01 Temmuz 2015 19:30

Madımak'ta katledilenler İzmir'de anıldı

Sivas Madımak Oteli'nde 22 yıl önce katledilen 33 aydın, yazar ve sanatçı, İzmir'in Karabağlar ve Bayraklı ilçelerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Paylaş

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Karabağlar Şubesi ve Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı İzmir Şubesi, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’taki Madımak Oteli’nde katledilen 33 yazar, ozan, düşünür ve aydını Karabağlar Yurtoğlu Reaksiyon alanında bulunan Madımak ve Pir Sultan Abdal Anıtı önünde andı. Anmaya çok sayıda STK temsilci ile HDP Karabağlar yöneticileri de katıldı. Anmanın yapıldığı alana Madımak’ta katledilenlerin fotoğraflarını üzerinde bulunduğu “Sivas’ı unutmadık unutturmayacağız” yazılı pankart asıldı. Yine anıtın etrafına katliamda yaşamlarını yitirenlerin fotoğrafları bırakıldı. Anmada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Karabağlar Şube Başkanı Elif Bakır, katliamın üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen unutmadıklarını ve yaşanan acıyı ilk günkü gibi hissetmeye devam ettiklerini söyledi.

Bakır, dönemin sorumlu tüm devlet yetkililerini de unutmadıklarını kaydederek, Madımak adını kullanıp “İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi” şeklinde tabela astıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da unutmadıklarını belirtti. Ortaçağ mezhep çatışmalarının Türkiye’nin kapısına dayandığına işaret eden Bakır, AKP iktidarı ile birlikte Türkiye’nin Ortadoğu’da yaşanan bataklığının bir parçası olduğuna dikkat çekti. Bakır, laik, evrensel insan hak ve özgürlüklerinin güvencede olduğu hiç kimsenin kaygı duymadığı bir ülke inşa etmek için mücadele edeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, anıta 33 karanfil bırakıldı. Anma etkinliği müzik dinletisi ile beyaz güvercinlerin uçurtmasıyla sona erdi.

MADIMAK KATLİAMI BAYRAKLI’DA LANETLENDİ

İzmir’in Bayraklı ilçesinde ise Devrimci Kızılbaşlar Hareketi ve Yamanlar Cemevi üyeleri, Yamanlar Mahallesi'nde düzenledikleri yürüyüşle Madımak’ta katledilen canları andı. Yamanlar Cemevi önünde toplanan yurttaşlar, "Unutmak ihanettir" yazılı pankart taşıyarak 3 Fidan Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Yurttaşların yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı yürüyüşte, sık sık "Dün Maraş'ta, bugün Sivas'ta çözüm faşizme karşı savaşta", "Sivas'ı unutma, unutturma" ve "IŞİD'e karşı züfikarı kuşan" sloganları atıldı.

Devrimci Kızılbaşlar Hareketi adına açıklama yapan Pınar Gayıp, 22 yıl önce Sivas'ta katliamı gerçekleştirenlerin varlığını, bugün Rojava, Şengal ve Suriye'de, Kürtleri, Alevileri ve Ezidileri katleden DAİŞ vahşetinde sürdürdüğünü söyledi. Alevilerin ve Kızılbaşların inancı gereği hoşgörü kadar direnmeyi de çok iyi bildiklerini söyleyen Gayıp, "Dün Sivas'ta aydınlarımızı yakanlar bugün Ortadoğu'yu kana bulayan insanlık dışı tecavüz çetesi IŞİD'i besleyip halklarımızın başına musallat edenler bilsin ki hesabımız mahşere kalmayacak. Dün olduğu gibi bugün de direnerek Ali'nin, Pir Sultan'ın yolunu takip edeceğiz. Diyanetin lağvedilmesi ve başta Aleviler olmak üzere tüm katliamların hesabı sorulmadan bu yangın sönmeyecek, bu mücadele durmayacaktır" dedi.

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi.

HDK İzmir İl Koordinasyonu ise kentte yarın akşam düzenleyecekleri anmaya ilişkin HDP İl Örgütü’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. HDK İzmir Meclisi üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan HDK İzmir İl Yürütmesi Üyesi Teyfik Kaçar, Sivas katliamının da tıpkı 1 Mayıs 1977 katliamı, Malatya, Maraş, Çorum, Roboskî ve Gazi Mahallesi katliamları gibi bilinçli bir şekilde karanlıkta bırakılarak unutturulmak istendiğine dikkat çekti. Kaçar, HDK olarak, katliamın 22'nci yıldönümü vesilesiyle İzmir'de bulunan tüm halkları Kobane ve Rojava’da yanan ateşin ruhu ile yarın saat 19.00’da Konak Sümerbank önünde yapacakları anma etkinliğine katılmaya çağırdı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Üç yılda sağlık emekçilerine yönelik 317 bin 67 saldırı yapıldı'

SONRAKİ HABER

Davutoğlu’ndan CHP’ye çağrı: Birlikte her türlü konuşmaya hazırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa