19 Temmuz 2015 16:41

Buldan: Erdoğan'ın mutabakattan haberi vardı

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecridin protesto edildiği İstanbul'da konuşan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dolmabahçe Mutabakatı'na ilişkin sözlerine tepki göstererek, "Erdoğan'ın açıklaması çok yanlıştır. Dolmabahçe Mutabakatı'ndaki on madde Türkiye'nin geleceğini ilgilendiriyor. Kendisinin bu mutabakattan haberi var" dedi.

HDP İstanbul İl Örgütü, HDK İstanbul İl Meclisi ve TUAD İstanbul Şubesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek ve Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü talep etmek amacıyla Aksaray Metro Durağı girişinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Gençlerin çoğunlukta olduğu açıklamaya yüzlerce kişi katılırken, açıklamaya HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, HDP İstanbul milletvekilleri, Barış Anneleri Meclisi aktivistleri ve kente bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. Açıklama öncesi, alana çok sayıda polis konumlandırılırken, polis, gençler tarafından açılan Öcalan posterleri ve YPJ/YPG bayraklarının "yasadışı olduğu" gerekçesi ile indirilmesini istedi. Gençler, polislere "Bê Serok jiyan nabe", "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana Kobanê" sloganları ile karşılık verdi. Bu sırada çevreden geçen bir grubun, kitleye ırkçı hakaretlerde bulunması gerginliğe neden olurken, HDP'lilerin araya girmesi ile ırkçı grup alandan uzaklaştı.

Kitlenin toplanması ile birlikte açıklamayı okuyan TUAD İstanbul Şubesi Eş Başkanı Arif Yılmaz, Öcalan üzerinde uygulanan tecridin, AKP'nin barış süreci karşısındaki tutumunun açık göstergesi olduğunu söyledi. Yılmaz, Kürt sorununun barışçıl çözümünün ve demokratik bir Türkiye'nin yolunun Öcalan özgürlüğünden geçtiğini dile getirdi.

'ÖCALAN'A UYGULANAN TECRİT BARIŞA UYGULANIYOR'

 

Ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Öcalan ile heyet olarak en son 5 Nisan'da görüştüklerini hatırlatarak, 3 ayı aşkın bir süredir Öcalan ile görüşmelerinin önündeki engellerin kaldırılması ve heyetlere İmralı'nın kapılarının açılması için çaba sarf ettiklerini söyleyerek, "Öcalan'a uygulanan tecrit barışa uygulanıyor" dedi. Öcalan'ın Türkiye'nin toplumsal barışı için mücadele ettiğini vurgulayan Buldan, "Böyle bir aktöre tecrit uygulamak, Türkiye halklarının barış iradesine tecrit uygulamaktır" diye konuştu.

'ERDOĞAN 6 MİLYONUN İRADESİNE HAKARET ETMİŞTİR'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Dolmabahçe Mutabakatı'nı reddeden sözlerine tepki gösteren Buldan, "Erdoğan'ın açıklaması çok yanlıştır. Dolmabahçe Mutabakatı'ndaki on madde Türkiye'nin geleceğini ilgilendiriyor. Kendisinin bu mutabakattan haberi var. Erdoğan yaptığı açıklama ile 6 milyonun iradesine hakaret etmiştir" dedi. Tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini sözlerine ekleyen Buldan, "Sayın Öcalan artık eski koşullarda kalamaz. Sayın Öcalan ile görüşmeler bir an önce başlamalıdır. İmralı'da diyalog bitmelidir artık ve müzakereye geçiş yapılmalıdır. Orada her şey konuşuldu ve tartışıldı. Türkiye devletine sesleniyorum. Bu tecrit devam edene kadar biz her yerde mücadele edeceğiz" diye kaydetti. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'a dönüş trafiği öğleden sonra yoğunlaştı

SONRAKİ HABER

Yüksekdağ: Rojava sınırında tank değil barış sesleri yükselmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...