklendiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şavşat Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

SONRAKİ HABER

Manisa cezaevinde açlık grevi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...