08 Temmuz 2015 04:18

İsrail'in Gazze saldırıları 1. yılında: 2251 can anılıyor

Paylaş

İsrail’in 500’ü çocuk 2251 Filistinliyi katlettiği Gazze saldırıları birinci yıl dönümünde.

Son 6 yıl içerisindeki 3. ve en şiddetli savaşı yaşayan Gazzeliler halen saldırıların yarasını sarmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir BM raporuna göre 1.8 milyon kişinin yaşadığı Gazze şeridinde saldırılar 100 binden fazla Gazzeliyi evsiz bıraktı.

8 Temmuzdan 26 Ağustos’a kadar devam eden, hava, kara ve deniz saldırılarının yıl dönümünde Hamas, bugün anma törenleri düzenleyecek.

NETANYAHU, KATLİAMLARI SAVUNUYOR

67’si asker 73 İsraillinin öldüğü savaşa dair İsrail de Pazartesi günü bir tören düzenlemişti. Burada konuşan Başbakan Benyamin Netanyahu, “İsrail’in tüm düşmanlarına, Hamas’a, Hizbullah’a, İran’a ve IŞİD’e sesleniyorum. İnsanlarımıza saldırmaya çalışanlar bunun bedelini kanla ödeyecekler” dedi.

İsrail, ‘Koruyucu Hat Operasyonu’ adını verdiği saldırılarında Gazze’den kendi kontrolündeki topraklara yönelik roket saldırılarını engellemeyi ve tünelleri yok etmeyi hedefledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukası 2008 yılından beri devam ediyor. Gazze’deki tünellerse hem kente insani yardım ulaştırmak hem de askeri operasyonlar için kullanılıyordu.

IŞİD TEHDİDİ

Son bir yıl içerisinde Gazze bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken öte yandan Suriye, Irak, Mısır, Libya, Tunus, Yemen gibi ülkelerde ilerleyişini sürdüren IŞİD’in bölgedeki yükselişine  de tanıklık etti. Selefi cihatçı örgüt, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Gazze şeridi ve Hamas’ı hedef aldığını ilan ederken, zaman zaman yaptığı roket saldırılarıyla İsrail’e “misilleme” fırsatı doğurdu ve Hamas’ın elini zayıflattı. Hamas, son dönemde Gazze’de IŞİD’e yönelik çok sayıda operasyon düzenledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD: Eğit-Donat projesiyle sadece 60 kişi eğitildi

SONRAKİ HABER

2 THY uçağı Atatürk Havalimanı'na geri döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...