22 Temmuz 2015 06:46

Birmingham’da en az 1370 yıllık Kur’an bulundu

İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi kütüphanesinde yaklaşık yüz yıldır farkedilmeden duran Kur’an, bir doktora öğrencisinin dikkatini çekti.

Paylaş

İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nde dünyadaki en eski Kur’an-ı Kerim olabileceği düşünülen kitaptan bazı bölümler bulundu. Karbon 14 tarihleme metoduyla yapılan incelemeler, kitabın en az 1370 yıllık olduğunu gösteriyor. British Library’deki uzmanlardan Dr. Muhammad Isa Waley, "heyecan verici bu keşfin Müslümanlar için çok büyük bir sevinç kaynağı olduğunu" söyledi. Söz konusu Kur’an’ın, yaklaşık yüz yıldır üniversite kütüphanesinde olduğu ve farkedilmediği belirtildi. Kitap, dünyadaki en eski Kur’an Kerim’den bölümler olduğu belgelenmemiş halde, Orta Doğu bölgesinden diğer birçok kitap ve belgelerin yer aldığı koleksiyonda bulundu. Bir doktora öğrencisinin, koyun veya keçi derisinden parşömene yazılmış olan kitabın parçalarını dikkatle incelemesinden sonra, karbon 14 tarihleme yöntemi uygulanması kararlaştırıldı ve büyük heyecan uyandıran, bu yazıların bugüne dek ulaşmış en eski Kur’an-ı Kerim’e ait olabileceği sonucu ortaya çıktı.Yapılan tahliller, parşömenin yüzde 95 olasılıkla, 568 ile 645 yılları arasındaki dönemden kalmış olduğunu gösteriyor.

Birmingham Üniversitesi özel koleksiyonlar bölümü başkanı Susan Worrall, araştırmacıların, kitaptan geriye kalmış bölümlerin bu denli eski olabileceğini "hayal bile edemediklerini" söylüyor. Üniversitenin Hristiyanlık ve İslamiyet dalı öğretim üyelerinde Prof. David Thomas da, “bu kitabı yazmış olan şahsın o dönemde yaşamış, Muhammed Peygamber’i görmüş, hadislerine tanıklık etmiş olabileceğini” belirtti.
Hicaz Arapçasıyla yazılmış olan Kur’an bölümlerinin “çok güzel ve şaşırtıcı derecede okunaklı durumda” olduğu kaydedildi. Birmingham Merkez Camii imamı Muhammad Afzal da, “üniversitede bulunan Kur’an bölümlerini görmekten mütehassis olduğunu” söyledi. Mingana Koleksiyonu adıyla anılan 3.000’i aşkın belge ve kitap, 1920’lerde, Musullu Keldani rahip Alphonse Mingana tarafından derlenmişti. Mingana, koleksiyon malzemesi derlemek üzere varlıklı iş adamı Edward Cadbury tarafından Orta Doğu’ya gönderiliyordu. (BBC)

ÖNCEKİ HABER

Barolardan Suruç açıklaması: Saldırı Kürtlerin kazanımlarına yönelik

SONRAKİ HABER

Oyuncaklar Penguen’nin kapağında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...