07 Temmuz 2015 12:38

Hema işçileri, yasa tanımayan patrona karşı hakkını arıyor

Paylaş

Bartın'ın Amasra ilçesinde faaliyet gösteren Hema maden ocağında çalışan 310 işçi, patronun Çalışma bakanlığı’nın kararına rağmen en az 2 asgari ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle direnişe geçti. GMİS üyesi işçiler, hakları verilene kadar çalışmamakta kararlı.

Soma faciasının ardından madenlerde yeraltında çalışan işçilere çift asgari ücret verilmesine yönelik yasal adımlar atılmasına rağmen, Hattat Holdinge bağlı Hema firması, yerin 700 metre altında çalıştırdığı işçilere, “Henüz maden çıkarmaya başlamadıkları” gerekçesiyle çift asgari ücret vermeyeceğini açıklamıştı. Bunun üzerine CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın girişimleriyle Çalışma Bakanlığı harekete geçmiş, madende inceleme yapan Bakanlık iş müfettişleri, firmayı suçlu bularak, işçilere yasanın emrettiği çift asgari ücretin ödenmesini ve geçmişten gelen alacakların işçilerin hesabına yatırılmasını istemişti. Müfettişler, firmaya işçilere yasanın emrettiği çift asgari ücreti ödemediği için para cezası da uygulamıştı. Ancak firma Bakanlığın uyarılarına rağmen yasanın emrettiği çift asgari ücreti ödememekte ısrar etti.

Bunun üzerine Hema’da çalışan maden işçileri, kendilerine ödenmeyen çift asgari ücret ve 10 aylık geriye dönük kazanılmış ücretlerinin verilmemesi nedeniyle dün direnişe geçti. Eylemde konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Hakkı Aslan, “Madencilik sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerine mahkeme kararını uygulamaları için verilen süre sona erdi. İşçilere 2 asgari ücret ödenmesi ve geriye dönük olarak kazanımlarının verilmesi gerekirken, Hema şirketi mahkeme kararlarını bugüne kadar uygulamadı. Mahkemelerin verdiği karar, asgari ücretin çıplak ödenek olduğu, diğer ödeneklerin asgari ücretin dışında olduğuna dair. Bu yönde iki mahkeme kararı var. Burada, ‘Size sosyal yardımlarla 2 bin lira verelim’ diyeceklerdir. Ama bizler çalışmama hakkını kullanacağız. Eylemi başlatan maden işçisidir. Bitirecek olan da maden işçisi olacaktır” dedi.

Madencilerin eylemine destek veren CHP’li Yalçınkaya, “Alın terlerinin karşılığı olan bu ücretler işçi kardeşimin cebinde olması gerekirken maalesef patronun cebinde duruyor. İşveren ile işçiler görüşerek bu sorunu çözebilirlerdi ama nedense Türkiye Cumhuriyetinin kanunlarına riayet etmeyen bir işveren var. ‘Ben çıkan kanunu tanımıyorum’ diyor” dedi. (Bartın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Google, film gibi Doodle yaptı

SONRAKİ HABER

Arçelik LG'de direniş kırıcılara polis koruması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...