02 Temmuz 2015 09:58

Sivas Katliamı, 22. yılında lanetlendi

Sivas'taki Madımak Otel’de yakılarak katledilen 33 aydın ve iki otel çalışanı binlerce kişi tarafından anıldı. Anmada Kobanê ve Roboskî’de halklara karşı yapılan katliamların aynısının 22 yıl önce Sivas’ta 33 aydına yapıldığı ifade edildi. (Fotoğraf: DİHA)

Paylaş

Sivas Katliamı’nın 22.yıl dönümünde, hayatını kaybedenleri anmak için Türkiye’nin birçok yerinden ve Avrupa’dan Sivas’a gelenler katliamı gerçekleştirenlere lanet yağdırdı. Madımak'ta yakınlarını kaybeden ailelerin, Alevi örgütlerinin, kitle örgütlerinin, emek-meslek örgütlerinin, siyasi partilerin temsilcileri ve binlerce insan anmaya katıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok aydın ve sanatçı da anmada yer aldı. Hacı Baktaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şube’sinden başlayan yürüyüşte sık sık ‘Sivas’ı unutma, unutturma’, ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’ sloganları atıldı.

AYNI ZİHNİYET ORTADOĞU’DA DEVAM EDİYOR
Yürüyüşe, Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin ailelerinin yanı sıra Şair Metin Altıouk'un kızı, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, HDP İstanbul Milletvekilleri Hüda Kaya, Turgut Öker ve Ali Kenanoğlu ile İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknaz Uca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile aynı zamanda Sivas davası avukatlarından olan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan katıldı.

Şube binasından yürüyüşe geçen kitle, Ethem Bey Parkı’nda KESK bileşenleriyle buluştu. Kortejin en önünde katliamda yaşamını yitiren aydın ve sanatçıların fotoğraflarıyla aileler yürüdü. Madımak Otel önüne gelen binlerce kişi 22 yıl önce aydınları katleden ve bugün aynı gerici zihniyeti Ortadoğu’da ve bölgede devam ettiren zihniyete lanet yağdırdı. Madımak Otel önüne gelindiğinde otele gidilen sokakların opolis barikatlarıyla kapatıldığı görüldü. Polisle yaşanan kısa bir süreli tartışmanın ardından aileler, yakınlarının fotoğraflarını ve karanfilleri bügün bilim ve kültür merkezi yapılmış olan Otel’in önüne bıraktı. Aileler buranın utanç müzesi olması taleplerini yineledi.

‘KATLİAMLARA KARŞI BİZE BİRLİK OLMAK DÜŞER’

Daha sonra Sivas’ta ve Gezi Direnişi’nde hayatını yitirenlerin isimleri tek tek sayılarak saygı duruşunda duruldu. Tertip komitesi adına konuşma yapan Pir Sultan Abdal Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım, 22 yıldır emek ve demokrasi güçlerinin, kitle örgürlernini, siyasi partilerin, aydın, sanatçı bütün yurttaşların kol kola, omuz omuza yürüdüğünü bildirdi. “22 yıl önce yanan ateş bugün Suriye’de, Kobanê’de yakıldı” diyen Yıldırım, “Bu katliamlara, bu adaletsizliklere karşı bize birlik olmak düşer. Bir, olalım, iri olalım, diri olalım” şeklinde konuştu. Anmada konuşma yapan Alevi örgütleri Genel Başkanları da 1993’te aydınları yakan zihniyetin ateşinin hâlâ Türkiye’yi, aynı zamanda Ortadoğu’yu yaktığını vurguladılar. Türkiye’de AKP iktidarının politikalarıyla okulların imam hatiplere çevrildiğini, zorunlu din dersinin dayatıldığını ortaya koyan Genel Başkanlar, AKP’nin hayatın her alanında uyguladığı politikalarla gericiliği yaydığını söylediler.

‘ACIYI BAL EYLEDİLER’

Sivas Katliamı Davası’nın avukatlığını yapan CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da aileler adına konuşarak, 22 yıldır 33 canın ailesi olduğunu dile getirdi. 22 yıldır her 2 Temmuz’da Madımak’ın önüne akan insanların da katliam mağdurlarının ailesi olduğunu ifade eden Sarıhan Sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu insanların 22 yıl boyunca ne acılar yaşadığını size anlatamam ama acıyı nasıl bal eylediklerini size anlatabilirim. 22 yıl boyunca nasıl mahkemeye geldiklerini, kararlılıklarını ve nasıl bir mücadeleyle mahkemeye geldiklerini anlatabilirim. Dava hukuk kuralları çerçevesinde işlemiş olabilir ama adaletli olmadı. 22 yıl boyunca bu acı bizleri bileştirip bu meydanda buluşturdu. Bu acı bizi mücadelemizde de birleştirilmeli. Arkamda bulunan otelin utanç müzesi olması için sizleri .mücadele etmeye davet ediyorum”. (Sivas/EVRENSEL)

DEMİRTAŞ: 22 YILDA ACI DERİNLEŞTİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, twitter hesabında yaptığı paylaşımda Sivas Katliamının üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen katliamla samimi bir yüzleşme yaşanmadığını, o yüzden acının derinleştiğini vurguladı. Demirtaş, hayatını kaybedenleri andığı mesajında şunları yazdı: "Aradan geçen 22 yıla rağmen samimi bir yüzleşme ve özür yaşanmadı Madımak katliamına dair. Acı o nedenle her dem taze. Hasretle anıyoruz."

HDP: AKP, SANIK AVUKATLARINI MECLİSE TAŞIDI

HDP, Sivas katliamını kınayarak, Sivas gibi, Çorum, Maraş, Malatya, Dersim, Koçgiri katliamlarının da devletin Kürt ve Alevi toplumuna yönelik ayrımcı bakış açısından kaynaklandığını belirtti. Yüzleşme ve adalet çağrısı yapan HDP, katliamların hesabını sormanın ortak bir demokratik ve özgürlük programıyla mücadeleyi yükseltmekten geçtiğine vurgu yaptı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Alevi toplumunun Cumhuriyet tarihi boyunca uğradığı onca katliamın nedeni, farklı olanı kimliksiz ve kişiliksiz bırakma politikasıdır. 'Tekçi' anlayışın savunucuları ve takipçileri, devlet gücünü de arkalarına alarak bu katliamları gerçekleştirmişlerdir. Bu katliamlar nedeniyle Alevi toplumundan hiç özür dilenmemiş, devletin katliamlardaki rolü ve tutumu mahkûm edilmemiş, adalet sağlanmamıştır. O nedenle de acılarımız dinmemiş, yüreklerimiz soğumamıştır. Sivas katliamı, aradan 22 yıl geçmesine rağmen tam olarak aydınlatılmamış, katillerin bir kısmı yakalanmamış, suçlular korunmuştur. İnsanlık suçu kabul edilmesi gereken bu katliamdaki suçluların bir bölümü 'zaman aşımı' gerekçe gösterilerek aklanmıştır. AKP ise, sanık avukatlarını Meclise, belediye başkanlıklarına ve yönetici kadrolarına taşımıştır" ifadelerine yer verildi. (ANKARA)

Sivas Katliamının üstünden 22 yıl geçti: 93’ten 2015’e yüzleşme yok, katliam çok

ÖNCEKİ HABER

Katalan basınından iddia: Arda Turan 5 yıllığına Barcelona’da

SONRAKİ HABER

Hidayet Karaca'dan mektup: ‘Kopyala yapıştır' esaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...