01 Temmuz 2015 13:03

Meclis başkanı, İsmet Yılmaz oldu

Meclis Başkanlığı seçimi için dün gerçekleştirilen ilk 2 tur oylamalarında ve bugünkü 3. tur oylamada sonuca ulaşılamadı. Meclis başkanı 4. tur oylaması sonucunda belirlendi.

Paylaş

TBMM’nin yeni Başkanı, AKP'li milletvekillerinin oylarıyla seçilen Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz oldu. Muhalefet partilerinin destek vermediği İsmet Yılmaz, dördüncü turda 258 oy aldı. Diğer aday CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise 182 oyda kaldı. Toplam 547 milletvekilinin oy kullandığı seçimde 78 oy ise geçersiz çıktı.

Böylece iki gün süren seçim maratonunda gerçekleştirilen dört turun ardından 25. Dönem Meclis’in yeni başkanı belirlenmiş oldu. Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal ve İsmet Yılmaz’la birlikte MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışmıştı.

İlk iki turda Meclis’te grubu bulunan partiler kendi adaylarına oy vermişti ve adaylar partilerinin Meclis’teki sandalyeleri kadar oy almışlardı. İlk turda ise HDP ve MHP, kendi sandalyelerinden birer fazla oy alırken, CHP ise iki fire vermişti.

Üçüncü turda da benzer bir durum yaşandı ve milletvekilleri, partilerinin destekledikleri adaylara oy verdi. 548 milletvekilinin oy kullandığı 3. tur oylamada İsmet Yılmaz 259, Deniz Baykal 129, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat ise 78 oy aldı. HDP'li 2 milletvekili mazeret bildirerek TBMM'ye gelmemişti.

Bu sonuçla, üçüncü turda seçilmek için yeterli olan en az 276 geçerli oya hiçbir aday ulaşamadı. Bunun üzerine en çok oyu alan iki aday olan İsmet Yılmaz ve Deniz Baykal, dördüncü turda Meclis Başkanlığı için yarıştı.

Bu turda ise 258 oy alan İsmet Yılmaz, partisinin oylarıyla Meclis Başkanı seçilmiş oldu. Toplamda sandalye sayısı 256’dan fazla olan ancak tek bir aday üzerinde ittifak edemeyen muhalefetin oyları, dördüncü turda dağılmış oldu.

Meclis’te 132 sandalyesi bulunan CHP’nin desteklediği Deniz Baykal, üçüncü turda 129 oy almıştı. Dördüncü turda ise Baykal 182 oy aldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı açıklamada kendi adaylarının dördüncü tura kalmaması halinde geçersiz oy kullanacaklarını açıklamıştı. MHP’li milletvekilleri, dördüncü turda geçersiz oy kullandı. Oy kutularından 78 geçersiz oy çıktı.

Çıkan sonuca göre de HDP milletvekillerinin bir kısmı, CHP adayı Deniz Baykal’a oy vermiş oldu. Sonuçta iki gün süren seçimin ardından ise TBMM’nin yeni Başkanı, AKP'li milletvekillerinin oylarıyla seçilen İsmet Yılmaz oldu.

Meclis'te AKP'nin 258, CHP'nin 132, MHP ve HDP'nin ise 80'er sandalyesi bulunuyor.

Öte yandan CHP'den Mehmet Tüm ile Zeynep Altıok, Genel Kurul'a Madımak olaylarına ilişkin tişört giyerek geldi. Altıok'un üzerinde "madımak" ifadesi büyük harflerle yazılmış "unutmadım aklımda" yazarken, Tüm ise üzerinde ise "Unutmadık unutturmayacağız" yazılı bir tişört giydi.

KURULUŞUNDAN BUGÜNE MECLİS BAŞKANLARI:
TBMM'nin Kurucu Başkanı Mustafa Kemal Atatürk  23 Nisan 1920'den Cumhuriyet'in ilan edildiği 29 Ekim 1923 arasında Meclis'i yönetti. Atatürk iki kez bu göreve seçildi. Atatürk ilk seçimde 120 üyeden 110’unun oyu, ikinci seçimde ise 197 üyeden 196’sının oyu ile başkan seçilmişti.
Daha sonraki süreçte seçilen TBMM Başkanları arasında en uzun süre görev yapan, dördüncü başkan Abdülhalik Renda oldu. 1 Mart 1935'de seçilen Renda 11 yıl 5 ay süreyle TBMM Başkanlığı yaptı. Renda'dan sonra en uzun süre başkanlık yapan ise yaklaşık 10 yıl süreyle bu görevi yürüten üçüncü Başkan Kazım Özalp oldu. Başkanlık koltuğunda en kısa süre oturan ise 2.5 ay görev yapabilen İsmet Sezgin oldu. 1961 Anayasası ile getirilen düzenlemeyle dört yıllık yasama döneminde iki kez Başkan ve Başkanlık Divanı için seçim yapılması uygulamasına başlandı.

1961-80 arasında görev yapan başkanlardan Fuat Sirmen, Sabit Osman Avcı, Kemal Güven ve Cahit Karakaş ikişer kez TBMM Başkanlığı'na seçilirken, Ferruh Bozbeyli üç kez başkan oldu.
1982 Anayasası ile seçim dönemi 5 yıla çıkarıldıktan sonra da Necmettin Karaduman, Hüsamettin Cindoruk ve Bülent Arınç bu göreve ikişer kez seçildiler. Yıldırım Akbulut bu dönemde üç kez TBMM Başkanlığı görevini üstlendi. Akbulut, Bozbeyli'den sonra TBMM Başkanlığı'na üç kez seçilen ikinci kişi oldu.
TBMM Başkanlığı seçimi koalisyonlar döneminde uzun süren turlar sonucunda yapılabildi. Adalet Partisi'nin tek başına iktidara geldiği 1965 ve 1969 seçimlerinden sonraki dönemler dışında TBMM Başkanlarını belirlemek için çok sayıda tur yapılmak zorunda kalındı. Fuat Sirmen 1961'de 9'uncu 1963'de 14'üncü turda gerekli oy çoğunluğuna ulaşırken, 1970'de Sabit Osman Avcı 36'ıncı, 1973'de Kemal Güven 27'inci, 1975'de 48'inci, 1977'de de Cahit Karakaş 38'inci tur sonunda Meclis Başkanı seçilebildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD: Suriye'de tampon bölgeye gerek yok

SONRAKİ HABER

Küba anneden bebeğe AIDS geçişini durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...