05 Temmuz 2015 09:37

Evinde puşi var diye tutuklandı, aylar sonra serbest bırakıldı

Tarsus’ta 6-8 Ekim tarihleri arasındaki Kobanê eylemlerinin ardından evinde bulunan puşi delil gösterilerek tutuklanan Muhammet Şirvan Kaya tahliye edildi.

Paylaş

Burak ŞEFKAT
Mersin

Tarsus’ta 6-8 Ekim tarihleri arasındaki Kobanê eylemlerinin ardından evinde bulunan puşi delil gösterilerek tutuklanan Muhammet Şirvan Kaya tahliye edildi.

Mersin'in Tarsus ilçesinde gerçekleştirilen Kobanê eylemlerinin ardından evinde bulunan puşi delil gösterilen Kaya, Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 9. duruşmanın ardından serbest bırakıldı.

İddianamede Muhammet Şirvan Kaya hakkında, örgüt üyesi olma, örgüt propagandası yapma kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılma, toplantı ve yürüyüşlere silah benzeri aletlerle katılma,  kamu malına zarar verme, ruhsatsız ateşli silah ve mermilerini satın alma,  halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme ve görevi yaptırmamak için direnme iddiasıyla 79 yıl hapis cezası isteniyordu. Ayrıca Kaya’nın Kobanê eylemleri sırasında ayağından yaralanan Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik'in yaralanması olayına karıştığı da iddia edilmişti.

İSİM VE PUŞİ BENZERLİĞİ

Hazırlanan iddianamede, İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik’i yaraladığı iddia edilen Kaya, ilginç deliller öne sürülerek tutuklanmıştı. Başka bir soruşturma dosyasında ifadesi alınan F.K isimli şahıs düzenlenen eylemlerde yüzünde sarı, kırmızı, yeşil puşi olan bir kişinin Shortland marka araca 12 el ateş ettiğini, orada bulunan eylemciler tarafından da bu kişiye eylemde Şervan diye hitap edildiğini söylemişti. Bunun üzerine polis isim benzerliğinden yola çıkılarak Kaya’nın evinde arama yapmıştı. Yapılan aramada evde bulunan ‘tarife uygun puşi’ bulunmuş ve Kaya tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

TAHLİYE EDİLDİ

Tarsus 1.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 9 duruşmada savcı, ‘tutuklu sanık ile ilgili bazı suçlara ilişkin suç vasıflarının ve delil durumunun değişmeme ihtimalinin bulunması’ nedeniyle tahliyesini istedi. Mahkeme başkanı da Kaya’nın kaçma şüphesi ve delilleri karartma şüphesi bulunmadığını belirterek tahliyesine karar verdi. Duruşma 29 Eylül.2015 tarihine ertelendi.  

‘EMNİYET BAŞARISIZLIĞINI TELAFİ EDİYOR’

Kaya ailesinin avukatı Abdulselam Duran, herkesin evinde bulunabilecek bir puşinin delil olarak gösterilmesinin dosyanın ne kadar özensiz hazırlandığının kanıtı olduğuna dikkat çekti. İddianameyle, Kaya üzerinde bir organizasyonun gözlendiğine dikkat çeken Duran, “Emniyet Kobanê eylemlerinde yaşadığı başarısızlığı yürütülen soruşturmalar ile telafi etme çabası içinde. Geç kalınmış bir karar olduğu için sevinemiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Fevziye Cengiz'e darp raporu veren doktora ceza

SONRAKİ HABER

Bisikletli çok ama yolları yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...