14 Temmuz 2015 00:55

Bakanlığın güvenlik algısı güvenli değil

Sağlık emekçileri ve hastalar, ‘Hastanelerde 4 bin polis görevlendireceğiz’ diyen Bakanlığa ‘Şiddet böyle çözülmez’ diyor.

Paylaş

Özgül ÇEKER
Yücel Yekta YÖYLER
İstanbul

Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile iş birliği yaparak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti engellemek iddiasıyla hastanelerde 4 bin polis istihdam etmeye hazırlanıyor. Bakanlığın bu uygulamasına karşı çıkan sağlık emekçileri ve hastalar, olaya güvenlik sorunu olarak bakmanın, sağlık emekçilerinin güvenliğini sağlayamayacağını söylüyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol, öncelikle sağlık çalışanlarının çalışma şartlarına dikkat çekiyor: “Kırk saat yapılması gereken mesai kırk saat nöbet ile seksen saat oluyor.” Buna şiddete en fazla rastlanılan acil servisleri de ekleyen Erol, “Bir yılda acil servise başvuranların sayısı doksan beş milyonu buluyor” dedi. Erol, “Sağlık çalışanlarının çalışma şartları ve acillerdeki yoğunluğun yanı sıra sağlıkçıların kimileri tarafından itibarsızlaştırılması da bu şiddeti daha da körükledi. Bu şekilde yaratılan şiddetin polisle çözülmesi mümkün değil. Sorurun derinlemesine inmeden direkt güvenlik algısıyla şiddete engel olunacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

REKLAM BAŞKA GERÇEK BAŞKA

Poliklinik Memuru Hüseyin Uslu ise Hükümetin sağlıkla ilgili  yaptığı reklamlara dikkat çekiyor: “İnsanlara, sağlıkta hiç problem yok gibi lanse edilmesi, tedavi için başvuranların ise sağlık çalışanının bu hizmeti vermiyormuş gibi düşünmesinden kaynaklanıyor. İnsanların gözleri boyandı. Ve hastalar bunu görmediği anda tepki gösteriyor.”

‘POLİSİ NE YAPACAĞIZ?’

Cerrahpaşa hastanesinde tedavi olan 65 yaşındaki Ali Özbatlı da “Polisin faydası olur fakat bu geçici bir uygulamadır, hastanelerde zaten güvenlik var ama bir işe yaramıyor. Polisin işi hizmet yapmaktır, sen onu alır öcü gibi kullanırsan insanlar bundan tırsar. Polis nasıl engel olacakmış, insanlar birbirlerini öldürdükten sonra polis ne yapacak? Devletin, hastaneler için sağlık çalışanı ataması gerekiyor, polisi ne yapacağız hastanede?” ifadelerini kullandı.

Hasta yakını Esma Ünal polisin gelmesi gerektiğini savundu.

‘BAKAN HASTANEYE HİÇ GİTMİYOR HERHALDE’

Babası kanser hastası olduğu için son iki yıl hayatını hastanelerde geçirdiğini ve hastanelerin genelinde personel eksikliği, hastane sistemlerinin çökmesi ve hijyenin olmaması gibi sıkıntılara karşılaştığını ifade eden Metin Dikmen, “Hastanede polis yetersizliği yok. Sağlık Bakanı herhalde hastanelere gitmiyor? Hastanelerde personel eksikliği var. Bunu sokaktaki küçük bir çocuğa sorsan bile biliyor. Polisin hastanelere de girmesine pek şaşırmadım çünkü ne de olsa her yerde karşımıza polis çıkıyor. Polis devleti olduk bir anda. Hastanelerde yaşanan şiddet eylemlerini çözmek isterlerse zaten hastaneye polis atamaz, sağlık çalışanı atanır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri yarın bordro yakacak

SONRAKİ HABER

Êzidî kadınları ‘IŞiD’in elinden kurtaran ağ’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...