13 Temmuz 2015 13:49

Yeni Foça'daki ağaç katliamı durduruldu

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Yeni Foça halkının yaptığı mücadele ilk sonucunu verdi. Bölgedeki çalışma eksik evraklar tamamlanıncaya kadar durduruldu. Öte yandan bölge halkı zeytin ağacı kesimi yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Yeni Foça'nın Kargılıdere mevkiindeki zeytin ağacı katliamına karşı bölge halkının harekete geçmesi üzerine Foça Tarım, Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Memduh Bülbül, kesimin yapıldığı bölgede incelemede bulundu.  Bölgeyi gezen İlçe Müdürü Bülbül, eksik olan evraklar tamamlanıncaya kadar, sökme, kesme ve budama işlemlerinin durdurulmasını istedi. 

'TEK ÇİVİ ÇAKILMAYACAK'

Gazetemize açıklamada bulunan Bülbül "Şu anda kesin olarak çalışmalar durduruldu. Bölge halkının eksik olduğunu belirttiği evraklar tamamlanıncaya kadar tek bir çivi çakılmayacak. Şu anda net bir tarih yok. Şu anda süreç yargıya da taşınmış durumda. Gerekli incelemeleri yapınca karar vereceğiz" dedi. 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Öte yandan Yeni Foça halkı bölgede yapılan ağaç katliamına karşı suç duyurusunda bulundular Foça Jandarma Karakolu'nda verdikleri ifadelerde bölge sakinleri kaçak zeytin ağacı kesimi yapıldığını belirterek, kesme işlemini yapanların cezalandırılmasını istedi. Kalan zeytin ağaçlarının korunması için önleyici kolluk faaliyeti de isteyen bölge sakinleri kepçe, söküm ve kesim ağaçlarının da bölgeye sokulmamasını talep etti.  Suç duyurusunun ardından bölge sakinleri projenin iptali için de dava açmaya hazırlanıyor. İptal davası açılarak yürütmenin durdurulmasını isteyecekler. 

JANDARMA DA İNCELEME YAPTI

Bölge'deki ağaç katliamı jandarma tutanaklarına da girdi. Bölgede inceleme yapan jandarmalar tarafından hazırlanan tutanakta İZSU Genel Müdürlüğü'ne ait 20 dönümlük arazideki zeytin ağaçlarının kesiminin İzmir Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğünce yapıldığı ifade edildi. Tutanakta şu ifadelere yer verildi "Zeytinlik alanda yapılan kontrolde 37 adet ağacın yarısına kadar kesildiği, 10 adet ağacın topraktan çıkarılarak 2-3 metre yanına bırakıldığı, bazı çukurların içinde parçalanmış köklerin bulunduğu, topraktan çıkarılmayan bazı zeytin ağaçlarının ise kesilme esnasında gövdelerine büyük zarar verildiği görülmüştür". 

BÜYÜKŞEHİR: ZARAR VERİLMEDEN TAŞINDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı açıklamada ağaçlara zarar verilmeden taşındığını öne sürdü. Açıklama da 79 zeytin ağacının dallarının budaklanarak Buca Portokal Vadisi'ne taşındığı belirtildi. Yine açıklama da "Alanda bulanan kurumuş ve hastalıklı 12 ağaç ise taşınamamıştır. Proje alanında bulunan 36 ağacın taşıma işlemi de önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecektir. Alanda bulunan ağaçların kesilmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir" denildi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Sebahat Tuncel hakkındaki berat kararı temyiz edildi

SONRAKİ HABER

HDP: Toplumsal barışı var gücümüzle savunmaya devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...