03 Temmuz 2015 15:26

Görümlü Davası'nda beraat kararı

Paylaş

Dönemin 23. Jandarma Tugay Komutanı, Emekli Tuğgeneral Mete Sayar ve 5 askerin yargılandığı Görümlü Davası'nda sanıklar hakkında 'birden ziyade kimseyi öldürmek suçunu işledikleri subuta ermediğ' gerekçesiyle beraat kararı verildi.

14 Tammuz 1993'te Şırnak'ın Silopi ilçesi Görümlü beldesi yakınlarında 6 yurttaş gözaltına alınmış ve bir daha kendilerinden haber alınamamıştı. Gözaltında kaybedilmeyle ilgili Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Mahkeme Başkanı Hasan Şatır Türkiye'nin Avrupa İhsan Hakları Mahkemesi'nde yargılandığı ve ceza aldığı olayla ilgili sanıklara beraat kararı verdi. Karara itiraz eden mağdur ailelerin avukatlarının ek süre talebini de reddeden hakim, 'mağdur haklarını ihlal ettiği' söylenerek avukatlardan tepki aldı.

'TARAFSIZ BİR YARGILAMA YOK'

Karar sonrası aileler adına açıklama yapan Avukat Mehmet Emin Aktar, 90'larda Kürdistan'da yaşanılanların sistematik ve merkezi bir kararla yürütüldğünü söyledi. Bunu yargının da bildiğini ifade eden Aktar, "Türkiye Cumhuriyeti'nin merkezi bir kararıyla yütrütülen bu tür faliyetlerde yargı da sessiz kalıyor, etkili hiçbir soruşturma yürütmüyor. Mağdurlar kendi çabalarıyla ortaya çıktılar ve failler üzerinden bir yargılama yapıldı. Şekli bir prosedürle yargılananları da yargı yoluyla aklamış oldular. Bu tür davalarda bu kararlarla karşılaşağız. Çünkü yargılama faliyeti yürüten hakimlerin zihinsel bakışı da Kürdistan'da bir kalkışma sonrası mücadele yürütüldüğü; bu mücadeleyi yürütenlerin kahraman olduğu; ölenlerinde ölümü hakkettiğidir. Böyle bir önyargıyla hareket eden hakimlerden doğru kararlar beklemek de gerçekten çok zor" dedi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Konur Sokak'ta ülkücü saldırıda polis gazetecinin burnunu kırıp gözaltına aldı

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da Danıştay referandumun iptali talebini reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...