07 Temmuz 2015 12:42

Ermenek davası: Karara rağmen sanık tutuklanmamış

Karaman Ermenek'te, 28 Ekim günü 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili, 3'ü tutuklu 16 sanığın bulunduğu davanın ikinci duruşmasına bugün devam edildi. Duruşmaya, ölen madenci Ali Haznadar'ın eşi Fadime Haznadar 3,5 aylık kızı ile geldi. Haznadar, kızını gösterip 'Babasını savunmaya geldi' dedi.

Paylaş

18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili, Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında, tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey, aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt ve tutuksuz sanıklar Mehmet Zeybek, Şerafetin Zeybek, Naci Özsoy, Mustafa Ayan hazır bulundu. Duruşmaya, ölen madencilerden İsa Gözbaşı, Osman Çoksöyler, Kerim ve kardeşi Ali Haznadar, Tezcan Gökçe, Hüseyin Gültekin, Bahri Üzer, İsmail Gürses ve Mehmet Tokat’ın aileleri katıldı.
15 Haziran günü başlayan ve 3 gün süren ilk duruşmada hakkında tutuklama kararı çıkan Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin daimi nezaretçisi Yavuz Özsoy’un hâlâ tutuklanmadığı ortaya çıktı. Özsoy, yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.
Davada sanıklardan 14’ü, ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan 20- 25 yıl hapis istemiyle, diğer sanıklardan 1’i ‘yetkisi olmadığı halde belgelere imza atmak’, diğeri de faciayı ‘bildirme yükümlülüğünü ihlal’ suçlamasıyla yargılanıyor. Ölen madencilerin ailelerinden 62 kişinin şikayetçi olarak yer aldığı davada, aralarında aynı madende çalışan işçilerin de olduğu 45 kişi tanık olarak bulunuyor.

MADENCİ AİLELERİNDEN İTİRAZ
Hakkında tutuklama kararı çıkan Özsoy’un da aralarında bulunduğu birden fazla sanığı avukat Ali Rıza Belgin’in savunması üzerine, madenci ailelerinin avukatları, ‘menfaat çatışması’ olacağını belirterek itirazda bulundu. Mahkeme Başkanı Mustafa Başarı, Belgin’in birden fazla sanığı, ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma suçun olması, yargılama sonrası sanıklardaki kusurun azalması veya artması sonucunu doğuracağından’ temsil edemeyeceğine karar verdi.

“ESKİ ÜRETİM HARİTALARINA BAKMAMIŞLAR"
Duruşmada, tutuksuz yargılanan ve başka illerde yaşayan sanıklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlendi. Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi ortaklarından Hüseyin Hüsnü Özbey, İstanbul Adliyesi’nde ifade verdi. Cumhuriyet savcısına verdiği ifadesinde şirketin yüzde 9 hissesine ortak olduğunu belirten Özbey, duruşmada yapılan kimlik tespiti sırasında aylık gelirinin 15.000-20.000 lira civarında olduğunu söyledi. Özbey, eski üretim haritalarını vermediği iddialarına ise, işletmeyi 42 yıl yönettikten sonra Abdullah Özbey’e devrettiğini ve haritaları da Cemile Karaca’ya verdiğini öne sürdü. ”Demek ki bakmamışlar” dedi.

“VARDİYADA HİÇBİR MÜHENDİS OCAĞA İNMEDİ"
Barut biriminde görevli işçi Naci Özsoy ise, ”Barutçu defterine başkalarının yerine imza attığın söyleniyor ne diyorsun” sorusu üzerine, ‘Ben savcılıkta başımız ağrımasın diye imza attım demedim. Ben kazadan yaralı kurtulduğum için ne yaptığımı bilmiyorum. Defteri teslim etmem gerektiği için imzaları attım ve verdim. Benim oraya bakmaya yetkim yoktu. Defteri bana Yavuz Özsoy verdi. Ben bir gece gittim defterleri topladım” yanıtını verdi. Bunun üzerine aileler tepki gösterdi. Özsoy, kazanın olduğu vardiyada hiçbir mühendisin ocağa inmediğini öne sürdü.

“SU GELDİĞİNİ DEFTERE YAZMIŞLAR”
Özsoy’un ifadesinin ardından 1990-2010 yılları arasında Ermenek Cenne Kömür İşletmeleri’nde ‘teknik nezaretçi’ olarak çalışan ve tutuksuz yargılanan Ahmet Dağdeviren, Mersin’den duruşmaya katıldı. Dağdeviren, Cumhuriyet Savcılığı’nda verdiği ifadesinin geçerli olduğunu, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MİGEM) sondaj makinası alınması yönünde uyarıda bulunmadığını belirtti. Dağdeviren, Mahkeme Başkanı’nın, ”Harita var mıydı sende. Neden deftere eski madene yaklaşıldı diye yazdınız” sorusuna ise, “Başyukarıya çıkarken biraz su gelmiş. Onu da deftere yazmışlar. Eski madene yaklaşıldı diye. Eski imalat haritalarını, sadece şirketi işleten ister'” yanıtını verdi. Haritaların istenmesinde şirkete uyarıda bulunma yetkisinin olmadığını söyledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Arçelik LG'de direniş kırıcılara polis koruması

SONRAKİ HABER

CHP'li Tanal: Allah belanızı versin, meclisi çalıştırmıyorsunuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...