05 Temmuz 2015 18:49

Yunanistan halkı kemer sıkmaya 'OXI/Hayır' dedi

Yunanistan'da referandum sonrası oyların yüzde 85'i açıldı. 'Hayır'ın yüzde 61,5 olması üzerine 'Hayır'cılar sokaklarda kutlamalara başladı.

Paylaş

Yunanistan'da yapılan referandumda halk, kreditörlerin sunduğu önlem paketine net bir şekilde 'hayır' dedi.

Yunanistan'da dün yapılan yapılan referandumda yüzde 62,50'lik katılımın olduğu seçimlerde 61,31 hayır, 38,69 ise evet yönünde oy kullanıldı.Sandık başına gidenlerin sayısı ise yüzde 60,4 oldu. 

Sonuçların netleşmesinin ardından parlamento binasının bulunduğu Sintagma meydanına çıkan binlerce kişi 'Hayır, Hayır' diye bağırarak zaferi kutladı

Yunan hükümeti, 'hayır' oyu ile kreditörler karşısında elinin güçleneceğini düşünüyor. Avro Bölgesi liderlerinin Salı günü son durumu değerlendirmek üzere bir araya gelmeleri bekleniyor.

Yunanistan'da bugün troykanın dayatmalarına yüzde 60'ın üzerinde "hayır" diyen vatandaşlar Sintagma Meydanı'nda toplandı. 

İlk anket sonuçlarının 'hayır'ın açık ara önde olduğunu göstermesinin ardından binlerce kişi, Sintagma Meydanı'na akın etti. Her yaştan insan, daha fazla kemer sıkmaya karşı slogan attı.

Ellerinde Yunan bayrakları taşıyan vatandaşların geç saatlere kadar kutlama yapması bekleniyor.

ÇİPRAS: KOLAY ÇÖZÜMLER YOK, ADİL ÇÖZÜMLER VAR

Başbakan Aleksis Çipras, bugün parti liderleri ile yapılacak toplantıda hükümetin girişimlerini anlatacağını söyledi. Parti liderlerinden kendi önerilerini dinleyeceğini belirten Çipras, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Referandumdan 'hayır' sonucu çıkması üzerine bir açıklama yapan Başbakan Çipras, "Şu anda ülkenin her zamankinden daha çok birlik ve barberliğe ihtiyacı var. Yunan halkı, Avrupa'da diyalog sorusunu değiştirdi. 'Euro'nun içinde mi dışında mı?' sorusu artık tamamen ortadan kalkmalı. Halk hangi Avrupa'yı istediği cevabını verdi. Halk dayanışma içerisinde bir Avrupa cevabını verdi. Avrupa'da tek yönlü kemer sıkma ve memorandumlar olamaz" diye konuştu.

Önceliklerinin ekonomik istikrarın sağlanması ve bankaların yeniden açılması olduğunu kaydeden Çipras, "Avrupa Merkez Bankası meseleye tam anlamıyla vakıf oldu. Müzakerelere toplumsal adalet ve yükü ekonomik anlamda zayıf olanlardan güçlü olanlara taşıma kriteri çerçevesinde devam etmeye hazırız" dedi.

Bu defa masada sürdürülebilir borç konusunun da bulunduğunu vurgulayan Çipras, IMF raporuna atıf yaptı. "Kolay çözümler yok. Ancak adil çözümler var. Yeter ki iki taraf da istesin" diyen Yunan Başbakan, 'hayır' oyu verenlerin tercihini değerli bulduğunu söyledi. Çipras, "Ne tercihte bulunduğunuzdan bağımsız, artık bundan sonra biriz. Sorumluluğumuz krizi atlatmak ve Yunanistan'ı yükseğe kaldırmaktır" şeklinde konuştu.

VARUFAKİS: YUNAN HALKI KEMER SIKMAYA 'HAYIR' DEDİ
    
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, halkın bugünkü referandumda 5 yıl daha kemer sıkmaya 'hayır' dediğini söyledi.

Kreditörlerin bankaları kapatarak kendilerin aşağıladığını ve kendilerini nedamet getirmeye zorladığını ifade eden Varufakis, Yunan halkının artık kemer sıkma önlemlerine 'hayır' dediğini belirtti.

Çipras, "Referandum sonucunda galip ya da kaybetmişler yok. Bugün hep birlikte parlak bir sayfa yazdık. Demokrasiye şantaj yapılamayacağını gösterdik." dedi.

Yunan bakan bundan sonra ortakları tek tek işbirliğine davet edeceklerini ve pozitif tavır sergilemeye çalışacaklarını dile getirdi.

BAŞMÜZAKERECİ: UYGULANABİLİR BİR ÇÖZÜM İÇİN MÜZAKERE EDECEĞİZ

Yunanistan Dışişleri Bakanı ve başmüzakereci Euclid Tsakalotos, Yunan Star TV'ye referandum sonrası "Finansal olarak uygulanabilir bir çözüm için müzakere edeceğiz" dedi.

Hükümet ve alacaklıların beş ay boyunca bazı temel sorunlarda uzlaşı sağlayamadığının hatırlatılması ve 48 saat içinde bir anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı sorusu üzerine Tsakalotos şu yanıtı verdi:

"Birincisi, hükümetin artık halk arasında kabul gören bir yetkisi var ve ikincisi de IMF'nin son raporu Yunanistan'ın borcunun sürdürülemeyeceğini söylüyor."

YUNAN ANA MUHALEFET LİDERİ SAMARAS İSTİFA ETTİ
   
Yunanistan'da ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, referandum sonuçları üzerine istifa etti.

Samaras, "Partimizin yeni bir başlangıca ihtiyacı var. Bugünden itibaren Yeni Demokrasi'nin liderliğini bırakıyorum." dedi.

Samaras'ın partisi, önlemler paketine 'evet' denilmesi için kampanya yapmıştı.
    

SCHULZ: BANKALARIN SALI GÜNÜ AÇILMASI ZOR VE TEHLİKELİ

AP Başkanı Martin Schulz, önlem paketlerine 'hayır' diyen Yunan halkının tercihine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Schulz, referandum sonucunun Çipras'ın elini müzakere sürecinde güçlendireceği görüşüne ise katılmadığını dile getirdi. Schulz, bundan sonra Yunanistan'ın teklif sunup Avrupalı ortaklarıyla müzakere etmesi gerektiğini kaydetti.

Martin Schulz, "Bankaların Salı günü açılması bana zor ve tehlikeli görünüyor." diye ekledi.

AVRUPALI SOSYALİSTLER: YUNANİSTAN'LA YENİ MÜZAKERE SÜRECİ BAŞLAMALI
   
Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu, referandumun ardından Yunanistan'la 'dayanışma ve işbirliği' ruhuyla yeni müzakere sürecinin başlatılmasını istedi.

Grubun başkanı Gianni Pittell, Yunan hükümetinin müzakere masasında yenilenmiş bir sorumlu tutumla gelmesini beklediklerini ifade etti. Kreditörlerin de yeni bir yaklaşım göstermesini istedi. Pittella, bazı üye ülkeler ve bakanlarının da kabul edilemez sertlik ve milli bencillikler ile yerel siyasi oyunları bırakmalarının zamanı geldiğini vurguladı.

'YUNANİSTAN EURO BÖLGESİNDEN ÇIKIŞA BİR ADIM DAHA YAKLAŞTI'

Rusya Ekonomi Bakanı Yardımcısı Alexei Likhachev, referandumdan sonuçlarının, "Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkışa bir adım daha yaklaşması" anlamına geldiğini söyledi.

Likhachev, "Yunanistan'ın Euro bölgesinden kaçınılmaz çıkışı Avrupa Birliği için şok tedavisi olacak" dedi.

FARAGE: AB PROJESİ CAN ÇEKİŞİYOR
    
Avrupa Birliği karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin lideri Nigel Farage, "AB'nin blöfünü gören Yunan halkını kutluyorum." dedi.

Twitter hesabından açıklama yapan Farage, "AB projesi artık can çekişiyor. Bürksel'in siyasi ve ekonomik kabadayılığına karşı Yunan halkının gösterdiği cesareti görmek olağanüstü." ifadelerini kullandı.    

ALMANYA EKONOMİ BAKANI SİGMAR GABRİEL: ÇİPRAS SON KÖPRÜLERİ DE ATTI

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, kurtarma paketini açıkça reddeden Yunanistan'la yeni bir paket üzerinde müzakere edilmesini hayal etmenin güç olduğun söyledi. 

Tagesspiegel gazetesine konuşan Alman Sosyal Demokrat Partisi lideri Sigmar Gabriel, Çipras hükümetinin Yunan halkını daha fazla yalnızlık ve umutsuzluğa sürüklediğini belirtti. Gabriel, "Çipras, Yunanistan ve Avrupa'nın uzlaşmak için kurduğu son köprüleri de attı." diye konuştu.

AVRO BÖLGESİ LİDERLERİ SALI GÜNÜ TOPLANABİLİR

Almanya ve Fransa liderler, Yunanistan'daki referandumunu ardından Avro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin liderlerinin Salı günü toplanmasını önerdi.

Alman hükümetinden yapılan açıklamaya göre Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, zirvenin Salı günü yapılması konusunda mutabık kaldı. Telefonda görüşen iki lider referandum sonucuna saygı gösterilmesi gerektiği üzerinde de mutabık kaldı.

Merkel yarın Paris'e gidecek ve Avro Bölgesi'nin iki büyük ülkesi Yunan krizinde yeni yol haritasını belirlemeye çalışacak.

YUNAN HALKINA ŞU SORULAR SORULDU

Yaklaşık 10 milyon seçmenin oy kullandığı referandumda sorulan soru şöyle:
"Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından 25/06/2015 tarihli Eurogroup toplantısında önerdikleri iki bölümden oluşan ama yekpare olan anlaşma tasarısı kabul edilmeli mi?"
Birinci metin, "Halihazırdaki programın reform için tamamlanması ve Ötesi" başlığını ve ikinci metin de "Borcun sürdürülebilirliği ile ilgili ön çalışma" başlığını taşımaktadır.
Ülkemiz vatandaşlarından üç kurumun önerdiği tasarıyı reddedenler HAYIR,
Ülkemiz vatandaşlarından üç kurumun önerdiği tasarıyı onaylayanlar EVET olarak belirtmelidir."

 

ÖNCEKİ HABER

Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde

SONRAKİ HABER

Yaşam alanı savunucuları: İstanbul'da mega projeleri yaptırmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...