14 Temmuz 2015 13:29

Plüton ilk kez yakından görüntülendi

2006 yılında gönderilen New Horizons uzay aracı, Plüton’un yakınından geçerek bugüne kadar çekilmiş en yakın ve en net Plüton fotoğrafını dünyaya gönderdi.

Paylaş

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 9 yıl önce uzaya gönderilen 'New Horizons' adlı uzay aracı, bugün hakkında çok az şey bilinen cüce gezegen Plüton'a en yakın mesafeye ulaşarak Dünya'ya fotoğraflar gönderdi.

Pluton'a 1.6 milyon kilometre yaklaşan ve nükleer yakıtla çalışan New Horizons, bir yolcu uçağından 100 kat daha hızlı olarak yoluna devam ediyor. Bu yüzden aracın ayrıntılı fotoğraflar çekmek ve diğer bilimsel verileri toplamak için sadece bir şansı vardı. New Horizons misyonunun başkanı Alan Stern, en iyi görüntülerin Perşembe gününe kadar alınacağını söyledi. Stern, uzay aracı ilerledikçe 16 ay boyunca daha görüntü ve veri alınmaya devam edeceğini kaydetti.

Dünya'yla Plüton arasındaki mesafe yaklaşık 5 milyar kilometre. Bu sebeple Plüton'dan gönderilen sinyallerin dünyaya ulaşması saatler alacak. New Horizons, uzaklık nedeniyle Dünya'dan gerçek zamanlı olarak yönlendirilemeyecek. Bilim insanları, New Horizons'a komutlarının daha önce yüklendiğini ve yeni komutlar gönderilmeyeceğini açıkladı.

Gönderilen fotoğraflar arasında en yakın ve en net olanı ise görenleri hayli gülümsetti. Zira Plüton’un yüzeyinde kalp şeklini anımsatan kraterler yer alıyor. Yüzeyden Yaklaşık 476 bin mil (~766 bin km) uzaklıktan çekilen bu fotoğrafın orijinal çözünürlükteki (yaklaşık 10 kat daha yüksek) hali ise yakın zamanda NASA tarafından paylaşılmış olacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Polis cinayetine 5.9 milyon dolar para cezası

SONRAKİ HABER

Çorum'da kaza: 6 ölü, 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...