05 Temmuz 2015 00:53

Yeniden merhaba eski 'Arkadaş'

Melike Demirağ’ın ilk albümü ‘Merhaba Arkadaş’ yeniden yayımlandı. Albümde bilindik şarkıların yanı sıra Mevlana’nın dizelerini içeren “Gel” ve Aziz Nesin’in bir öyküsünden esinlenilerek yaratılmış “Masal” adlı şarkılar yer alıyor. yeni çalışmanın süprizi ise Demirağ ve Esmeray’ın düeti “Bir Gün Gelecek”.

Paylaş

Yılmaz Güney’in "Arkadaş” filminde duyulduğundan beri dillerden düşmeyen, Türk pop tarihine geçen ‘Merhaba Arkadaş’, ilk söylenmesinden nerdeyse 40 yıl sonra CD formatıyla raflarda.

Hafızalarda yer edinmiş şarkıları dijital ortama taşıyan ve yıllarca piyasada bulamadığımız şarkılara ulaşmamızı sağlayan Ossi Müzik, Melike Demirağ’ın üç albümünden oluşacak bir albüm serisine Merhaba Arkadaş ile başladı.

Melike Demirağ’ın 1977 yılında yayımlanan ilk albümü olan ‘Merhaba Arkadaş’ yeniden Orijinal kayıtları ve kapağıyla yayınlandı.

“Bir Gün Gelecek” isimli şarkının müziği dışında, albümdeki tüm eserlerin söz ve müzikleri Şanar Yurdatapan’a ait. Çoğunlukla yabancı bestelere Türkçe söz yazılan bir dönemde, Şanar Yurdatapan’ın gösterdiği üretkenlik, onun söyleyecek sözleri olduğunun da göstergesi. Bunlar; barış, dostluk, aydınlık, sevgi üzerine sözler. Dönemine göre oldukça yenilikçi ve cesur bestelerle hayat bulan şarkıların düzenlemelerinde Şanar Yurdatapan’a değerli Müzik Adamı Atilla Özdemiroğlu eşlik ediyor. Söyleyecek sözü olan ve kitlelere umut aşılayan bu şarkıları Melike Demirağ, aynı hislerle çarpan kalbiyle yorumlamış.
Albümde, Yılmaz Güney’in “Arkadaş” filminde kullanılan bazı eserlerin yanı sıra albüm için hazırlanmış, Mevlana’nın dizelerini içeren “Gel” ve Aziz Nesin’in bir öyküsünden esinlenilerek yaratılmış “Masal” gibi sıra dışı  eserler de mevcut. Albümde dijital olanaklardan yararlanılarak Esmeray Ve Melike Demirağ’dan “Bir Gün Gelecek” isimli şarkının düetini de dinliyoruz.

‘MÜZİKAL ALTYAPISIYLA ÖRNEK OLACAK NİTELİKTE’

Ossi Müzik, albümle ilgili yaptığı açıklamada şöyle diyor; Melike Demirağ’ın 12 Eylül 1980 darbesini takiben 1981 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmasına dek uzanan süreçte yaptığı üç albümün ilki olan bu albümü dinlediğinizde o günlerde barış, sevgi ve umudun cezalandırılmak istendiğini açıkça göreceksiniz. Ne var ki “Merhaba Arkadaş” albümünü, dolayısıyla cezalandırılmak istenen barış, sevgi ve umut sözcüklerini 2015 yılında CD formatında dinliyor oluşumuz, bunun başarılamadığının en güzel ve en sanatsal kanıtı.

Melike Demirağ ve Şanar Yurdatapan’ın 1981 yılında memleketlerinden ayrılmak zorunda kalmadan önce 1977 yılında hazırladıkları bu albümde yer alan “Gurbet Türküsü” isimli şarkıdaki; “Neyleyim cenneti gurbet ellerde, bir yanım gülse de ağlar bir yanım” dizeleri, onların sahip oldukları “Türkiye sevgisinin” en çarpıcı göstergesidir.

1972 yılında Şanar Yurdatapan Ve Atilla Özdemiroğlu’nun birlikte kurdukları, Türkiye’nin ilk müzik yapım şirketi olan “Şat Yapım” ın ürünlerinden biri olan bu albüm, müzikal altyapısıyla, aranjelerindeki kusursuzlukla, sözlerindeki umut ve bestelerindeki ustalıkla genç müzik insanlarına örnek olacak niteliktedir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Carina’nın Günlüğü izleyici ile buluşacak

SONRAKİ HABER

Hasretin İki Yakasından Mübadele Öyküleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...