07 Temmuz 2015 11:33

Asker Roboskî’de yine terör estirdi: HDP’li vekile kurşunla gözdağı

Günlerdir asker şiddetine maruz kalan, Roboskîliler bugün de askerin saldırısına uğradı. Yayla yasağının kalkmasını isteyen köylülere yine gaz bombası ve silahla saldıran askerler, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün bulunduğu araca gaz bombası attı, araçtan çıkınca da silahla ateş etti.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Roboskî’de devletin baskısı ve şiddeti son bulmuyor. Geçtiğimiz günlerde köylülere saldıran, katırları öldüren askerler, dün artan baskıları ve yayla yasağını protesto etmek için Şirit Yaylasına yürümek isteyen köylülere saldırmış, askerin açtığı ateş sonucu 28 Aralık 2011’deki katliamda kardeşini kaybeden 23 yaşındaki İsa Encü’yü karnından vurmuştu. Dün halka uzun namlulu silahlarla ateş açan askerler bugün de Roboskîlilere saldırdı. 

MİLLETVEKİLİNE VE GAZETECİLERE SALDIRI

Askerin hem sınır bölgesine yaptığı yığınakla sınır ticaretine izin vermediği hem de tarım ve hayvancılık yapılan yaylaya çıkışa izin vermediği köyde, baskılara karşı yürüyen halka yönelik bugünkü saldırıda da askerler gaz bombası ve silah kullandı. Saldırıda HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve yanında bulunan gazeteciler de askerlerce tartaklandı. 

ASKER, HDP’Lİ ENCÜ’YE ‘SEN EŞKIYANIN VEKİLİSİN’ DİYEREK ATEŞ ETTİ

Yaşadıklarını Evrensel’e anlatan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, “Bugün bir grup gazeteciyle olay yerini gözlemlemeye giderken, geri dönüşte asker tarafından yolumuz kesildi. Herhangi bir uyarı yapmadan aracımıza gaz bombası attılar” dedi. Bu sırada 25 metre mesafede bulunan askerlerin de uzun namlulu silahlarla kendilerine doğru ateş açtıklarını söyleyen Encü, “Mermiler üzerimizden geçti. Ben kendimi tanıtmak için araçtan idim ve askerlere doğru giderek kendimi tanıttım. ‘Ben Şırnak milletvekiliyim’ dedim. Bu sırada askerler silahlarını kaldırıp namluları bana doğrulttu. Tabanca çektiler. Kendimi tanıtmama rağmen bu uygulama devam etti. Ben ‘niye böyle saldırıyorsunuz. Ben bu halkın vekiliyim, ne yapmak istiyorsunuz’ diye sorunca, tamamı rütbeli olan askerlerden biri, muhtemelen o manganın komutanıydı, ‘Sen bizim vekilimiz değilsin, hainlerin, eşkıyaların vekilisin’ dedi” şeklinde konuştu.

20 DAKİKA BOYUNCA ASKER ŞİDDETİ 

Askerin bu tutumu üzerine kendisinin “Bunu söyleyemezsin. Ben halkın iradesiyle seçildim” dediğini belirten Encü, aynı askerin bu kez de ‘devlet, halktan daha büyüktür’ dediğini aktardı. “Bunun üzerine ben ‘nasıl devlet halktan büyük olur. Siz buradaki insanların can güvenliği için buradasınız ama ateş açıyorsunuz’ deyince, ‘Bize işimizi öğretme’ dedi. Tam bu sırada aralarına alıp tartakladılar, hakaret ettiler. Bunu yaparken de bir asker silah doğrultarak, kafamın üstünden ateşledi, tetiğe bastı” dedi. Bu tartışmanın ve saldırının 20 dakika boyunca devam ettiğini belirten Encü, daha sonra askerlerin kendilerini bıraktığını ve oradan uzaklaştıklarını söyledi. 

DEVLETİN MESAJI: MÜCADELEYİ BIRAKIN, KÖYÜ TERK EDİN

Devletin bu tutumuyla Roboskî’de neyi amaçladığını sorduğumuz Encü, “Açıkçası devlet bu saldırılarla, bu ablukayla bize, ‘bu güne kadar sürdürdüğün mücadeleyi bitirin. Burayı boşaltın, köyü terk edin’ mesajı veriyor” dedi. 34 yakınları katledildiğinden bu yana adalet için direndiklerini belirten Encü, “Bizim direnişimizi, Roboskî’yi sürekli gündemde tutmamızı hazmedemiyorlar. Çünkü işin sonunun nereye varacağını, katliamın hesabı sorulursa işin ucunun kime dokunacağını iyi biliyorlar. Daha fazla baskı kurarak, bu davadan, bu direnişten vazgeçirmeye çalışıyorlar” dedi. 

ROBOSKÎLİLER BARIŞ İÇİN KENDİNİ SİPER EDİYOR

Devletin bir amacının da çözüm sürecini zora sokmak olduğunu söyleyen Encü, “Devlet Roboskî’de çözüm sürecini bitirmek istiyor. Ateşkesi bozmaya yönelik bir tutum içinde. Burada asker ve gerilla birbirlerine çok yakın bir konumda. En ufak bir çatışma durumunda onlarca inan hayatını kaybedebilir. Biz burada sadece yaylamız için direnmiyoruz. Biz asker ya da gerilla bir kişi daha can vermesin diye siper oluyoruz. Askerlerin orada hiçbir işi yok. Oraya provokatif bir biçimde görevlendirilmişler. Bu çok açık. Devletin, hükümetin aklını başına alması lazım. Biz burada kan dökülmesin, yeni cenazeler gelmesin diye direniyoruz ve saldırıya uğruyoruz. Sadece Roboskî için değil Türkiye için, barış için kendini siper ediyor Roboskîliler. İlk çatışmalar başladığında biz oraya gidip siper ettik kendimizi” dedi. 

Roboskîlilere yönelik 4 yıldır devam eden baskıların son bulmasını, Kürt sorununun acı bir sonucu olan Roboskî Katliamı’nın aydınlatılmasını ve katliamla yüzleşilmesini istediklerini belirten Ferhat Encü, “Gerçek barış da ancak böyle gelecek. Failler yargılanmalı. Biz barıştan çözümden yanayız. Kimse ölmesin diye çabalıyoruz. Ama devletten gördüğümüz muamele hiç insani değil” dedi. 

CAN GÜVENLİĞİ OLMADIĞI İÇİN YAYLADAN ÇEKİLDİLER

Yaşanan saldırıyla köylülerin can güvenliğinin iyice tehlikeye girdiğini ve bu nedenle inisiyatif alıp, köylüleri yayladan indirdiğini söyleyen Encü, “Burayı boşaltmalarını sağladım çünkü insanların üzerine ateş açılıyor” dedi. Önceki gün asker saldırısında yaralanan İsa Encü’nün ameliyat edildiğini ve karnında bir mermi çıkarıldığını, tedavisinin sürdüğünü belirten Encü, “Şu anda burada hiç birinin can güvenliği yok. Bu nedenle boşalttık bölgeyi. Direnişi nasıl devam ettireceğimizi tartışıp bir karar vereceğiz” dedi. 

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI; ROBOSKÎ’YE SES VERİN

Türkiye’nin tüm siyasi partilerine, demokratik kitle örgütlerine, kurumalarına, basın kuruluşlarına, her dinden, kimlikten insana seslendiğini belirten Encü, “Roboskî açık bir cezaevi haline getirildi. Burada çok büyük bir hukuksuzluk, zulüm var. Bu hukuksuzluğa, zulme ‘dur’ demelerini, bunun önüne geçmek için seslerini yükseltmelerini istiyoruz. Roboskî’nin acısı dinmedi, failler yargılanmadı ve bunun üzerine bir de bu vahşice saldırıları yaşıyoruz. Türkiye halkı bu vahşiliğe, adaletsizliğe ses çıkarmalı” dedi. 

HER GÜN GAZ VE KURŞUN

TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 köylünün katledildiği Roboskî sınırına 29 Haziran’da yapılan askeri sevkiyata tepki gösteren yurttaşlara, askerler tekbir getirerek gaz bombaları ve gerçek mermilerle saldırmış, Bedri Encü ayağından yaralanmıştı. Sınır bölgesinden dönen askerlerin ertesi gün sabah erken saatlerde köyden geçerken yeniden açtığı ateş sonucu 4 katır katledilmiş, birçok ev ve araca mermi isabet etmişti. Saldırı sırasında gözaltına alınan 4 çocuk da karakolda işkenceye maruz kalmıştı. Askerler önceki gün de İsa Encü’yü silahla karnından vurmuştu. 

 

Roboskililer: Devlet bizi göçe zorluyor

ÖNCEKİ HABER

LGBTİ’lere katliam çağrısı yaptılar

SONRAKİ HABER

Roboskililer: Devlet bizi göçe zorluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...