05 Temmuz 2015 14:07

Tarımsal ihracat azaldı toprak yok oldu

Paylaş

2014 yılında tarımsal üretimdeki gerilemeye paralel olarak bu yılın ilk 6 ayında tarımsal ihracat yüzde 7,2 oranında geriledi. Öte yandan Türkiye, son 10 yılda ekilen ve dikilen tarım alanlarının yaklaşık yüzde 10’unu, çayır ve meralarla toplam tarım alanlarının da yüzde 6,4’ünü kaybetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre; bu yılın ilk altı ayında hayvansal ürünler ihracatındaki gerileme yüzde 20’yi bulurken; ihracattaki gerileme zeytin ve zeytinyağında yüzde 16; yaş meyve ve sebze ile tütün ve mamullerinde yüzde 13; hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ile kuru meyvelerde yüzde 10’u buldu. 

Buna karşılık fındık ve mamulleri ihracatı bu yıl da yüzde 47 oranında arttı. 

İKTİDARIN ESERİ 

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, AKP iktidarı tarafından uygulanan neoliberal politikaların tarımsal üretimi kısıtladığını; bunun ise ihracatı gerilettiğini belirtti.

Sarıbal ayrıca ülkenin net ithalatçı konuma geldiğini vurguladı: “Neoliberal politikaların uygulandığı 1980’li yıllardan bu yana Türkiye’nin tarımsal üretim yapısında ve dış ticaretinde büyük değişiklikler oldu. Tarımda büyük ölçüde kendine yeten bir ülke olan Türkiye, bu konumunu yitirerek, pek çok ürünü ithal etmek zorunda kaldı. Genel ihracat dengesi bakımından, tarımda net ihracatçı konumdan net ithalatçı konuma gelindi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Akdoğan’dan HDP’nin AKP’nin seçim hesaplarını nasıl bozduğunun itirafı

SONRAKİ HABER

Askeri araç devrildi: 1 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...