29 Haziran 2015 18:36

Boston Gay Men’s Chorus Türkiye’deki ilk konserini verdi

Paylaş

Derya YILMAZ
İstanbul

1982’de 175 kişi ile sosyal bir konuya dikkat çekmek için kurulmuş olan Boston Gay Men’s Chorus (BGMC) tek gösteri için Türkiye’ye geldi.
Müzikseverlerin, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ Çalışmaları Kulübünün desteğiyle, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsünde ücretsiz olarak izledikleri konsere katılım yoğundu. Kurulduğu günden bu yana, toplum temelli sosyal yardım projeleriyle dikkat çeken koro, Boston şehrinin en başarılı koroları arasında gösteriliyor. Her yıl 10. binden fazla kişi tarafından canlı olarak dinlenen, internet ve televizyon kayıtlarıyla da on binlerce kişiye ulaşan grup, çalışmalarına Reuben M. Reynolds III’ün Müzik Direktörlüğünde devam ediyor. İstanbul’daki konsere 100 kişilik ekip ile gelen koroyu izlemeye, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter de geldi. Yaklaşık bir buçuk sahnede kalan ekip, sahnedeki performansları ile herkesi kendilerine hayran bıraktı. Koro konserini, Katy Perry’nin ‘Firework’’ şarkısı ile noktaladı. ABD Başkonsolosu gruba son şarkıda sahnede eşlik etti.
Reuben M. Reynolds III ile konser ve LGBTİ bireylerinin sorunları üzerine konuştuk.

Amerika’daki tüm eyaletlerde eşcinsel evliliklerin yasallaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? “Özgürlükler ülkesi Amerika” için  geç kalınmış bir karar olduğunu düşünüyor musunuz?
Hiçbir zaman geç sayılmayacak bir karar. Biz kocamla 34 yıldır beraberiz. Ancak geçen sene evlendik ve evli olmamız ya da olmamamız aramızdaki ilişkiyi değiştiren bir unsur olmadı. Bizim yaşadığımız Massachusetts  eyaleti gey evliliğe ilk izin veren eyaletlerden birisi. Son yirmi yıldır repertuvarımızda “Bizimle Evlen” isimli bir parça var. Bu şarkıyı bütün Amerika içerisinde eşcinsel evliliğin resmi bir statüye kavuşması adına söyledik. Eyalet senatosunda eşcinsel evliliğin oylanacağı sabah, oylamaya katılacak olan tüm senatörlere içinde “Bizimle Evlen” adlı şarkımızın olduğu albümü hediye ettik. Ve eşcinsel evliliğin yasallaşması kabul edildikten sonra  senato binasının içinde “Bizimle Evlen” adlı şarkımızın dinlendiğine şahit olduk. Bu olay bizi çok keyiflendirdi.

Eşcinsel evliliğin yasal olduğu bir Türkiye hayal edebiliyor  musunuz?
Sanırım biraz uzun sürebilir ama, umarım ilerleyen yıllarda Türkiye’de bu kararın alınması ve eşcinsel evliliklerin serbest bırakılması söz konusu olabilir.

Türkiye’deki politikacıların eşcinsellere bakış açısı hakkında bir bilginiz var mı? Türkiye’dekİ LGBTİ hareketleri  son seçimlerde HDP’yi destekledi...
Türkiye’deki politik durumun da Amerika’dakiyle aynı olduğunu düşünüyorum. Ne zaman muhafazakar bir grup iktidara gelse, standartlarınız ve şartlarınız açısından, hali hazırdaki düzenden aşağı doğru çekiliyorsunuz. Ve ne zaman daha özgürlükçü  bir parti iktidara gelse, bu konu daha yüksek seviyede kabul görmeye başlıyor. Tekrar bir değişiklik. Tekrar aynı şey oluyor. Bizim tek şansımız bunları yaşamaya çok daha erken başladık.
Çocukken, gey olmanın mümkün olamayacağını düşünüyordum. Evliliğin ise, hiç mümkün olamayacağını düşünüyordum. Benim yaşadığım süre zarfında bütün koşullar değişti.

Ne yazık ki, bu ülkede her gün gey ve transseksüel insanlar öldürülüyor. Bu açıdan Türkiye’ye gelip konser verme fikri sizi hiç korkutmadı mı?
Korkmadım. Yanlış bir şey yaptığımı düşünen insanlarla çok uzun zamandır mücadele ediyorum. Gey, lezbiyen, transseksüel ve biseksüel hakları bu şekilde ayakta kaldı. Önce kendinizi savunmak zorundasınız.

Amerika’da gey ve transseksüel ölümleri yaşanıyor mu? Buna dair bir istatistik var mı?
Evet saldırılar var. Örneğin; kendi yurt odasında, oda arkadaşı tarafından videoya çekilmesi üzerine intihar etmiş bir kişiyle ilgili bir eserimiz var. Bir TIR’ın önüne atlamış bir geyle ilgili bir eserimiz de var. Hatta annesi şu an, duyduğu vicdan azabıyla eşcinsel hakları savunucusu olarak tüm Amerika’da faaliyet gösteriyor. Bu tür olaylarla ilgili eserler vererek benzer olayların yaşanma olasılığını azaltmayı amaçlıyoruz.

Verdiğiniz her iki örnek  intiharla ilgili. Toplumsal baskı nedeniyle intihar eden bir çok insan söz konusu. Fakat burada toplum sadece toplumsal baskıyla yetinmiyor, kendi elleriyle katlediyor.
Biliyorum ve bunu duymaktan dolayı üzülüyorum. Elimizden gelen en büyük şey umut mesajı vermek.  Koroda heteroseksüel ve transseksüel arkadaşlarımızın bir arada oluş amacı bu toplumsal baskıyı kırmak, hayatın içinde de bu bir aradalığın olabilirliğini göstermek.

IŞİD BAYRAKLI PROVOKASYON
Konser öncesinde birçok kesim tarafından etkinlikle ilgili hedef gösteren açıklamalar yapılmıştı. Buna rağmen yapılan konserin ardından provokasyon girişimi yaşandı. Haftalardır gericiler tarafından hedef gösterilen, bu nedenle Zorlu Performans Sanatları Merkezinde düzenlenmesi beklenirken Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleşen konserin bitimine elinde IŞİD bayrağı ile gelen bir kişi “Bu kepazeliğe izin vermeyeceğiz” diye bağırdı. Bu kişi daha sonra kaçarak bölgeden uzaklaştı.

ÖNCEKİ HABER

Eto'o bitti, peki ya riskler?

SONRAKİ HABER

Kamboçyalı ev işçileri birleşiyor, örgütleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa