18 Temmuz 2015 00:52

Hem doğaya hem de kanuna aykırı ağaç sökümü yapıldı

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Yeni Foça Kargılıdere’de atıksu tesisi için 69 ağacı yerinden sökmesi tepkilere neden oldu. Uzmanlar hem ekolojik açıdan hem de hukuki açıdan taşıma işleminin kurallarına uygun yapılmadığını dile getirdi.

Geçtiğimiz hafta Foça’da 69 ağaç köklerinden söküldü ve kökleri zarar görmüş bir şekilde onlarca kilometre uzaklıktaki Buca Portakal Vadisi’ne taşındı. Bu ağaçların tutup tutmayacağı da belli değil. Budanmış bir şekilde sökülmeyi bekleyen halen 50’ye yakın ağaç bulunuyor. Bu zeytin ağaçlarının da sonu diğerleri gibi olabilir.

Orman Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Kenan Öztan, ağaçların yer değiştirme işleminin organ nakli işlemine benzediğine vurgu yaparak, “Hassasiyetle ele alınması gereken bir konudur. Ağacları yaşatan, hayatta tutan kılcal kökleridir. Diğer kökler ölmüştür fazla bir görev taşımazlar. Su iletimi açısından diğer köklerin fazla bir faydası yok. Önemli olan kılcal köklerin zarar görmeden taşınmasıdır. Bunun için de bulunduğu yerde kendi toprağıyla birlikte kaldırılması gerekiyor” dedi.

YAŞAMALARI ŞANSA BAĞLI

Ağaç taşıma için özel aletlerin olduğunu hatırlatan Öztan şunları söyledi: “Örümcek ayağı şeklindedir bunlar. Toprağa çok derin bir şekilde batar, ağacı kökleriyle birlikte olduğu yerden havaya kaldırır ve taşınacak ağacın üzerine kondurur. Resimde göründüğü gibi vinçle ağacı tepesinden zincirle bağlayıp çektiğiniz zaman uçlarda yer alan kılcal köklerin hepsi zarar görür. Neredeyse bu ağaçların yaşama şansı sıfır denilebilir. Umarım yanılırım. Yaşaması tamamen raslantılara kalmıştır. Fidanlıkta yetişen bir fidanı dahi kuralına göre taşımazsanız o da diktiğiniz yerde yaşamaz.”

‘EN SON ÇARE OLMASI GEREKİYOR’

EGEÇEP Avukatlarından Berrin Esin Kaya da, zeytinlerin taşınma işleminin Zeytin Kanunu’nda ele alındığı bilgisini vererek, “Bir zeytinin kesilebilmesi için tarım müdürlüğünden görüş almak gerekiyor. Buna ilişkin raporlar almak gerekiyor. Kanunun 20. maddesinde düzenleniyor bu. Zaruriyet halinde son çare olarak yapılması gerekiyor bunun. En son çare olarak bu bölgeye yapılması gerekip gerekmediği belli değil, alternatif yollar denenmiş mi bilinmiyor” dedi.

‘İZNE AYKIRI TAŞINDI’

Taşıma işleminin alınan izinlere ve kanuna aykrırı bir şekilde yapıldığı kaydeden Kaya şunlara değindi: “Tarım İlçe Müdürlüğünden dostlar mecliste görsün diye bir görüş alınmış. Görüşte ‘Aynı yerleşim yerinde bir yere taşınması uygun görülmüş’ olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi Buca’ya taşındığını söylüyor. Bu kendi aldıkları izinlere bile aykırı. İzin niteliği itibariyle kanuna uygun değil, rapor bile alınmamış. Tarım İl Müdürlüğünden gelecekler, görecekler, buna ilişkin raporlar hazırlayacaklar. Hazırlandıktan sonra uygunluk verilecek. Bölgenin zeytinlik alandan çıkarılmış olması kesin izin olması anlamına gelmez. Madem öyle bir şey varsa neden bir daha izin alındı. Dolayısıyla yapılan işlem izin olarak nitelendirilse bile yasaya uygun değil. Bu işlemi tamamen hukuksuz olarak değerlendirebiliriz.”

ÖNCEKİ HABER

Bir ayrılık öyküsü: Ege

SONRAKİ HABER

Yeni bir Versay Antlaşması mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...