30 Haziran 2015 08:00

Dijital dünya bu gece, fazladan 1 saniyeyi atlatmaya çalışacak

International Earth Rotation Service'in (IERS) 30 Haziran'ı 1 Temmuz'a bağlayan geceye 1 saniye daha ekleneceğini açıklamasıyla, Google başta olmak üzere internet dünyası bu ekstra 1 saniyeyi dengelemenin yollarını aramaya başladı.

Paylaş

Dijital sistemlerin ekstra 1 saniye ile imtihanı bu gece gerçekleşecek. En son 2012’de yaşanan güncelleme için internet şirketleri bu sene hata yaşamamayı hedefliyor.

Saatlere eklenen fazladan 1 saniye, 2012 yılında Foursquare, Yelp ve LinkedIn gibi sosyal ağların bir süre sorun yaşamasına neden olmuştu. Diğer yandan Avustralya’da da bazı uçak seferleri aksamıştı.

İşin çözümüne bakıldığında ise farklı yöntemler karşımıza çıkıyor. Google, aylardır milisaniyeler boyutunda eklemeler yaparak bu güne hazırlanırken, saatlerine 30 Haziran günü yeni 1 saniye daha eklemeyi bekleyen şirketler aynı saniyenin tekrarlanmaması için saat akışını aşağıdaki gibi değiştirmeyi planlıyor;

30 Haziran – 23.59.59
30 Haziran – 23.59.60 (ekstra saniye)
1 Temmuz – 00.00.00

International Earth Rotation Service (IERS) ve bir çok donanım ve sistem yöneticisi bugün sorun yaşanmaması için hazırlanmış durumda. 7/24 çalışan sistemlerin bugünü atlatması arzulanırken, Linux sistemlerinde bu sorunun çözüldüğü ve Cisco’nun konuyla ilgili gerekenleri yaptığı biliniyor. Amerikan borsalarında ise 4.6 milyon dolarlık bir kayıp yaşanmasından endişe ediliyor.

Diğer yandan bugünkü değişim ekstra 1 saniye için yapılan son değişim olabilir. International Telecommunications Union, atomik saate bağlı bu değişimin  göz ardı edilmesini oylamaya açmayı planlıyor.

ARTIK SANİYE NEDİR?
Dünyanın kendi ekseni etrafında dönme süresi her gün saniyenin milyonda biri kadar azalmakta. Bu nedenle 1972’den bu yana belli aralıklarla saatlere 1 saniyelik artış ekleniyor. Sonuncusu 2012 yılında yapılan bu değişiklik 30 Haziran 2015 günü bir kez daha tekrarlanacak.

Ancak atomik saati dijital bir şekilde yorumlayan internet devleri için durum sanıldığı kadar basit değil. Zira aynı saniyenin tekrarlanması durumunda sistemlerin kararsız kalarak çakılma riski taşıdığı biliyor. 2012 yılında bu sebeple çakılan siteler arasında Reddit, Foursquare, Yelp ve LinkedIn gibi önemli girişimler bulunuyor.

Google, bu soruya yanıt bulan internet devlerinden biri. 86,401 saniye sürecek olan 30 Haziran gününe kadar saatine milisaniyeler boyutunda eklemeler yapacak olan Google, bu sayede 1 Temmuz’a sorunsuz girmek istiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Taraf gazetesinden Borsa İstanbul'a dava

SONRAKİ HABER

Alman sermayesi ve basını panikte: Almanya’nın baskı politikası iflas etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...