07 Temmuz 2015 00:46

Mamic kardeşler artık tutuklu

Paylaş

Hakan KARAKOCA

4 Temmuz günü Hırvatistan - Slovenya sınırında ‘yolsuzluk operasyonu’ adıyla tutuklamalar yapıldı. Bu gelişmeyi rutin bir haberden çıkaran detay ise tutuklananların kimlikleri oldu. Tutuklanan kişiler Dinamo Zagreb Başkanı Zdravko Mamic ve onun kardeşi, takımın aynı zamanda sportif direktörlük ve teknik direktörlük görevini yürüten Zoran Mamic’ti.
Başkan Mamic’e daha önce değinmiştim. Hırvatistan futbolunun karanlık yüzü olarak yazdığım Mamic için 5 Mayıs tarihli yazıda şunları söylemiştim:
“Zdravko Mamiç kimdir sorusuna verilecek en kısa yanıt belki de ‘Hırvatistan futbolunun kabusu’ olabilir. Şimdiye dek futbolu yönetenler haricinde kendi taraftarları tarafından dahi sevilmeyen bir isim. Komünizmin yıkılışıyla birlikte ortaya çıkan görgüsüz zenginlerden biri olan Mamiç, Dinamo’yu da çiftliği gibi görüyor. İstediği futbolcuyu alıp-satma, futbolcu, hakem, rakip teknik direktörü tehdit etme, taraftara suikast girişiminde bulunma başlıca vukuatları. Elindeki en önemli kozu ise Dinamo Zagreb alt yapısı ve bölgesel oyuncu ağı. Oradan yetişen ya da transfer edilen kaliteli genç isimler yüksek bonservis ve komisyon bedelleriyle Avrupa’nın diğer ülkelerine transfer oluyor. Mamiç’i bu nedenler (Yani kulübü bir para akışı istasyonu olarak kullanmak) başta olmak üzere, taraftara karşı takındığı tavır sebebiyle Dinamo taraftarları sevmiyor. Mamiç, birçok taraftara kapıyı gösterdi bile. Stada giremeyen taraftarlar ise kendilerine bir Futsal takımı kurdular.”

VE MAMIC KARDEŞLER YARGILANIYOR
Mamiç yukarıda yazdığımız sebeplerden dolayı yargılanma noktasına geldi. İddialar arasında rüşvet, vergi kaçırma, görevi kötüye kullanma, dolandırıcılığa göz yumma ve yardımcı olma, transferlerden zimmetine para geçirerek kulübünü zarara uğratma gibi başlıklar var. Kardeşi Zoran ise bu olanların en yakın şahidi ve iddialara göre transferlerden o da eli boş çıkmamış.
Basında yer alan haberlere bakıldığında savcılık iki transfer üzerinde duruyor, her ne kadar birincisine ağırlık verilmiş olsa da. Luka Modric ve Eduardo transferleri kulübün Avrupa’ya sattığı en maliyetli oyuncular olarak göze çarpıyor. Bu transferlerden Mamic kardeşlerin kendilerine aldıkları payın 15 milyon avro civarında olduğu tahmin ediliyor. Hırvatistan basını özellikle Luka Modric transferini yeniden masaya yatırmış durumda. Luka Modric, Dinamo Zagreb’ten Tottenham’a 21 milyon avroya transfer olmuştu. Bu paranın bir kısmı anlaşıldığı üzere kulübün kasasını görmeden başka yerlere aktarılmış.
Aynı operasyon nedeniyle 5 Hırvatistan Futbol Federasyonu üyesi de gözaltındaydı ve bazılarının suçlu bulunup, tutukluluk süreleri başlamıştı. Savcılığın Mamic kardeşler için atmak istediği ilk adım onları tutuklamaktı. Çünkü dışarıda kalmaları halinde rahatlıkla delilleri karartabilecek güce sahiplerdi. 5 Temmuz günü 17:00’de başlayan mahkemede savcılık 30 günlük tutuklama talebini mahkemeden geçirdi ve kefaretle serbest kalamayacaklarına karar verdi.
Mamic sultasından en çok şikayetçi ve mağdur olan Hajduk Split cephesinden resmi bir açıklama gelmedi ama basında yer alan bilgilere göre ortak görüşleri “Bugüne kadar Mamic’in yanında olan adalet mekanizması artık onun karşısına geçmiş gözüküyor” yönünde. Federasyon Başkanı Davor Suker’in ise olayın olduğu gün ekibiyle olağan üstü toplantı yaparak salı ya da çarşamba günü bir basın toplantısıyla görüşlerini açıklayabileceği iletildi.

SUKER FEDERASYONU’NA BİR KÖTÜ HABER DAHA
Suker’e ise geçtiğimiz hafta içinde Bochum’dan kötü haber geldi. Bochum Savcılığı, şikeyle suçlanan ve şike operasyonunda kilit isim olarak adlandırdığı Ante Sapina ile Davor Suker’in bağlantılı olduğunu iddia etti. Savcılığın iddiası, Sapina telefonda görüştüğü Suker’e kendisinin parmağı olan üç maça bahis yapmasını öneriyor. Suker bunu kesin bir dille reddederken savcılıktan ilerleyen günlerde gelecek bilgiler bu soruşturmanın akıbetini belirleyecek.
Şimdi Dinamo Zagreb başkanı ve teknik direktörü hapiste olan bir takım olarak 12 Temmuz’da Hajduk Split maçıyla ligi açacak ardından Şampiyonlar Ligi ön eleme maçı oynayacak. 10 yıl üst üste şampiyon olan Dinamo için belki de sonun başlangıcı 4 Temmuz olacak… İçeriden güçlü çıkacak Mamic ise daha karanlık bir dönemin tüyolarını veriyor bize.

ÖNCEKİ HABER

Gürcü kültürü Kadıköy’de

SONRAKİ HABER

Eski RTÜK üyesi HDP'li Yıldırım’dan ‘d’Hondt sistemi’ eleştirisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa