07 Temmuz 2015 13:58

Muhalefetten Erdoğan'a tepki: AKP bir aydır ülkeyi hukuksuzca yönetiyor

Meclis Divan üyelikleriyle ilgili yapılan toplantıda uzlaşma çıkmazken, CHP ve HDP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hükümeti kurma görevi vermemesine tepki gösterdi. (FOTOĞRAF: TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, meclisi 'aç-kapa' yapınca CHP'li Mahmut Tanal 'Allah belanızı versin, meclisi çalıştırmıyorsunuz' diye bağırdı.)

Paylaş

Meclis Divan üyelikleriyle ilgili yapılan toplantıda uzlaşma çıkmazken, CHP ve HDP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hükümeti kurma görevi vermemesine tepki gösterdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın bir an önce hükümeti kurma görevini vermesini isterken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görevlendirmenin yapılmamasının normal olmadığını belirterek, “AKP bir aydır hakkı olmadığı halde hukuksuz ve gayrimeşru olarak Türkiye' yi yönetiyor” dedi.

GÖREVLENDİRMEYİ BİR AN ÖNCE VERMELİ

Meclis Başkanlığına AKP’li İsmet Yılmaz’ın seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümet kurma görevini halen vermemesine muhalefetten tepki geldi. Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de bir kabulü sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevini bir an önce vermesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin uzun süre geçici hükümetle yönetilmesi doğru değil. Geçici hükmet uzun süre devam edemez. Kalıcı karar alamaz. Hem içeride hem dışarıda devasa sorunumuz var” diye konuştu. Meclis Başkanlığı seçimleriyle ilgili Erdoğan “Meclis Başkanlığı seçimi bitmiştir artık. Meşrutiyeti tartışılıyor mu, bitmiştir. Gerisini milletin takdirine bırakmamız lazım. Dolayısıyla eski kısır anlayışlardan kurtulmamız lazım.  Vallahi dedikodudan bıktım” dedi.

‘ERKEN SEÇİM İHTİMALİ AĞIR BASIYOR’

Selahattin Demirtaş da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hükümeti kurma görevi vermemesine tepki gösterdi. Demirtaş şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının hükümet kurmak için uzun süredir görev vermemesi normal değil. AKP bir aydır hakkı olmadığı halde hukuksuz ve gayrimeşru olarak Türkiye' yi yönetiyor. AKP yönetimi koalisyondan yana istekli, Cumhurbaşkanı ise erken seçimden. Erken seçim ihtimali giderek ağır basıyor.”

ERDOĞAN- DOĞAN GÖRÜŞMESİ

Celal Doğan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesine dair de konuşan Demirtaş, “Celal Doğan 'ın Cumhurbaşkanı ile görüşmesi bilgimiz dahilindeydi ama özel bir görüşmeydi. HDP'den Cumhurbaşkanı'na, Cumhurbaşkanı'ndan da HDP' ye herhangi bir mesaj gidip gelmemiştir” dedi.

BOMBACI EMNİYETTEN DESTEK ALDI

5 Haziranda HDP mitingine yapılan bombalı saldırıyla ilgili de konuşan Demirtaş, “Diyarbakır mitinginde bombayı patlatan kişi, devletin içerisindeki istihbarattan ve emniyetten destek almıştır” dedi.

‘ÖCALAN AİLESİYLE GÖRÜŞTÜRÜLMELİ’

Çözüm süreci ile ilgili konuşan Demirtaş, “Kurulacak bir hükümetten önce İmralı' ya bir heyet gitmesi olanaklı görünmüyor. Ama tecrit tartışmalarına son vermek için ailesi Öcalan ile görüştürülmeli” diye konuştu.

MECLİSTE UZLAŞMA ÇIKMADI

TBMM Danışma Kurulu TBMM Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında toplandı. Danışma Kurulu'na 4 partinin temsilcileri üye sayısı konusunda uzlaşma sağlayamadı.

Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AKP, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak. Ancak MHP bu duruma itiraz etti. Yılmaz, MHP dışındaki siyasi partilerin önerisini yarın TBMM Genel Kurulu'nda oylayacak. Oturuma kapatan Yılmaz'a CHP'li Musa Çam ve Mahmut Tanal tepki gösterdi. Yılmaz, tepkiler arasında oturumu kapatarak dışarı çıktı. Mahmut Tanal ise “Allah belanızı versin, meclisi çalıştırmıyorsunuz” diye bağırdı. Tanal, boş olan AKP sıralarını da gazetecilere göstererek, “Hep diyoruz ya Ak Parti'lilerin aldığı para haram, işte görün, sıraları bomboş" dedi. Çam da, "Bir aydır Meclis'i çalıştırmıyorlar. Meclis'i çiftliğe çevirdiler" diye tepki gösterdi. Tanal yaptığı basın açıklamasında ise, TBMM'yi şu anda çalışamaz duruma getiren ve bloke edenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları ve AKP'nin taktikleri olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kredi borçlularının sayısı 66 şehrin nüfusunu geçti

SONRAKİ HABER

Artvin Valisi, yetkisi olmadığı halde HES'çilere gece çalışma izni vermiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...